logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezonans napięciowy i prądowy - problem z zadaniem

UnidentifiedSoldier 23 Kwi 2006 19:49 4158 5
REKLAMA
  • #1 2558260
    UnidentifiedSoldier
    Poziom 11  
    Mam takie zadanie http://co.i.gdzie.pl/~mczakan/dyd_2_2.zip chodzi mi o 3.6 otóż wyliczyłem prądowy, ale napieciowego nie potrafie, tzn wychodzi mi inny wynik i nie wiem czy kondensator C2 tez ma jakis wpływ na rozwiązanie. Wydaje mi sie ze tak, ale może sie myle, proszę o szybką odpowiedź. Zastanawiam się czy odpowiedź jaka jest pod tym zadaniem nie jest błędna.
  • REKLAMA
  • #2 2558319
    mlodzianck
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam!
    rezonans napieciowy (szeregowy) nastapi wtedy gdy reaktancja kondensatora C1 i reaktancja zastepcza C2||L2 beda rowne co do modulow, lecz przeciwnych znakow. Czyli warunkiem wsystapienia rezonansu jest zerowa reaktancja wypadkowa polaczenia C1 , C2 i L2.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2558333
    UnidentifiedSoldier
    Poziom 11  
    No tak tylko w jaki sposób mam policzyć zastępczą reaktancję L2 i C2 ?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2558387
    mlodzianck
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Wypadkowa susceptancja jest suma susceptancji :D. Czyli reaktancja wypadkowa bedzie rowna odwrotnosci sumy odwrotnosci reaktancji obu elementow. Wzor bedzie taki:

Xz=1/( jwC-j/wL), a po przeksztalceniach:
    Xz= -jwL/(w^2*L*C-1)
    Radze sparwdzic ale moim zdaniem jest ok.
    w=omega
    Pozdro!

Chyba pomglem:D. Pozdro!
  • REKLAMA
  • #5 2558573
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Czyli trzeba dodać C1 i C2 przy rezonansie napięciowym.
  • #6 2571025
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    witam!

miedawno miałem koło z podobnego typu rzeczy, które nieposzło0 najlepiej :D Więc, w ramach małej powtóreczki i cwiczeń postanowiłem wyliczyc to zadanko :)

rozwiązanie jest w załaczniku. ale przy podanych danych wychodzi mi pulsacja 1118, a nie jak podano w odp 1112 rad/s...
    Załączniki:
    • Rezonans napięciowy i prądowy - problem z zadaniem rezonans2.jpg (93.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA