logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech Z-640 i Audigy4 - brak reakcji subwoofera na regulację głośności

MiL999 25 Kwi 2006 11:34 2589 16
REKLAMA
  • #1 2563336
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Mam Audigy4 i głośniki Logitech Z-640. Do karty podłącza się 3 wtyczki, z których dwie odpowiadają za głośniki przednie i tylne, a trzecia wtyczka za głośnik centralny i podobno za subwoofer. U mnie jednak subwoofer gra tak samo z podłączoną tą wtyczką i bez. W dodatku w opcjach jest regulacja głośności subwoofera, na którą on nie reaguje. Jak to jest?
  • REKLAMA
  • #2 2563363
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    No jeśli nie podłączysz owej wtyczki w odpowiednie wejście karty, to jak chcesz, aby ona regulowała głośność?? Regulacja głośności,polega na jej zwiększeniu na danym wyjściu.
  • #3 2563444
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Glosniki nie maja zadnych pstryczkow-elektryczkow dla ustawienia roznej ilosci kanalow?
  • REKLAMA
  • #4 2563653
    MiL999
    Poziom 26  
    Regulacja nie dziala oczywiście przy podłączonych wszystkich wtyczkach. Głośniki mają przycisk Matrix, który z dziwieku 4.1 robi 5.1 ale to nie ma tutaj znaczenia bo karta działa jako 5.1.
    Głośnik centralny gra bez problemu ale dziwi mnie to że nie ma możliwości sterowania subwooferem. Po wypięciu tej trzeciej wtyczki gra on tak samo. Przestaje grać tylko głośnik centralny.
  • #5 2564341
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Glosniki sa 5.1? Moze nie przelaczyles jeszcze czegos, i glosniki filtruja niskie czestotliwosci z pozostalych kanalow i daja to na subwoofer?

Albo masz zamienione kanaly centrlany i subwoofer = sprawdz w opcjach kartycz czy jak je zamieniasz, to nie gra dobrze.
  • #6 2565982
    MiL999
    Poziom 26  
    Głośniki są 5.1 i wygląda na to że tak jak piszesz niskie częstotliwości idą z innych kanałów bo nie ma różnicy w pracy subwoofera jak jest podłączony i jak nie. Nie znalazłem żadnej opcji, która by za coś takiego odpowiadała.
    Jak juz pisałem głośnik centralny gra dobrze a podłączany jest tą samą wtyczką co subwoofer do wyjscia cental/sub.
  • #7 2566233
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    a gra ci centralny głosnik ?? jeśli nie, to wyłącz przycisk MATRIX na centralnym....
  • #8 2566280
    MiL999
    Poziom 26  
    No pisałem że gra a przycisk Matrix nie wpływa na pracę subwoofera. On miksuje kanały do głośnika centralnego dla źródeł 4.1.
  • #9 2566296
    K3
    Poziom 30  
    w takim razie stawiam na uszkodzenie glosników... sprawdziłem na moich Z-640 :D i dziala sterowanie gl. basowego, jak i tez centralnego.....

ewentualnie jestes pewien, iz dobrze podlaczyles kabelki ??
  • REKLAMA
  • #10 2566361
    MiL999
    Poziom 26  
    K3 jeżeli masz te same głośniki to mógłbyś sprawdzić co się dzieje po odłączeniu subwoofera od karty? Czy będzie grał nadal? I jaką masz kartę muzyczną?
    I czy nie wydaje ci się że subwoofer ma dosyć twardy bas i czasami nieprzyjemnie buczy podczas słuchania muzyki? O jakości dzwięku z tego subwoofera słyszałem już niezbyt dobre opinie. Sporo osób się skarży.
  • REKLAMA
  • #11 2566369
    K3
    Poziom 30  
    MiL999 napisał:
    K3 jeżeli masz te same głośniki to mógłbyś sprawdzić co się dzieje po odłączeniu subwoofera od karty? Czy będzie grał nadal? I jaką masz kartę muzyczną?
    I czy nie wydaje ci się że subwoofer ma dosyć twardy bas i czasami nieprzyjemnie buczy podczas słuchania muzyki? O jakości dzwięku z tego subwoofera słyszałem już niezbyt dobre opinie. Sporo osób się skarży.

po odłaczeniu pomarańczowej wtyczki milknie sub oraz głośnik centralny

a co do dzwieku suba to mi on odpowiada, szczegolnie iz z tyłu suba jest pokretlo regulujace natezenie jego dzwieku...

a karta dzwiekowa to uklad wbudowany na pl. glownej, uklad ALC658
  • #12 2566540
    MiL999
    Poziom 26  
    No to ładnie. Przez ponad rok miałem SBLive 4.1 i ta trzecia wtyczka nie była podłączona nigdzie więc nie było problemu. Teraz mam nową kartę z odpowiednim wyjściem i jakoś dziwnie to wygląda.
    Z drugiej strony w programie do kalibracji głośników można odsłuchiwać wszystkie głośniki z osobna i subwoofer gra sam bez innych głośników. Może to wina jakichś ustawień? Mam oryginalne sterowniki (KX niestety nie dziala na tej karcie) i nie widziałem tam opcji za to odpowiedzialnej.
  • #13 2567523
    K3
    Poziom 30  
    podłącz pomarańczową wtyczkę zamiast głośników centralnych i wtedy sparwdz regulację głośności...
  • #14 2569816
    MiL999
    Poziom 26  
    Wniosek jest taki że subwoofer mi gra tak samo z podłączoną pomarańczową wtyczką i bez. Po jej odłączeniu przestaje grać tylko głośnik centralny a z opisu złącza wynika że gniazdo to odpowiada też za subwoofer. Dziwne.
  • #15 2569990
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Ja stawiam na problem ze sterownikami do tej karty muzycznej. Odinstaluj je i zainstaluj jakąś świeżą wersję.
  • #16 2570218
    MiL999
    Poziom 26  
    Mozliwe ze to sterowniki ale mam najnowsze sciagniete ze strony Creative. Szkoda że na tej karcie nie działają KXProject bo są dużo lepsze.
  • #17 8579728
    agent_s
    Poziom 2  
    panowie ma problem z glośnikami logitech z-640. otóż dostałem je od kumpla jednak nie ma 2 satelitek i głośnika centralnego. potrzebowałbym schemat podłączenia wtyczki tego glosnika lub pomoc jak je przerobić na 2.1. z gory dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku reakcji subwoofera w zestawie głośników Logitech Z-640 podłączonych do karty dźwiękowej Audigy4 na regulację głośności subwoofera w oprogramowaniu. Zestaw posiada trzy wtyczki: dwie dla głośników przednich i tylnych oraz trzecią dla głośnika centralnego i subwoofera. Subwoofer gra jednak tak samo niezależnie od podłączenia tej trzeciej wtyczki, która powinna odpowiadać za subwoofer i głośnik centralny. Głośnik centralny działa poprawnie i przestaje grać po odłączeniu tej wtyczki, natomiast subwoofer nie reaguje na regulację głośności w sterownikach. Wskazano, że subwoofer może odbierać niskie częstotliwości z innych kanałów, co tłumaczy brak różnicy w jego działaniu przy podłączonej lub odłączonej wtyczce. Przyczyną problemu może być uszkodzenie głośników, błędne podłączenie kabli lub ograniczenia sterowników karty dźwiękowej. Zalecane jest sprawdzenie poprawności podłączenia, wyłączenie funkcji Matrix (która miksuje kanały 4.1 do 5.1), testowanie subwoofera osobno w programie kalibracji oraz aktualizacja sterowników Creative, gdyż alternatywne sterowniki KXProject nie działają na tej karcie. Dodatkowo, subwoofer posiada fizyczne pokrętło regulacji głośności, które działa niezależnie od ustawień w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA