logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pralki do 1500zł: Candy czy inna marka? Parametry i opinie

Sophy 22 Kwi 2006 12:51 1979 5
REKLAMA
  • #1 2553894
    Sophy
    Poziom 2  
    Jestem na kupnie pralki. Proszę o pomoc jakiej firmy pralkę kupić za cenę do 1500zł. Niestety nie stać mnie na bardzo drogą ale proszę o jakieś wskazówki odnośnie marki i typu. Wiem tylko że chciałabym pralkę ok 1000-1200 obr/min, pobór wody do 50l, ze skróconym czasem prania ok 30 min, klasa energet. A. W sklepie poradzili mi kupno pralki Candy za 1400 zł ale nie wiem czy to dobry wybór (niestety nie pamiętam typu ale jest jedną z nowszych). Czekam na wasze komentarze. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2553922
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Sophy napisał:
    ze skróconym czasem prania ok 30 min

Jak można normalnie wyprać w 30'?. Przecież w takim czasie można tylko w miarę dobrze wypłukać (płukanie jest ważniejsze od prania), a kiedy ma prać? Nie podniecaj się też ilością wody. Przyjmij zasadę, że im mniej bierze tym gorzej. Znowu chodzi o płukanie.
    W tej chwili liczy się tylko grupa Boscha i grupa Electroluxa.
    O reszcie zapomnij
  • REKLAMA
  • #3 2553951
    Sophy
    Poziom 2  
    Dzięki za radę ale większość rzeczy które piorę nie są szczególnie brudne wiec płukanie nie jest złe, bolą mnie już ręce od zabawy z dniowymi ciuchami. Niech płucze. Czasem też trzeba WYPRAĆ a cykle długie pewnie są w każdej pralce.
  • REKLAMA
  • #4 2553977
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Sophy napisał:
    rzeczy które piorę nie są szczególnie brudne wiec płukanie nie jest złe

Płukanie jest po to, żeby wypłukać proszek, a nie brud.
    A co, będziesz prał w samej wodzie? :D
  • REKLAMA
  • #5 2553998
    Sophy
    Poziom 2  
    boze...przecież mówie że nie mam dużo brudnych rzeczy, są prawie czyste po co mam je prać przez godzine i tracić wodę i energię. Przecież wymyślili po to skrócone programy do prania niebrudnych rzeczy...
  • #6 2554025
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Wymyślili dlatego, że jest na to popyt. Jak ze wszystkim :D
    Czas prania ma mało wspólnego z zużyciem energii i wody, bo cała energia idzie przede wszystkim w podgrzanie wody, a ilość zużytej wody zależy przede wszystkim od ilości płukań. I znowu jakość płukania :D
REKLAMA