logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dwa łączniki schodowe podwójne mogą współpracować na jednym obwodzie?

bula36 23 Kwi 2006 13:07 5992 11
REKLAMA
  • #1 2556975
    bula36
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy ktos z was spotkał sie z łacznikiem schodowym podwójnym >>

Jesli tak to prosze o odpowiedz na pytanie czy 2 łaczniki schodowe podwójne beda z soba wspólpracowac na obwodzie ?? ew. jakis schemacik prosze jak mozna jak je podłaczyć.

z góry dzieki za odpowiedź...
  • REKLAMA
  • #2 2557050
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Jak zrozumiałem to chcesz sterowac jednym punktem swietlnym z trzech niezaleznych wyłączników. Jeżeli tak to zastosuj dwa wyłączniki schodowe i jeden krzyżowy. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2557164
    bula36
    Poziom 11  
    Nieee

2 punkty świetlne z 3 miejsc
  • #4 2557293
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Dwa punkty świetlne mają być sterowane oddzielnie czy razem? Pozdrawiam
  • #5 2557994
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    bula36 napisał:
    Nieee

2 punkty świetlne z 3 miejsc

W takim przypadku też 2 wył schodowe i 1 wył krzyżowy
    Nie ma znaczenia ilość pkt. świetlnych.
  • REKLAMA
  • #6 2558730
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Połączenie wykonaj w/g schematu na rysunku.
    Załączniki:
    • Czy dwa łączniki schodowe podwójne mogą współpracować na jednym obwodzie? Krzyżowy1.jpg (22.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2559303
    bula36
    Poziom 11  
    widze ze nie kumacie bazy ....:|

2 punkty świetlne ale sterowane z 3 miejsc (2 obwody osobne)

jak mam zrobic z tego schematu ...

pozatym ze 2 schod. + krzyzowy to ja wiem od poczatku ;)

ale tu chodzi o 2 lampy osobne zapalane z 3 miejsc :|
  • REKLAMA
  • #8 2565289
    artur 100
    Poziom 13  
    3 przełączniki wszystko jedno jakie i mały sterownik PLC .
    Powodzenia
  • #9 2565588
    bula36
    Poziom 11  
    Dzieki artur 100 ,ale ile to kosztuje i ja sie na tym nie znam :/

chyba to droga inwestycja jest :|
  • #10 2565702
    kuraś
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam nie spotkałem się z łącznikami zmiennymi podwójnymi (z przodu wyglądały by jak seryjne) możesz montować po dwa zmienne (schodowe) w podwójnej ramce w każdym punkcie zapalania, ale jeśli koniecznie chcesz mieć w każdym punkcie zapalania jeden podwójny łącznik to zastosuj 3 łącznik do rolet i 2 przekażniki bistabilne. Pozdrawiam.
  • #12 3332570
    bula36
    Poziom 11  
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi, niektóre mi pomogły... i nawet sobie poradziłem z tym problemem.

Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości współpracy dwóch podwójnych łączników schodowych na jednym obwodzie, przy sterowaniu dwoma oddzielnymi punktami świetlnymi z trzech miejsc. Standardowe rozwiązanie dla sterowania jednym punktem świetlnym z trzech miejsc to zastosowanie dwóch wyłączników schodowych i jednego krzyżowego. Jednak w przypadku dwóch niezależnych obwodów (dwóch lamp sterowanych z trzech miejsc) nie wystarczy klasyczny schemat. Można montować po dwa łączniki schodowe pojedyncze w podwójnej ramce w każdym punkcie zapalania, ale jeśli konieczne jest użycie podwójnych łączników schodowych w każdym punkcie, wymaga to zastosowania dodatkowych elementów, takich jak łącznik do rolet i przekaźniki bistabilne. Wskazano również możliwość użycia małego sterownika PLC do realizacji takiego sterowania, choć jest to rozwiązanie droższe i bardziej zaawansowane. W dyskusji pojawiła się informacja o istnieniu podwójnych wyłączników schodowych i krzyżowych, a także link do katalogu firmy Berker, gdzie znajdują się przykładowe schematy i opisy techniczne dotyczące łączników schodowych podwójnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA