logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym uszczelnić połączenie głośnika z obudową?

M.G1 11 Mar 2006 09:10 4443 4
REKLAMA
  • #1 2400697
    M.G1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Po remoncie kolumn ZG30c zauważyłem dziwne "pierdzenie" pochodzące z zawieszenia głośnika niskotonowego(przy głośnym słuchaniu).Po kilku prostych testach doszedłem do wniosku że obudowa była nie szczelna.Nie szczelne jest miejsce w którym styka się głośnik z metalową obręczą służącą do mocowania głośnika(wiecie jak wygląda mocowanie głośnika w Zg30c)
    W jednej kolumnie uszczelniłem to wikolem bardzo pomogło, ale jest to tylko tym czasowe rozwiązanie bo wikol nie jest przeznaczony do uszczelniania tworzyw sztucznych.
    Proszę Was o poradę czym uszczelnić te nieszczęsne połączenie.

Pozdrawiam i proszę szanownych Forumowiczów o pomoc.
    M.G1
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2400720
    Elminster
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Hmm.... moze silikon?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2400751
    jack17
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    ja bym tego silikonem nie uszczelniał. Silikon w sumie jest niezłym klejem więc jak byś chciał kiedyś rozdzielić głośnik i metalową obręcz mogło by być to trudne do zrobienia :D
    ja bym tam włożył uszczelke okienną, ale nie piankową tylko z gumy ::!:
    jak niemasz takowej to mozesz ją wyciać z jakiejś starej dętki .itp

pozdro :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2400812
    Piocu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Silikon odpada. Polecam uszczelkę okiennę z pianki (gąbka) samoprzylepną. W zupełności wystarczy. W razie potrzeby można dać podwójnie. Uszczelka z gumy może okazać się zbyt twarda i nie da się wystarczająco mocno docisnąć aby wypełnić wczystkie szczeliny.
  • #5 2404381
    M.G1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dięki wszystkim za pomoc, pomysł z uszczelką do okien to strzał w 10-tkę kolumny grają jak nowe.

pozdrawiam
    M.G1
REKLAMA