logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows + Linux. Windows Xp, Windows98SE i Mandrake 10.0.

pitertheb 01 Lip 2006 23:13 2432 10
REKLAMA
  • #1 2782030
    pitertheb
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam takie pytanko:
    Jak zainstalować Linux Mandrake 10.0 obok Windowsa XP na C i Win98SE na D mam jeszcze dwie partycje E i F po 20G czy trzeba je formatować do innego systemu plików i czy w przypadku gdy bedę chciał odinstalować
    którykolwiek system będę musiał instalować odnowa wszystkie???
    Aaa i jeszcze jedno ważne pytanko jaki format plików należałoby przyjąć żeby można
    było korzystać np. z mp3, filmów itp. pod każdym z tych systemów
    Serdecznie dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2782066
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Nie ma żadnego problemu z instalacją kilku systemów na jednym dysku. Możesz najpierw zrobić partycje używając np. magic partitiona albo powierzyć to zadanie instalatorom, najlepiej najpierw zainstalowac windowsa a na koniec mandrake'a... Co do plików to z pod linuxa (jeśli przyjmiesz domyślny forrmat ext) będa widziane partycje Windowsowe, gorzej odwrotnie...
  • REKLAMA
  • #3 2782085
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    hmm ja tak mam, wszystko (win. i linux) mam na partycji C. Przy włanczaniu pojawia sie panel jezeli nie wybiore linuxa to po 7sek sie win zacznie włanczać. Spokojnie moge oglądać pliki z win na linuxie, ale nie odwrotnie. Linux ma coś w stylu moich dokumentów, to jest niewidoczne w win. jezeli tworzysz plik na linuxie to zapisuj go gdzieś na dysku G cz D (w zalezności jak je nazwałeś:)). O instalacji za duzo nie wiem bo mi to kumpel robił z rok temu.. ogólnie darmowy linux bywa czesto zawodny i mało stabilny, ale to jeszcze zalezy od wersij. pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2782106
    OMAN
    Poziom 24  
    Możesz mieć win i linux na jednym dysku fizycznym, ale nie na jednej partycji...
    A co do stabilności, to oficjalne (stabilne) distra linux'a są stabilniejsze od widnowsa...
    Możesz tez zrobić tak jak kolega napisał, zrobić jedną partycję oddzielną na ntfs, która będzie uniwersalna, pliki będa widziane zarówno spod widnsowsa jak i linux'a i to jest chyba najlepsze rozwiązanie...
  • #5 2782205
    sifywojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    hmmmmm, kolego wiesz ogolnie na początek polecil bym ci susła, taka wersja linucha. pozatym linuks potrzebuje aby dysk a w tym przypadku obszar ktory dla niego wydzielisz byl sformatowany innym formatem tzn ani fat ani ntfs, akurat teraz mi wypadla nazwa ze lba :) suseł ma przyjemnego kreatora instalacji, w ktorym nawet zielony czlowiek sie polapie (trzeba znac anglika) suseł sam kompiluje jądro wiec nie ebdziesz mial problemow :) sa rozne inne playery do odtwarzania systemu plikow mp3 :). pozatym linux jest systemem darmowym znaczy sie kod zrodlowy jest friko ! i mozna w nim grzebac zmieniac i rozdawac tralalalala nie ejst zastrzezony prawami autorskimi tak jak winda :) POZDRAWIAM I POWODZENIA :)
  • #6 2782662
    piotr122
    Poziom 12  
    Osobiście ja najpierw pobawiłbym się linuxem typu bootowalnego z płyty np. Konppoix , jest do ściągnięcia bez problemu.To oczywiście pod warunkiem , że nie miałeś do czynienia z linuxem.Natomiast przy instalacji Mandreka 10 nie powinieneś mieć problemu , jest on po polsku , ale musisz pod koniec instalacji zainstalować lilo linuxowe , jest to boot menager Mandreaka.Będziesz miał zmieniony sektor mbr na dysku twardym i w momencie usunięcia linuxa trzeba bedzie go zmieniać.

Proszę zmienić nazwy systemów na PRAWDZIWE
    [jankolo]
  • #7 2783131
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    JA to zawsze robie tak
    najpierw instaluje jak potrzeba w95/98 potem xp botloader dodaje z automatu do bootloadera xp windowsy9x
    Potem instaluje linuxa (jakiego trzeba) z tym ze bootloadera linuxowego (ilo/grub) nalezy umiescic tak by nie nadpisal botloadera windowsowego w praktyce na tej partycji gdzie linux
    Oczywiscie po instalacji takiego linuxa sie nie zbotuje
    ale wtedy pod xp uruchamiam program bootpart przy pomocy ktorego dodaje do bootloadera z windows XP bootloader linuxa
    No i tym sposobem bootloader windowsa odpala np gruba ktory odpala linuxa mozna zainstalowc w ten sposob wiecej linuxow i pododawac je do menu startowego xp albo tez do gruba kolejne gruby itp mozna sie bawic na rozne sposoby
  • REKLAMA
  • #8 2789725
    pitertheb
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje wszystkim kolegom za odpowiedzi ale prosze jeszcze uświadomić mi nastęujące problemy:
    1.Czy jeżeli chcę kożystać z Win98 WinXP i Linuxa mogę wykorzystać system plików NTFS
    jak polecił kolega OMAN "pliki będa widziane zarówno spod widnsowsa jak i linux'a i to jest
    chyba najlepsze rozwiązanie..." a podobno win98 nie obsługuje tego systemu plików
    2.Niebardzo rozumiem to czy jeżeli np. oddam Linuxowi 10G to czy z pod Windowsa będę mógł
    korzystać z wolnego miejsca na tej partycji czy to będzie "Czarna dziura" do której dostęp bedę miał tylko z pod
    Linuxa
    3.No i jak z tym LILO instalować na partycji gdzie będzie Linux czy gdzie Windows niechciałbym żeby po odinstalowaniu Linuxa wyskakiwał mi boot menager Mandreaka czy trudna jest konfiguracja programu bootpart który polecił Tommy82
    i skąd go można pobrać?

Pytania mogą się wydawać banalne ale zaznaczam że nigdy nie miałem do czynienia z Linuxem jedynie z Knoppiksem
    a kolega uprzedzał mnie że przy instalacji Mandrake 10.0 jeżeli coś sknocę to strace dane a nawet partycje od nowa
    będę musiał robić więc prosze o wyjaśninia dla laika w sprawie Linuxa
  • Pomocny post
    #9 2789750
    OMAN
    Poziom 24  
    1. Win98 nie obsługuje tego systemu plików, ale każdy wyższy tak.
    2. Normalnie była by to Czarna dziura :) Ale możesz użyć programu pod Windowsem, dzięki któremu będziesz mógł mieć wglą do tej (tych) partycji. Wrzucam go do załącznika.
    3. Gdzie Linux, pozwól to zrobić instalatorowi Linuksa, sam skonfiguruje Bootloadera, Mandrake w tej kwestii ma bardzo dobre rozwiązania, pełna automatyka, prowadzi użytkownika za rączkę...
    Załączniki:
    • explore2fs-1.00pre6.zip (356.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 2789834
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    1 Windowsy natywnie nie obsluguja partycji linuxowych win 98 nie biega z ntfs ale za to linux nie ma zadnych problemow z fatami
    2 jesli bedzie to partycja linuxowa to nie bedzie obslugiwana
    3 program botpart nie jest w zaden sposob konfigorowalny wpisz w gogle bootpart bedzie w pierwszym linku zasysasz i odpalasz z odpowiednimi patrametrami a on wykonuje brudna robote za ciebie dodajac odpowiednie wpisy do pliku boot.ini jak wywalisz linuxa to poptostu recznie wyedytujesz boot ini i wywalisz z niego linijke odpowiedzialna za linuxa i juz sie nie pojawi, A lilo instalujesz na partycji linuxa i odpalasz go poprzez menu bootloadera z windy w ten sposob po odinstalowaniu linuxa nic sie nie dzieje bo bootloader z windy pozostaje na swoim miejscu a ty tylko wywalasz mu w boot.ini opje odpalania linucha
  • #11 2829335
    pitertheb
    Poziom 11  
    Ale mnie praca pochłoneła oki dziękuje za odp. oczywiśi pkt. dla pomocnych kolegów

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji systemu Linux Mandrake 10.0 obok Windows XP na partycji C oraz Windows 98SE na partycji D, z dodatkowymi partycjami E i F. Zaleca się instalację systemów na osobnych partycjach, najlepiej najpierw Windows, a na końcu Mandrake, który instaluje bootloader LILO. Linux wymaga własnego systemu plików (np. ext), nie FAT ani NTFS. Windows 98 nie obsługuje NTFS, natomiast Windows XP i Linux mogą korzystać z partycji NTFS, co umożliwia współdzielenie plików multimedialnych (mp3, filmy). Pliki utworzone w Linuxie na partycjach Linuxowych są niewidoczne w Windows. Można utworzyć osobną partycję NTFS do wspólnego dostępu. Bootloader Linuxa (LILO lub GRUB) instaluje się na partycji Linuxa, aby nie nadpisać bootloadera Windowsa. Program bootpart pozwala dodać bootloader Linuxa do menu startowego Windows XP, co ułatwia zarządzanie systemami i ich usuwanie bez konieczności reinstalacji wszystkich systemów. Zalecane jest wcześniejsze testowanie Linuxa za pomocą bootowalnej płyty (np. Knoppix). Mandrake 10 posiada polski instalator i automatyczną konfigurację bootloadera. Linux jest systemem darmowym i stabilnym, a do odtwarzania plików mp3 dostępne są różne odtwarzacze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA