logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC BACK UPS RS 500 - który scalak odpowiada za ładowanie baterii?

Pio3 25 Kwi 2006 09:52 3157 3
REKLAMA
  • #1 2563028
    Pio3
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie

Mam problem z UPS firmy APC model BACK UPS- RS- 500, UPS przestał ładować baterie napięcie jest rzędu 8,5 V zamiast około 13V. Jeżeli jest podłączona naładowana bateria daje się bez problemu włączyć po teście przechodzi na stan pracy i nie widać żeby cos było zepsute. Wystarczy jednak odłączyć zasilanie i UPS przy pracy na baterii od razu zaczyna „piszczeć” tak jak by to już była końcówka baterii. Z informacji jakie mam to ponoć padł scalak odpowiedzialny za ładowanie baterii i kontrole prądu ładowania. Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć, który to jest scalak o jakim oznaczeniu i podać jakąś ścieżkę do schematu. Wiem, że na elektroda.pl są umieszczone rożne schematy tylko nie wiem który to jest.
    Proszę o pomoc bo potrzebuje tego UPS’a

Pozdrawiam i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 2563292
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    o ile dobrze pamiętam to ups ten ładuje baterię z małego impulsowego zasilacza ,a częstą usterka jest wyciek elektrolitu z kondensatora wygładzajacego napięcie z sieci (po mostku) z reguły uszkodzenie jest dobrze widoczne..

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2563430
    Pio3
    Poziom 10  
    Witam

Patrzyłem na płytke nie widze aby kondensatorek miał jakies problemy wszystko kolo niego jest w jak najlepszym porzadku, zmienilem go dalej nic
    Moze jednak ktos wie co moze byc dalej z nim nie tak

pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:

Witam

Z tego co widze to na płyce sa 2 bezpieczniki ale samochodowego typu po 20 A każdy i sa po stronie baterii, zadnego innego bezpiecznika sieciowego nie widac wiec to chyba nie ten typ.

Jezeli ktos ma jeszcze jakies dodatkowe sugestie to bardzo prosze bo jak na razie sprawdzam wszystko i dalej nie ma efektu

pozdrawiam
  • #4 2567577
    Pio3
    Poziom 10  
    Witam

Moze ktos ma w wersji elektronicznej schemat ups'a APC model BACK UPS- RS- 500 albo wie gdzie go mozna znalesc, i druga prosba czy ktos moglby zannaczyc mi na schemacie ktore miejsce dotyczy sie układu ładowania. Siedze tak i patrze na płytke ale jest tam tyle tego ze juz straciłem oriętacje co i do czego.

Pozdrawiam
REKLAMA