logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Wi-Fi z AP Planet 4030A i routerem Linksys WRT54GL?

adamas 08 Kwi 2006 08:58 2139 7
REKLAMA
  • #1 2505190
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam wszystkich szukam i szukam i nic nie moge wymyśleć otóż mam internet bezprzewodowy kabel leci z zewnątrz do domku podłączam go do AP planet 4030A tam ustawiam jako klijent za tym jest router asmax br-604 z możliwością podłączenia 4 kompów - oczywiście jak podłącze kompa net działa spoko ale mam laptopa także w domu i chciałem rozprowadzć sygnał bezprzewodowo i tu zaczynają sie problemy bo gdy podłącze do AP planet czy do asmaxa router bezprzewodowy linksys WRT54GL to zaczynają sie schody nie ma netu próbowałem już różnych kombinacji tzn wpisywałe ręcznie adres i dawałem pobierz automatycznie ale nic nie idzie!! co robie nie tak moze musze mieć inny sprzęt zamiast tego linksysa doradźcie co kupić lub jak skonfigurować dzięki all
  • REKLAMA
  • #2 2505347
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najprościej byłoby podłączyć am AP do routera Asmax.
    Ewentualnie wstaw router Linksys'a z wbudowanym AP zamiast Asmax'a.

Możesz podłączyć router Linksys'a za Asmax'em - tylko musi być ustawiona na nim inna sieć np.
    Asmax 192.168.0.x
    Linksys 192.168.1.x

I te sieci nie mogą się pokrywać z tym co dostajesz od operatora (IP na WLAN Planet'a).

W razie dalszych problemów podaj IP na wszystkich urządzeniach - to się znajdzie błąd.
  • REKLAMA
  • #3 2507490
    adamas
    Poziom 13  
    męcze sie i nic mi nie wychodzi ręce opadają kombinowałem różnych połączeń i zero. Mój linksys nie ma w opcjach pracy jako AP :( więc chyba odpada.
    próbowałem tak:
    stoi sobie router w którym są 4 wyjścia do podłączenia 4 kompów więc zamiast kompa podłączam kolejny router Asmax podłączam kompa do asmaxa i net działa ale gdy chcę podłączyć inny router z AP tak aby przesłać sygnał bezprzewodowo już mi nic nie wychodzi :(
    na asmaxie ustawiłam adres 192.168.0.1 DHCP wyłączone
    na drugim routerze z AP (ma wyjście z odkręcaną antenką, wejście WAN i cztery wyjścia po kablu RJ) aderes jest:
    192.168.1.1
    255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    dns 194.204.159.1
    DHCP włączone i nic nie działa kurde co tam trzeba jeszcze ustawić żeby poszło?? :([/img]
  • #4 2508359
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Możliwe że twój operator robi zabezpieczenia po mac znana filtracja mac sproboj adres mac wpisac routerowi w opcji clone mac i możliwe że pomoże
    pozdrawiam
  • #5 2509072
    trocse
    Ocena: 28
    Cos tu krecisz , ja juz widze ze masz osobne podsieci zaadresowane , al eopisz jaki interfejs w jakim pudelku jak masz zaadresowany bo tak to szukaj wiatru w polu, od tego trzeba zaczac, to co opisales wyzej nic ni emowi bo kto wie od jakiej strony masz te adresacje, podstawy sieci chyba znasz ale opisz to pomyslimy
  • REKLAMA
  • #6 2512833
    adamas
    Poziom 13  
    więc tak - mam w domu dwa internety jeden przez dsl z tepsy drugi droga radiową.
    wczoraj wieczorem zrobiłęm tak:
    połączenie pierwsze TPSA
    modem tpsa-->kabelkiem RJ do routera(TOPCOM z Wi-Fi) tam ustawiłem na sztywno adresy jakie mam od tepsy czyli:
    83.x.x.x
    255.255.255.0
    83.x.x.x
    dnsy 194.204.159.1 194.204.152.34
    zklonowałem oczywiście MAC, w opcjach routera jest ustawione 192.168.1.100 DHCP włączone w komputerze karta też ma ustawione pobieranie adresu DHCP wszystko śmiga ładnie ale mi chodzi żeby udostępnić internet ten bezprzewodowy :( no i tu są problemy
    połączenie drugie poprzez internet bezprzewodowy
    kabelek idzie z dachu do pokoju na parterze (orginalnie był podłaczony do karty sieciowej w kompie) zamiast karty kupiłem AP planet na nim ustawiłęm tryb pracy jako klijent i ustawiłem oczywiście security klucze szyfrowanie itp za tym postawiłem router BR-604 w nim ustawiłem na sztywno adres(chociaż na auto też mi działa) wpisałem clonon MAC karty sieciowej- DHCP włączone i net śmiga po kabelju RJ super ale zamiast routera BR-406 chcę postawić ten TOPCOM aby mieć internet bezprzewodowo tak jak wcześniej ustawiłam na necie z tepsy gdzie tam działa a tu nic nie chula :( lipa diody pracuja a netu niema rozkładam ręce niewiem co robić i jak ustawić może tego TOPCOM ustawić za routerem BR-406 ale niewiem jakie wtety ustawić adresy bo już sie gubię tylko że znowu tyle urządzeń trzeba do pradu podłączać :( ma ktoś jakiś pomysł?? z góry dzięki
    a wgrałem do br-406 najnowsze oprogramowanie tam jest możliwość włączenia lub wyłączenia pakietów TLL jak to ma być ustawione bo za bardzo nie kumam
  • REKLAMA
  • #7 2513923
    trocse
    Ocena: 28
    Moze byc sam topcom za AP albo za routerem, wazne zeby on sam mial polaczenie z netem, pozniej robi mu sie podsiec radiowa ale to podstawy, nic dalej ni eopisales jak adresujesz kompa itd , najposciej popros znajomego co sie choc troche w tym orientujesz bo tak to sie tu nie dogadamy
  • #8 2513970
    adamas
    Poziom 13  
    gdy podłączam za AP PLanet router br-604 tam daje klon MAC karty sieciowej ustawiam adres maske i dns podłączm to kablem do kompa i net śmiga a gdy za AP planet stawiam TOPCOM robie te same ustawienia lampki mrugają a netu niema próbowałem już różnych kombinacji z adresami i nic teraz właśnie zabieram się za to samo tylko zamiast TOPCOM podłączam Linksysa WRT54GL bezpośrednio do AP planet ale nie robie sobie nadzieji :( że mi wyjdzie - a może ten Topcom musi pracować jako klijent ?? tylko że w nim niema takiej opcji a w linksysie też niema opcji AP :(

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

no i nic nie wyszło niewiem oco biega :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet bezprzewodowy dostarczany kablem do domu, który podłącza do punktu dostępowego Planet 4030A ustawionego w trybie klienta. Za nim znajduje się router Asmax BR-604 z możliwością podłączenia czterech komputerów. Połączenie przewodowe działa poprawnie, jednak próby rozprowadzenia sygnału bezprzewodowego za pomocą routera Linksys WRT54GL kończą się brakiem dostępu do internetu. Konfiguracje obejmowały różne ustawienia adresów IP, maski, bramy i DNS, zarówno ręczne, jak i automatyczne, oraz klonowanie adresu MAC. Linksys WRT54GL nie posiada trybu pracy jako AP, co utrudnia konfigurację. Zalecane jest, aby routery miały różne podsieci (np. Asmax 192.168.0.x, Linksys 192.168.1.x) i aby adresacje nie pokrywały się z adresami operatora. Możliwe jest również, że operator stosuje filtrację MAC, więc klonowanie adresu MAC może pomóc. Wskazano, że najprostsze rozwiązanie to podłączenie AP Planet bezpośrednio do routera Asmax lub zastąpienie Asmaxa routerem Linksys z wbudowanym AP. Problemy wynikają z nieprawidłowej konfiguracji sieci i braku trybu AP w Linksysie, co powoduje konflikt i brak dostępu do internetu przy próbie rozprowadzenia sygnału bezprzewodowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA