logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jest i nie ma internetu? zależy od routra! dziwny problem

adamas 23 Kwi 2006 18:06 2486 5
REKLAMA
  • #1 2557908
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam mam problem z internetem i naprawde niewiem oco chodzi!!! mam łącze Wi-Fi kabelek idzie z dachu wkręcam go do karty sieciowej i necik śmiga kupiłem laptopa i zaczyna sie problem gdu w miejsce karty sieciowej postawiłem AP Planet 4030A (pracuje w trybie klijent) adres clonuje z laptopa ( w laptopie zmieniłem programem MAC na taki który ma mój dostawca netu) w laptopie jest ustawione automatyczne pobieranie netu i necik działa spoko po kablu RJ
    zrobiłem eksperyment i za AP Planet 4030A podłączyłem router Asmax BR 406 tam wpisałem MAC z karty pobieranie adresu też automatycznie podłączyłem po kabelku do stacjinarnego kompa i laptopa i necik śmiga.
    Ale teraz najważniejsze chcem mieć internet na laptopie bezprzewodowo!! żeby nie ciągać się z kablami więc za AP Planet 4030A podłączyłem kabielkiem RJ router linksysa abu przekazać sygnał bezprzewodowo oczywiście skonfigurowałem go tak samo jak asmaxa i nic netu niema lampki mrugają jak przy normalnym połączeniu ale nic nie działa póściłem pinga z kompa przez dos cmd....... itak dalej wpisałem adres sieciowy mego dostawcy internetu i napisało TLL=127 wysłanych = 4 odebranych = 4 utraconych = 0 niewiem jak mam to inaczej skonfigurowac próbowałem też robić to na innych routerach i ten sam rezultat czyli nic - net działa tylko na Asmax BR 406 ale po kablu :( a nie bezprzewodowo ręce opadają może ktoś miał podobny problem prosze o pomoc bo niewiem co dalej robić pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2557923
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Problem tkwi w konfiguracji.
    Podaj dokładnie co ustawiłeś (konfiguracja IP na wszystkich interfejsach).
  • REKLAMA
  • #3 2557999
    adamas
    Poziom 13  
    więc tak mój adres intewrnetowy to
    172.25.13.32
    255.255.255.0
    172.25.13.3
    dns
    192.0.3.3 itd.
    w AP planet adresu sie nieda wpisać tam tylko ustawiłem tryb pracy jako klijent dałem clon MAC ustawiłem szyfrowanie do tego podłączam router asmax Br 406
    w routeże wpisałem MAC Karty pobieranie adresu automatycznie teraz wpisałem ręcznie Fixed-IP xDSL
    asmax przydziela dalej automatycznie adresy od 192.168.2.2 do 192.168.2.99 podłączeniu do kompa kablem RJ (w kompie na karcie ustawiłem auto pobieranie adresu) i net działa zaraz opisze drugi router z Wi-Fi

Dodano po 15 [minuty]:

teraz zamias routera asmax podłączam router TOPCOM WBR 611 (ma 1x WAN, 4x LAN no i oczywiście WLAN (który jest tu najbardziej potrzebny- ale na razie wszystko robie po kabelku)
    W topcom DHCP Serwer jest włączone adresy zaczynają sie od 192.168.1.100 do 192.168.1.199
    pobieranie adresu ustawiłem Obtain IP automatically (DHCP client) i wpisałem MAC z karty sieciowej z kompa w kompie mam ustawione pobieranie adresu auto i nic :(

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

a zauważyłem że podpinająć AP planet bezpośrednio do kompa puszczając pinga wychodzi TLL=128
    a przez router TLL=127 czy to może być to ?? że net nie działa bo nie znam się na tych TLL
  • REKLAMA
  • #4 2559015
    mpralat2
    Poziom 17  
    Wartosc TTL jest obnizana o 1 po przejsciu przez router i to jest ok.

Jezeli Cie dobrze zrozumialem, to rozwiazaniem problemu moze byc taka konfiguracja:

W access poincie wpisz maca Twojej karty radiowej i WYLACZ dhcp! Natomiast w linksysie ustaw to Twoje IP,maske,brame, DNS i wlacz serwer dhcp.

To tak w ogolnym skrocie:) Daj znac czy pomoglo. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2559093
    adamas
    Poziom 13  
    mpralat2 napisał:
    Wartosc TTL jest obnizana o 1 po przejsciu przez router i to jest ok.

Jezeli Cie dobrze zrozumialem, to rozwiazaniem problemu moze byc taka konfiguracja:

W access poincie wpisz maca Twojej karty radiowej i WYLACZ dhcp! Natomiast w linksysie ustaw to Twoje IP,maske,brame, DNS i wlacz serwer dhcp.

To tak w ogolnym skrocie:) Daj znac czy pomoglo. Pozdrawiam

no właśnie tu jest problem bo w tym AP Planet niema możliwości wpisania MACa mogę tylko dać klonowanie z karty i nic więcej Apek pracuje w trybie klijent nie można tam nic włączyć ani wyłączayć jest tylko konfiguracja szyfrowanie sieci i tyle :(
  • #6 2559334
    mpralat2
    Poziom 17  
    Hm ja tez uzywam AP Planet tyle tylko ze model wap1963 i tam bodajze tez jest opcja clone mac, ale mozna wpisac dowolna wartosc i wcisnac zeby ja zatwierdzil i to dzialalo bo sprawdzalem. Jezeli to nie zadziala to na sieciowce radiowej (tej ktorej dostales od admina) ustaw ip i maske ze tej samej klasy co ma AP i wtedy zrob clone mac i na pewno dobry sie sklonuje.
REKLAMA