logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV-25T1V - różowy obraz, czy to uszkodzenie kineskopu?

Tomg123 23 Mar 2006 17:33 2219 13
REKLAMA
  • #1 2448530
    Tomg123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z obrazem niewiem czy to juz kineskop siada czy cos innego obraz na telewizorze jest w kolorze rózowym prosze o pomoc

Moderowany przez Jaś Kula:

Tytuł poprawiłem

• REKLAMA
  • #2 2448550
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Prawdopodobnie kineskop.
  • #3 2448679
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Aby się o tym na 100procent przekonać musisz wykonać pomiary jego ale generalnie można przyjąć,że powoli siada koneskop.pozdr.
  • #4 2449598
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Hammer111 napisał:
    Witam.Aby się o tym na 100procent przekonać musisz wykonać pomiary jego ale generalnie można przyjąć,że powoli siada koneskop.pozdr.

U mnie w 13-letnim sony przy bardzo jaskrawej scenie jak kontrast jest bliski maksymalnemu biały przechodzi własnie w różowy, przy normalnym obrazie jest OK, czy to też kineskop siada?
  • REKLAMA
  • #5 2449786
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Generalnie tak.
  • #6 2449864
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    jesli chodzi o sony to stawiam na kinol.ale 100% po pomiarach.pozdro.
  • REKLAMA
  • #7 2450094
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    xavery napisał:
    jesli chodzi o sony to stawiam na kineskop.ale 100% po pomiarach.pozdrawiam.

Po jakich pomiarach ? A może by tak na początek spróbować ustawić balans bieli ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305578.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic378592.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic142611.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic102779.html
    Więcej znajdziesz używając funkcji "szukaj".
    Pozdrawiam.
  • #8 2451449
    nom
    Poziom 23  
    Jaś Kula napisał:

Po jakich pomiarach ? A może by tak na początek spróbować ustawić balans bieli ?

No wlasnie tak mysalem, ale w tym TV Sony balans bieli jest chyba automatycznie ustawiany, a przynajmniej na normalnym kontrascie jest OK. Dopiero jak da sie kontrast na maksymalna wartosc to przy jasnych scenach bialy przechodzi w rozowy. Sprobuje zwiekszyc wysokie napiecie, moze cos pomoze. :-)
  • #9 3836349
    nom
    Poziom 23  
    No więc po jakimś czasie u mnie biały w końcu całkiem się zaróżowił. :-)
    Przelutowałem całą płytkę PK, ale nic nie pomogło, również nie pomogło podniesienie napięcia żarzenia, jak również regulacja potencjometrami na PK. Dopiero jak zmieniłem miejscami tor wzmacniacza R z B dało się popranie wyregulować balans bieli (R nie ma regulacji na PK, reguluje się tylko G i B, ale po zmianie G mam na stałe a R skręciłem na minimum).
    Problem rozwiązany, teraz mam 14 letni sony a biel czysta jak śnieg. :-)
  • #10 3837108
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A oświeć no mnie - w którym miejscu dokonałeś tej zamiany??
    Opisz dokładniej ten patent dla potomnych!

I napisz jeszcze czy oprócz tego, że biel jest biała to i żółć jest żółta a czerwień czerwona.
  • #11 3837468
    nom
    Poziom 23  
    OK, napiszę co i jak. Posługuję się schematem schematem od mojego telewizora, chassis AE1C.
    W wtyczce (C-72), która doprowadza sygnał R,B,G do PK (płytka kineskopu) zamieniłem miejscami sygnał R (nr 3) z sygnałem B (5), łatwo się to robi wystarczy małym płaskim wkrętakiem lekko podważyć plastikową zapadkę i kabelek sam wychodzi. Potem jednym końcem odlutowałem rezystory szeregowe do katody R i B, czyli R705 i R726, a do ich końców przylutowałem kawałek przewodu i doprowadziłem do płytki do odpowiedniej katody, połączenia zabezpieczyłem dodatkowo koszulkami termokurczliwymi, bo rezystorki "wiszą" na jednej nóżce. :-)
    Mówiąc krótko zmieniłem wzmacniacz wizji R z B. Na katodzie G i B mam teraz 110V a na R 90V, biały jest czysty, bez przebarwień, kolorki prawidłowe.
    Ponieważ nie posiadam generatora obrazów testowych to jakby ktoś potrzebował obrazów testowych to zrobiłem sobie to na komputerze w postaci jpeg'ów zrzuciłem na płytę CD-RW i odtworzyłem na DVD poprzez złącze RGB.
  • #12 3838853
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    No dobra, w gruncie rzeczy nic nie zamieniłeś a w dodatku raz piszesz, że zamieniłeś R z B a raz R z G. Nieważne, bańki nie oszukasz, niedługo to wyjdzie.

To teraz się zastanów czy nie prościej, a przede wszystkim skuteczniej, było w tor R włożyć potencjometr, tak jak w dwóch pozostałych.
  • REKLAMA
  • #13 3841291
    nom
    Poziom 23  
    mirex napisał:
    No dobra, w gruncie rzeczy nic nie zamieniłeś a w dodatku raz piszesz, że zamieniłeś R z B a raz R z G. Nieważne, bańki nie oszukasz, niedługo to wyjdzie.

To teraz się zastanów czy nie prościej, a przede wszystkim skuteczniej, było w tor R włożyć potencjometr, tak jak w dwóch pozostałych.

Nie prościej, bo tam jest dzielnik i trzebaby dodatkowo 2 rezystorki. :-)
    Poza tym ja to zmieniłem na próbę, żeby przekonać się czy problem tkwi w kineskopie czy na płytce kineskopu, a że ta zmiana poskutkowała to tak zostawiłem. :-)
    Zmieniłem wzmacniacz koloru czerwonego z niebieskim, wczesniejsza wypowiedz skorygowałem.
    Co do samego kineskopu to nigdy nic nie wiadomo, może działać jeszcze miesiąc, rok, może dłużej, kto to wie. :-)
  • #14 3861368
    umbrella
    Poziom 2  
    mam pytanie czy trzeba zamienic R i B na wtyczce i rezystory r705 i r726 tez
    sorry ale nieznam sie na elektronice a mam ten sam problem co ty miales

Podsumowanie tematu

✨ Problem różowego obrazu w telewizorze Sony KV-25T1V najczęściej wskazuje na uszkodzenie kineskopu. Aby potwierdzić diagnozę, zaleca się wykonanie pomiarów parametrów kineskopu. W niektórych przypadkach problem pojawia się przy maksymalnym kontraście, gdy biały kolor przechodzi w różowy, co może być związane z automatycznym balansem bieli w telewizorze. Rozwiązaniem okazała się zamiana sygnałów czerwonego (R) i niebieskiego (B) na wtyczce C-72 łączącej sygnały RGB z płytką kineskopu (PK) oraz odpowiednia modyfikacja połączeń rezystorów R705 i R726, co pozwoliło na poprawną regulację balansu bieli i uzyskanie czystej bieli bez przebarwień. Wzmacniacz koloru czerwonego i niebieskiego został zamieniony miejscami, co poprawiło jakość obrazu. Dodatkowo sugerowano próbę regulacji balansu bieli i ewentualne zwiększenie napięcia żarzenia kineskopu. Wymiana lub naprawa kineskopu pozostaje ostatecznym rozwiązaniem, gdyż jego żywotność jest ograniczona i objawy mogą się nasilać z czasem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA