logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Linux Mandriva, Win XP, Win 98 i Win 3.11 na jednym dysku?

NightHawk121 25 Kwi 2006 22:13 3897 31
REKLAMA
  • #1 2565250
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Chciałbym się poradzić w sprawie instalacji wielu systemów operacyjnych na jednym dysku [ale na kilku partycjach oczywiście (!)]. Ostatnio nabrałem chęci do zabawy z systemami takimi jak Linux itp. Zawsze jednak miałem problem z instalacją kilku różnych systemów. Pare dni temu potrzebowałem Win98. Utworzyłem drugą partycję (obok innej na której siedzi XP). Oczywiście program instalacyjny zawołał że coś mu nie pasuje i nie dało rady niczegokolwiek zrobić.
    Czy możecie mi poradzić jak i w jakiej kolejności mogę zainstalować nast. systemy:
    •Windows XP
    •Windows 98 (czasem się przydaje :) a zajmuje mało miejsca)
    •Win 3.11 :D (z czystej chęci zabawy)
    •Linux Mandriva (lub podobna dystrybucja...)

Nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko pogodzić! Z linuxem dopiero zaczynam swoją przygodę, więc proszę o możliwie prosty opis. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2565263
    Strit1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    3.11 nie wiem bardzo ale pozostałe to najpierw 98, później XP jako osobny system i na koniec Linux
  • REKLAMA
  • #3 2565414
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Ja juz tak miałem 3 systemy , kolejność tak jak poprzednik napisał
    98 - XP - Linux, z 3.11 zrezygnuj , zresztą 4 systemy to juz chyba przesada i nie wiem czy sie 4 systemy da wpakować bo nie probowałem
  • #4 2565514
    bober_gdynia
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zawsze 3.11 mozna odpalic z poziomu Dosa, wiec sadze ze nie jest on tak potrzebny w Wyborzy Lilo lub Grub (o ile bedziesz to mial)
  • #5 2565579
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Właściwie z tym Win3.11 dam sobie teraz spokój bo nie jest mi do niczego potrzebny. Może niedługo w ramach edukacyjno-hobbystycznych spróbuję go sobie uruchomić i się trochę pobawić. Jutro czeka mnie wielkie instalowanie :), tak czy inaczej dam znać jak poszło (może napiszę już z Linux'a :)...) Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam
  • #6 2566325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2569263
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1578
    a może coLinux (Cooperative Linux) , http://www.colinux.org/
    instaluje się i pożera jakies 3.3GB, do tak 'uruchomionego' Linuxa podłączamy się VNC na tej samej maszynie pod adres 192.168.0.40:1
    Chyba ciekawa alternatywa dla początkujących

Jak zainstalować Linux Mandriva, Win XP, Win 98 i Win 3.11 na jednym dysku?
  • #8 2569279
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Instalujesz systemy na oddzielnych partycjach, uruchamiajac je za pomoca bootmanagera (np XOSL)
  • #9 2572846
    quisatz
    Poziom 11  
    Systemy Windows instaluejsz w odwrotnej kolejnosci do ich wersji na koncu linuxa w np fdisku ustawiasz aktywna partycje gdzie jest lilo.
  • #10 2574158
    Zolwo
    Poziom 11  
    Witam

Mam zainstalowany Win XP. Chciał bym zainstalowac do niego Linuxa (Fedora Core 5 / Red Hat 9 ). Praktycznie zaczynam zapoznawac sie z linuxem dlatego prosze o pomoc.
    Na dysku zrobie nowa partycje, uzywajac Paragon Partition Menager 6.0. Mam dysk 120 Giga.

Po pierwsze: Jak duzo miejsca przeznaczyc na linuxa??
    Po drugie: Który z nich wybrac??
    Po trzecie: Czy wystarczy zainstalowac Linuxa i odrazu bedzie bootmenager, czy musze cos dodatkowo instalowac??

Z góry dziekuje za pomoc:)

Ps. Czy Linux widzi partycje Fat32??
  • #11 2574177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2574191
    oloolo
    Poziom 24  
    Zolwo napisał:
    Witam
    Po pierwsze: Jak duzo miejsca przeznaczyc na linuxa??
    Po drugie: Który z nich wybrac??
    Po trzecie: Czy wystarczy zainstalowac Linuxa i odrazu bedzie bootmenager, czy musze cos dodatkowo instalowac??
    Ps. Czy Linux widzi partycje Fat32??

1.Zrob sobie partycje na linuksa 10GB.
    2.Fedora Core jest OK , fajny tez jest Aurox, zresztą potem sobie zainstalujesz inne systemy i zobaczysz ktory najfajniejszy
    3.Bedzie bootmeneger , zainstaluje sie razem z linuksem
    4.Tak widzi Fat32

Na tych 10GB juz podczas instalacji linuksa musisz zrobic 3 partycje.
    1.Boot 100MB
    2.Swap : czyli 2 x Twoja pamięc RAM czyli jak masz 512 to dajesz 1024 Swap
    Reszte na linuksa czyli root oznaczona bedzie ukośnikiem "/"
    Te partycje wybierasz sobie o podajesz dla nich rozmiar podczas instalowania linuksa i wybierwsz je z rozwijalnej listy ktora tam bedzie
  • #13 2574215
    Zolwo
    Poziom 11  
    oloolo napisał:

2.Swap : czyli 2 x Twoja pamięc RAM czyli jak masz 512 to dajesz 1024 Swap

1024 Ram wiec musze 2056 MB. Tak??

Cytat:
    Będzie - LILO albo GRUB. Windows też powinien zostać dodany do listy.

Tzn ze moze niezostac dodany?? W takim razie jak go potem odpalic??

Dzieki za odpowiedz:)
  • #14 2574249
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Swapu to teraz już się go nie wymaga zbytnio (u mnie tylko przy pracach w gimpie z niego korzysta, a mam 512MB Ramu) , więc możesz na wszelki wypadek zostawić z 300-500MB na Swap. Co do Windows, to zostanie dodany napewno w Lilo, ale i w Grubie tez musi być :)

[Edit] Aha i niewiem jak w innych, ale w Mandrivie, Windows zawsze jest na końcu listy Lilo, i da się tą kolejność prosto zmienić.
  • #15 2574251
    oloolo
    Poziom 24  
    Zolwo napisał:
    1024 Ram wiec musze 2056 MB. Tak??

Tak , Tak jest zalecane

Zolwo napisał:
    Tzn ze moze niezostac dodany?? W takim razie jak go potem odpalic??

Nie nie , zostanie dodany napewno tylko bedzie sie tam dziwnie nazywał , możesz go sobie dowolnie nazwać np. najlepiej Windows XP
  • #16 2574265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2574278
    oloolo
    Poziom 24  
    Gusioo napisał:

Wcale nie.
    Najlepiej odpalić wszystkie aplikacje jakie używamy, sprawdzić zajętość ramu i do tej liczby dodać jakieś 10% i ten rozmiar wpisać.

Tak jest zalecane a zresztą po co sie szczypać jak gość ma 120 GB dysk , 500MB w te czy w te co za róznica. Jak ma odpalic sobie aplikacje jak nigdy linuksa nie miał , takie rzczy to sobie sprawdzi pózniej i dostosuje przy kolejnej instalacji linuksa
  • #18 2574298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2574306
    Zolwo
    Poziom 11  
    Widze ze moje pytanie troche rozwinelo rozmowe:) No nic zaczynam cos prubowac. Dzieki za pomoc:)
  • #20 2574307
    oloolo
    Poziom 24  
    A gdzie wpakujesz te 4GB :D
    Tak też można ale nie wiem czy ktoś kto pierwszy raz instaluje linuksa poradzi sobie z tym , przecież prosciej zrobic swap podczas instalacji
  • #21 2574309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2574348
    oloolo
    Poziom 24  
    Ja jednak jestem za tym zeby podczas instalacji sobie dał swap bo tam wystarczy wybrac swap z listy i wpisac rozmiar , niech Ci juz bedzie i niech sobie wpisze ile tam chcesz tych MB

Pamietam jak pierwszy raz zainstalowałem linuksa i zobaczyłem takie rzeczy co własnie napisałes to była dla mnie czarna magia, nie wiedziałem co to konsola , takich rzeczy nauczy sie pózniej już podczas korzystania z systemu
  • #23 2576329
    Zolwo
    Poziom 11  
    Mam znowu problem. Dzieki wam instalacja przebiegla bez problemow, jednak pierwszy odpala sie Linux a nie Windows, a brat i ojciec niesa zbyt obeznani z informatyka. Gdzie znajde w FC 5 bootmenagera, tak zeby przestawic, ze winda sie bedzie odpalac domyslnie??
  • REKLAMA
  • #25 2576478
    Zolwo
    Poziom 11  
    Przepraszam, ze niesprecyzowalem pytania. Niemam lilo tylko grub'a. Ale dzieki za ten link, przyda mi sie:)

Gusioo mozesz wytlumaczyc co pokoleji wpiasc?? Bo jak według tego robilem to mi sie konsola posypala:/ Szczegulnie interesuje mnie to o co chodzi z tym FSTAB. To ma byc sciezka do tego pliku swap czy do tego fstab??
  • #27 2576739
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 2631108
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Ja zainstalowałem Win98 i potem WinXP i nie mogę uruchomić 98, bo automatycznie włącza się XP.

Jeszcze nie instalowałem Linuxa, a właściwie to próbowałem ale coś mam chyba namieszane w BIOSie. Otóż mam dysk Seagate ST3120827AS. Kiedy włącze w biosie SATA RAID to Linux ładnie działa, a Windows przy ładowaniu (jeszcze w DOSie) się restartuje. Jeśli wyłącze RAID to sytuacja dzieje się odwrotnie. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Pomocy!
  • #29 2631223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 2636327
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Zrobiłem tak jak u ciebie, czyli poprostu dopisałem F:\ = "Microsoft Windows 98" i jak w dosie wybieram go to komputer się wiesza i zaraz restartuje. Może trzeba coś jeszcze zrobić, żeby to działało??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji wielu systemów operacyjnych na jednym dysku twardym z podziałem na partycje, w tym Windows 98, Windows XP, Windows 3.11 oraz Linux Mandriva lub podobnej dystrybucji. Zalecana kolejność instalacji to najpierw Windows 98, następnie Windows XP, a na końcu Linux, który instaluje bootloader (LILO lub GRUB) umożliwiający wybór systemu przy starcie. Windows 3.11 można uruchamiać z poziomu DOS lub w maszynie wirtualnej (np. VMware), co jest wygodniejsze niż instalacja jako osobny system. W przypadku Linuksa sugeruje się utworzenie partycji: boot (~100 MB), swap (zalecane 1-2x RAM, choć swap w pliku jest możliwy) oraz root ("/"). Linux rozpoznaje partycje FAT32. Po instalacji Linuxa domyślnie uruchamia się jego bootloader, który można skonfigurować, aby domyślnie startował Windows, modyfikując plik konfiguracyjny GRUB (np. /boot/grub/grub.conf) i ustawiając odpowiedni wpis default. W przypadku problemów z uruchamianiem Windows 98 po instalacji XP, należy edytować plik boot.ini, dodając odpowiednie wpisy i ustawiając timeout, aby pojawiło się menu wyboru systemu. W dyskusji pojawił się problem z kompatybilnością trybu SATA RAID w BIOS-ie, który powoduje restart Windows podczas ładowania, natomiast Linux działa poprawnie. Proponowano użycie bootmanagera XOSL lub programu Acronis OS Selector do zarządzania wieloma systemami. Porady dotyczą także rozmiaru partycji dla Linuksa (ok. 10-15 GB) oraz konfiguracji swapu, z uwzględnieniem doświadczenia użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA