logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić styk głośnik-obudowa bez użycia silikonu?

largofpns 25 Kwi 2006 13:16 1383 7
REKLAMA
  • #1 2563625
    largofpns
    Poziom 11  
    Czesc
    Macie moze jakies pomysly na dobre uszczelnienie polaczenia glosnika z obudowa? Wiadomo ze same wkrety to moze byc za malo - ja smaruje jeszcze silikonem neutrealnym (nie smierdzi octem i nie powoduje korozji) i jest szczelnie. Ale brudzi to jak cholera i jest potem problem z rozkladaniem zestawu (co przy np eksperymentach czesto sie robi) bo calosc sie dosc mocno skleja...

Wszelkie pomysly mile widziane:-)

Pozdrawiam
    Kamil
  • REKLAMA
  • #2 2563667
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    gumowa uszczelka do okien - najwygodniej
  • REKLAMA
  • #3 2563844
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    dobre glosniki miewaja gumowe podkladki w komplecie ...

jesli kolumna obita jest kocem to nie stosuje dodatkowej podkladkki

- jest faktem iz dokladanie podkladki ze zelego materialu bardziej przeszkadza (roznica docisku w okolicy srob) slabsze modele glosnikow ktore maja kosz z cienkiej blachy poprostu sie odksztalca ..

zdaza sie , ze uzywam pianki samoprzylepnej (stosuje sie ja do wygluszenia trzasku miedzy belkami w konstrukcjach na poddaszu)
    jest cieniutka i wspaniale wypelnia
  • REKLAMA
  • #4 2564185
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    witam. z tego co wiem to jeszcze nie tak dawno byl podobny temat traktujacy o tym samym. poszukaj
  • REKLAMA
  • #5 2564308
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    jak moją kolumne pierwszy raz rozbierałem znajdowała się uszczelka z pianki 1-3 mm, nawet fajnie chodziło do czasu az rozebrałem i wymieniłem na inne głośniki (powód nie moge dokończyć regeneracji do końca, nigdzie nie moge zakupić takiego resora do 2 głośników)...
    teraz jak zakładam stosuje sylikon uniwersalny i jak potrzebuje wyciągnąć głośnik to wycinam go norzem
  • #6 2564423
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Uszczelnić też można sylikonem, tylko potem mogą być problemy z oderwaniem głośnika od płyty ;]

Pozdrawiam
  • #7 2564973
    largofpns
    Poziom 11  
    A faktycznie było coś wcześniej o "osadzaniu" :-) głosników - po zebarniu widzę że albo "kleicie" na silikon (suchy lub mokry), uszczelki lub mocno dokręcacie. Dzieki wszystkim za odpowiedzi!

Kamil

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod uszczelniania styku głośnik–obudowa bez użycia silikonu, który choć skuteczny, utrudnia demontaż i brudzi. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie gumowych uszczelek, które są wygodne i często dołączane do dobrych głośników, oraz cienkich pianek samoprzylepnych, które dobrze wypełniają szczeliny i tłumią drgania. Zwrócono uwagę, że dodatkowe podkładki z miękkich materiałów mogą powodować odkształcenia koszy głośników o cienkiej blachy, szczególnie w tańszych modelach. Silikon uniwersalny jest skuteczny, ale utrudnia późniejszy demontaż, co wymaga wycinania uszczelnienia. Najlepszym kompromisem wydaje się być stosowanie uszczelek gumowych, które nie wymagają ponownego smarowania po każdym demontażu głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA