logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dysk IBM DTNA-22160 E182115 można jeszcze uratować po spięciu?

M rio 24 Kwi 2006 19:19 1117 8
REKLAMA
  • #1 2561369
    M rio
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam mam laptopika DELL Xpi i MIAŁEM:cry:
    dysk: IBM DTNA-22160 E182115.

Podłączyłem go kiedyś przez przelotke do PC, z przelotki się zaiskrzyło, zadymiło i mi kompa wyłączyło!! Co mam zrobić gdy podłączam dysk pod laptopika to wszystko jest OK. aż do MEMORY TEST i stop.
    Gdy odpalam lapka bez dysku to wszystko jest OK. aż do momentu kiedy ma zacząć ładować Windowsa (zachowuje się normalnie jak bez dysku). Gdy odpalam lapka na dysku kolegi to wszystko jest OK. Na dysku nie widać żadnych przypaleń, okopceń, itp.

Podłączając mój dysk pod PC to komp nie reaguje na POWER.

Czy ten dysk jest jeszcze do odratowania??
  • REKLAMA
  • #2 2561498
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Zapewne zwiera obwód po spaleniu jakiegoś układu w elektronice dysku. Ile ma ten dysk, 2GB? Szkoda zabawy i nerwów.
  • REKLAMA
  • #3 2563145
    M rio
    Poziom 12  
    Tak dysk ma dokładnie 2,1 Gb, nie rozumię pojęcia :"Szkoda zabawy i nerwów." Taki dysk na Allegro kosztuje ok.50 zł.
    W moim przypadku akurat mam dużo czasu takze proszę o jakieś podpowiedzi co do naprawy dysku.
    Dzisiaj zauważyłem jeszcze lekkie przytopienie plastiku koło pinów do podłączenia taśmy.

Na prośbę mogę przesłać fotki na mail'a.
  • REKLAMA
  • #4 2563173
    OMAN
    Poziom 24  
    Najprawdopodobniejsze, że padła elektronika, jeśli tak, to można poszukac nowej i wymienic, ale czy będzie się to opłacało? Podejrzewam, że elektronika się spaliła i to w tak niefortunny sposób, że zwiera obwód, stąd zachowanie jakie widac.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2566451
    M rio
    Poziom 12  
    Czyli np.: kupuje na Allegro jakiś dysk 2,5" (obojętnie jaki) który nie jest wykrywany lub z hasłem i podmieniam elektronikę??

A jakbym spróbował naprawić te obwody.

I jeszcze jedno co zauważyłem dzisiaj dysk w laptopie się nie kręci. A u sąsiada pod PC wyskakuje komunikat o nieznym formacie partycji i PC się wyłącza.
    Pozdrawiam.
  • #6 2566903
    OMAN
    Poziom 24  
    Elektronika musi być od tego samego modelu.
  • #7 2566958
    M rio
    Poziom 12  
    A to żeczywiście szkoda zachodu. A jak by tak spróbować naprawić ten obwód. Czy to ma jakieś szanse??
  • #8 2567013
    OMAN
    Poziom 24  
    Są szanse, ale do tego potrzebne są odpowiednie narzędzia i odpowiednia wiedza, aby zlokalizować uszkodzenia. A w przypadku, gdy przepaleniu uległy jakieś ścieżki wewnątrz laminatu to uszkodzenie jest praktycznie nie do naprawienia. Stąd też na początku napisałem, że szkoda nerwów i czasu.
    Pozdrawiam
  • #9 2567317
    M rio
    Poziom 12  
    Dzięki za poświęcenie czasu, posłucham pańskiej rady i kupię nowy dysk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk IBM DTNA-22160 o pojemności 2,1 GB uległ uszkodzeniu po zwarciu podczas podłączania przez przejściówkę do komputera PC, co spowodowało iskrzenie i wyłączenie komputera. Objawy to zatrzymanie testu pamięci przy uruchamianiu laptopa DELL Xpi z tym dyskiem oraz brak reakcji PC na zasilanie po podłączeniu dysku. Brak widocznych uszkodzeń mechanicznych na dysku, jednak zauważono przytopienie plastiku przy pinach taśmy. Najprawdopodobniejsza przyczyna to uszkodzenie elektroniki dysku, która może powodować zwarcie obwodu. Możliwa jest wymiana elektroniki, ale musi pochodzić z tego samego modelu dysku. Naprawa uszkodzonych ścieżek lub elementów elektronicznych wymaga specjalistycznych narzędzi i wiedzy, a w przypadku uszkodzeń laminatu jest praktycznie niemożliwa. Ze względu na niską wartość dysku i trudności naprawy, rekomendowane jest zakupienie nowego dysku zamiast próby naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA