logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć powermiksery 150W i 500W z kolumnami 200W i subbasami 500W?

wiewil 22 Kwi 2006 14:40 1329 9
REKLAMA
  • #1 2554240
    wiewil
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam pytanie do fachowców ! Mam powermikser 150 W i drugi 500 W . Mam dwie kolumny 200 W i dwa subbasy 500W ( ze zwrotnicami )Jak to połączyć , żeby to zagrało . Nie dysponuję crosowerem . Za wszelkie sugestie - wielkie dzięki !
  • REKLAMA
  • #2 2554370
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam. ile te powermixery maja mocy rms na kanał ?? Jęsli ten pierwszy ma 2x150 to podłacz do niego kolumny 200vatowe zas do powermixera 2x500 to te suby. Następnie majać np.cd prowadzisz kabel do powermixerka dla kolumn do obojetnie którego wejscia. W tym powermixerze powinno byc wyjscie na inny wzmacniacz musisz je znalesc i podłączyc od tego wyjsca do 2 pwoermixerka dla subów. Odcinac pasmo mozesz korektorem np dla subów do 150-200hz a nadstawki od tych 150-200hz w wzwyż. Najlepiej napisz jeszcze jakie konkternie to kolumny, suby i powermixery

pozdr
    djsuchy

Dodano po 2 [minuty]:

ps. jesli korektor jest wbudowany w powermixery to odcinasz na tych korektorach jesli nie ma to poprostu musiz znalesc jakis korektor i wpiąc go miedzy powermixer dl kolumn a dla subów i wyciąć wsztko po wyzej 150-200hz zas same kolumny puścic całym pasmem

pozdo
    djsuchy
  • #3 2554410
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    wiewil napisał:
    Mam pytanie do fachowców ! Mam powermikser 150 W i drugi 500 W . Mam dwie kolumny 200 W i dwa subbasy 500W ( ze zwrotnicami )Jak to połączyć , żeby to zagrało . Nie dysponuję crosowerem . Za wszelkie sugestie - wielkie dzięki !

Przejść sie do sklepu po zwrotnice aktywną albo samemu zrobić......
  • REKLAMA
  • #4 2555243
    wiewil
    Poziom 10  
    Sprzęt mam pożyczyć , więc nie znam dokładnie typów . Dokupować nic nie mam zamiaru . Mniej więcej wiem o co chodzi ale mam jeszcze pytanie do którego powermiksera mam podłączyć mikrofony ? Czy to obojętnie ? I czy jeżeli z jednego powermiksera wyjdę wyjściem "na inny wzmacniacz" to gdzie mam włączyć go w drugim powermikserze ? Czy na wejście liniowe czy jest jakies specjalne wejście ?
  • REKLAMA
  • #5 2555539
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam. mikrofon podłącz do powermixera kóry bedzie napędzac kolumny :) po 2 kabel z wyjscia 1 powermixera prowadzisz do obojętnie którego wejscia 2 powermixera czyli tak jhak bys podłączał zwykłi cd

pozdr
    djsuchy
  • #6 2555608
    wiewil
    Poziom 10  
    djsuchy napisał:
    Witam. mikrofon podłącz do powermixera kóry bedzie napędzac kolumny :) po 2 kabel z wyjscia 1 powermixera prowadzisz do obojętnie którego wejscia 2 powermixera czyli tak jhak bys podłączał zwykłi cd

pozdr
    djsuchy

Ale oba powermiksery będą napędzać kolumny więc do którego ? Wolałbym do tego 500 W , który ma napędzać subbasy , ponieważ on ma lepsze efekty wokalowe.
  • REKLAMA
  • #7 2556012
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Tak zwłaszcza jak napędza subbasy duzo wokalu tam posłyszysz ? cięcie max 500..700Hz? W subbasach masz pasywne zwrotki?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 2556358
    wiewil
    Poziom 10  
    Dwa subbasy są ze zwrotnicami pasywnymi. Reasumując - wokale i klawisz podłączam do powermiksera , który napędza góry . Z niego wychodzę wyjściem out PA na powermikser , który napędza dwa subbasy . Odcinam na nim górne częstotliwości i powinno to jako tako zagrać ?
  • #9 2556629
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Hmmm w zasadzie tak.Ale nie ma bata - wiecej mocy na subbasy,ponieważ jak podłaczysz je do słabszego to go zamęczysz prędzej czy później....Co do efektów to sie rozejrzyj moze masz opcję taką,że może on ma wyjście efektowe-oczywiście nie mówię o pętli efektowej.POZDRAWIAM
  • #10 2556861
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Nie powinno być problemem zrobienie takiego układu połączeń, żeby sygnał z większego miksera wchodził najpierw na wejście powermiksera do górek, a potem (np. po odfiltrowaniu) wchodził na końcówkę dla dołów. Do tego służą wyjścia główne miksera i wejścia główne końcówek, obecne w każdym praktycznie większym powermikserze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego połączenia dwóch powermikserów o mocach 150 W i 500 W z dwoma kolumnami 200 W oraz dwoma subbasami 500 W wyposażonymi w zwrotnice pasywne, bez użycia crossovera aktywnego. Zaleca się podłączenie kolumn do powermiksera o mocy 150 W (2x150 W RMS na kanał), a subbasów do powermiksera 500 W (2x500 W RMS). Sygnał z źródła (np. CD) podaje się do powermiksera kolumn, a z jego wyjścia "na inny wzmacniacz" prowadzi kabel do wejścia liniowego drugiego powermiksera, który napędza subbasy. Odcinanie pasma częstotliwości dla subbasów (do około 150-200 Hz) i kolumn (powyżej 150-200 Hz) realizuje się za pomocą korektora, jeśli jest wbudowany w powermiksery, lub zewnętrznego korektora. Mikrofony powinny być podłączone do powermiksera napędzającego kolumny, co umożliwia lepszą kontrolę wokali i efektów. Wskazano, że subbasy wymagają większej mocy, dlatego nie należy ich podłączać do słabszego wzmacniacza, aby uniknąć przeciążenia. Całość konfiguracji opiera się na wykorzystaniu wyjść głównych miksera i wejść końcówek mocy, co jest standardem w powermikserach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA