logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz pomiarowy. Zmiana wartości mierzonej. Odseparowanie masy.

grzegorz__g 25 Kwi 2006 21:23 1581 4
REKLAMA
  • #1 2565023
    grzegorz__g
    Poziom 11  
    Witam
    Poskładałem układ na podstawie noty aplikacyjnej
    Wyjście podłączyłem do 8 kanałowego przetwornika analogowo-cyfrowego Adam 4018
    Wzmacniacz oraz przetwornik są podłączone do dwóch różnych zasilaczy: wzmacniacz +10V -10V przetwornik do +24. Mierzone napięcie jest rzędu od kilku mikro V do 1mV dolna granica stanowi graniczną rozdzielczośc przetwornika ADC (dlatego wzmacniacz) Po podpięciu termopary wszystko wygląda na pozór dobrze ale jak ja podepnę do kolejnego kanału Adama podobny zestaw zasilany tym samym zasilaczem co poprzedni to wartości mierzona w pierwszym kanale ulega zmianie o kilkadziesiąt mikro V . Podobno problem tkwi w odseparowaniu masy.
    Jak to zrobić? Jakby ktoś mógł mi naświetlić w czym tkwi problem to byłbym wdzięczy.
    Może ma ktoś doświadczenia z pomiarem równie małych napięć?
    Co ciekawe ze jak podepne do termopary równolegle multimetr(bardzo wysokooporowy) to też wartość się zmienia (maleje). Niema tego zjawiska bez przy podpięciu bez wzmacniacza.
    Z góry dzieki
    pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 2565162
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Wzmacniacz pomiarowy zachowuje się niestabilnie z powodu
    wadliwego montażu zasilania i masy.
    Cała folozofia masy polega na tym, aby nie dopuscic do sytuacji gdzie ścieżki dla prądów wyjsciowych sa choćby częściowo wspólne również dla sygnałow wejściowych. Najprosciej jest poprowadzić kilka ścieżek masy
    z róznych fragmentów układu i złaczyc je we wspólnym punkcie. Sam punkt zbiorczy tez musi być przemyslany poniewaz do niego podłacza się zasilacz.
    Separacja zasilania:
    niezbędne sa kondensatory filtrujace i blokujace. O fltrujacych nie będe pisał bo sama nazwa okresla ich przeznaczenie. B. wazne sa kondensatory blokujace. Nie jest ważne czy maja 0.1µF albo 1µF. Muszą być b. dobrej jakości dla w.cz (najlepiej ceramiczne płytkowe). Nalezy je tak zamontować aby zwierały do masy najkrótszą drogą pasozytnicze składowe w.cz.
    Powodzenia:D:D:D
  • REKLAMA
  • #3 2565266
    grzegorz__g
    Poziom 11  
    trebuch1 napisał:
    Wzmacniacz pomiarowy zachowuje się niestabilnie z powodu
    wadliwego montażu zasilania i masy.
    Cała folozofia masy polega na tym, aby nie dopuscic do sytuacji gdzie ścieżki dla prądów wyjsciowych sa choćby częściowo wspólne również dla sygnałow wejściowych. Najprosciej jest poprowadzić kilka ścieżek masy
    z róznych fragmentów układu i złaczyc je we wspólnym punkcie. Sam punkt zbiorczy tez musi być przemyslany poniewaz do niego podłacza się zasilacz.
    Separacja zasilania:
    niezbędne sa kondensatory filtrujace i blokujace. O fltrujacych nie będe pisał bo sama nazwa okresla ich przeznaczenie. B. wazne sa kondensatory blokujace. Nie jest ważne czy maja 0.1µF albo 1µF. Muszą być b. dobrej jakości dla w.cz (najlepiej ceramiczne płytkowe). Nalezy je tak zamontować aby zwierały do masy najkrótszą drogą pasozytnicze składowe w.cz.
    Powodzenia:D:D:D

Ok. spróbuje zgodnie z sugestiami.
    Rozmawiałem telefonicznie z konstruktorem wzmacniacza do podobnych zastosowań twierdził ze miał podobne problemy i zastosował 2 wzmacniacz separacyjny ze wzmocnieniem 1. Ale nie miał a może nie chciał przesłać schematu ani konkretnych danych.
    A ja nie specjalnie się w tym orientuje. Może ktos ma jakis przykład takiego wzmacniacza?
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #4 2565336
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Wzmacniacz separacyjny o ku=1 mozna zrobic b. prosto na kazdym wzmacniaczu operacyjnym łacząc (-we) z wyjściem. Wejscie (+we)
    jest niesymetryczne.:D Ponieważ zastosowany jest precyzyjny wzmacniacz AD, jako wtórnik wypadało by zainstalowac równie dobry.
    Wtórnik (ku=1) ma b. dużą impedancje wejsciową i b.mała wyjsciową
    przez co pomaga sprzęgac "trudne" układy. Uważam że tutaj nie jest to konieczne. Tak czy owak wad montażowych wtórnik nie naprawi.:|
  • #5 2597567
    grzegorz__g
    Poziom 11  
    Poskładałem układ zgodnie z sugestiami ale niestety problem leży prawdopodobnie gdzie indziej. Układ działa w miarę dobrze dla jednej termopary ale w przypadku 2 połączonych ze sobą termopar analizy różnicowej (sygnał bardzo słaby 0.80mV) zgodnie z rysunkiem wskazania sa niewłaściwe. Problem związany jest zapewne ze wspólna masą
    Jak zmodernizować ten układ aby poszczególne termopary nie były połączone masa a układ działał poprawnie?
    Może inny ze schematów z noty bardziej się nada niż ten który ja wybrałem (angielski i elektronika nie jest moja mocną stroną, przynajmniej na razie) poniżej link do pdfa:
    http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/897653854AD620_g.pdf
    Dzieki za dotychczasowe jak i przyszłe sugestie

REKLAMA