logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple 1705 M4436 - brak synchronizacji, podejrzenie procesora GSM CA-24-6

tomek2000 24 Cze 2002 14:36 1656 7
REKLAMA
  • #1 21771
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Mam dwa monitorki Apple 1705 (model M 4436) z objawem braku synchronizacji. W jednym synchronizacji niema wcale, a w drugim brakuje w niskich trybach. Sam układ synchronizacji wydaje się sprawny (wymiana scalaczka TDA 9102 nic nie dała). Podejrzewam, że odpowiada za to procesor, a konkretnie zawartość pamięci. Ma ktoś może coś takiego w swoim archiwum? Pamięć jest tam typu 93C46, procesor GSM CA-24-6. Byłbym niezmiernie wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #2 21832
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    "a w drugim brakuje w niskich trybach"

Miałem podobna usterke swego czasu w monitorku Philipsa - rzeczywiscie problem był z prockiem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21997
    tomek2000
    Poziom 24  
    A miałeś procesor tego samego typu? Ja przy takich objawach podejrzewam zwykle pamięć. W Belinei to np. nagminne, w Highscreenach też.
  • REKLAMA
  • #4 23200
    tomek2000
    Poziom 24  
    Już wiem, że z całą pewnością jest to kwestia zawartości pamięci. Zamieniłemn scalaczki między sobą i objaw przeniósł się na drugi monitor. Wstawienie czystej niewiele dało, bo choć monitor się zsynchronizował, to przy przełączaniu trybów znów się pogubił. Potrzebna by mi była orginalna zawartość. Tak wogóle, to ten Apple to podobno Goldstar.
  • REKLAMA
  • #6 36594
    tomek2000
    Poziom 24  
    Przeszukałem, przekopałem internet i nic :(. Może ktoś trafił u siebie na taki model? Byłbym wdzięczny za skopiowanie pamięci.
  • #7 37525
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Przy braku synchro w tym modelu...

Zapasowe połączenie
    Od wspólnego punktu R822 i С825, wlutować rezystor 91k, drugi koniec rezystora złączyć z potencjometrem 10k, który należy wstawić między masę i +12V.
    91K równolegle do R707.

Testować przy 31kH i 60kHz.

Jest to ruski patent, sam tego nie sprawdzałem... :lol:

powodzenia...
  • #8 37643
    tomek2000
    Poziom 24  
    Zrobiłem ten ruski patent, ale niestety efekt był podobny do moich eksperymentów. Obraz się zsynchronizował, ale procesor nie zapamiętuje ustawień. Za każdym razem musiałbym go od nowa ustawiać :(. Natomiast co ciekawe, bez tych przeróbek, ale z wyjętą pamięcią synchronizacja jest OK. Próbowałem zrobić manewr ze wstawieniem pamięci przy pracującym sprzęcie, ale nic to nie dało. Przy ponownym włączeniu znowu jest kicha :(. Chyba musi być orginalna zawartość pamięci, żeby to zadziałało.

Podsumowanie tematu

✨ Dwa monitory Apple 1705 (model M 4436) wykazują problemy z synchronizacją – w jednym całkowity jej brak, w drugim brak synchronizacji w niskich trybach. Wymiana układu synchronizacji TDA 9102 nie przyniosła efektu, co wskazuje na problem z procesorem GSM CA-24-6 lub zawartością pamięci 93C46. Testy zamiany pamięci między monitorami potwierdziły, że usterka przenosi się wraz z pamięcią, a wstawienie czystej pamięci powoduje chwilową synchronizację, lecz problemy powracają przy zmianie trybów. Próby zastosowania modyfikacji z rezystorem 91k i potencjometrem 10k (tzw. „ruski patent”) nie rozwiązały problemu, gdyż procesor nie zapamiętuje ustawień. Bez pamięci synchronizacja działa poprawnie, co potwierdza konieczność posiadania oryginalnej zawartości pamięci. Apple 1705 jest podobno produkowany przez Goldstar. Poszukiwane jest archiwalne oryginalne oprogramowanie pamięci 93C46 do tego modelu. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do podobnych problemów w monitorach Philips, Belinea i Highscreen.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA