logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude CPi A - pionowe pasy na matrycy, problem z wyświetlaniem obrazu

falkowicz 26 Kwi 2006 09:10 3479 19
REKLAMA
  • #1 2566046
    falkowicz
    Poziom 11  
    Witam

Zaczynam przygode z waszym forum (moj pierwszy post) ktore juz wiele razy mi pomoglo, ale na ten temat informacji nie znalazlem.
    Mam laptopa jak w tytule i nastepujacy problem. Czasami przy włączaniu kompa na matrycy pojawiają się pionowe pasy zamiast obrazu - przewaznie szerokie czarno białe ale zdazaja sie kolorwe wąziutkie.
    Na zewnętrznym monitorze wszystcho chodzi zawsze dobrze, tylko na matrycy bywaja problemy (funkcja losowa chyba :/ jak mu sie podoba to działa jak nie to nie).
    Czasami kilakrotne zamkniecie pokrywy laptopa pomaga. Rozbieralem matryce zeby zobaczyc czy moze tasiemka gdzies nie styka, lub jest przerwana/naderwana... ale nic niepokojacego mi sie w oczy nie rzucilo.

jakies propozycje ?
  • REKLAMA
  • #2 2566231
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Najprawdopodobniej nastąpiło załamanie taśmy doprowadzającej sygnał z płyty głównej. Często takie złamamnie jest niewidoczne, gdy jest to wiązka jest łatwiej naprawić, gdy taśma polimidowopolimerowa wtedy trzeba się troszkę pomęczyć ale zrobić zawsze się da :)

Przy rozkeconym laptopie z taśmą na wierzchu sprawdz zachowanie matrycy na zaginanie taśmy... trafisz miejsce w którym masz załamanie...

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #3 2566971
    falkowicz
    Poziom 11  
    Już tak robiłem (wtedy przy rozkręconym działało bez problemu nawet przy lekkim "miętoleniu" taśmą) ale sprawdze dziś jeszcze raz dokładniej całą taśmę i dam znać co wyszło. Tez obstawiam że jest to wina taśmy... no ale zobaczymy.
    Może być to wina inwertera, bądź innego elementu matrycy ? czy jednak powód "niestyczności" czegoś (czego jak nie taśmy) ?

dzieki za odpowiedź, jak ktoś ma jakieś pomysły to nadal czekam, pozdrawiam
  • #4 2566987
    knmp
    Poziom 26  
    problemy z inwerterem objawiały by sie gasnącym podświetleniem, a nie pasami... to jest problem połaczenia taśmy matrycy lub gniazdek

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #5 2567345
    falkowicz
    Poziom 11  
    Właśnie jestem po rozebraniu laptopa no i nie wiem co jest :/ przemacałem taśme wzdłuż i wszerz przyjrzałem się dokładnie i nie wiem co jest... jak go tylko rozbebesze to ZAWSZE działa :) Sprawdziłem też wszystkie wtyczki i gniazda... i nic... nawet nie mrugnął że coś źle

ps
    a już przy ostatnim razie myślałem: "może się sam naprawił" ale on jak zwykle pewnie zaskoczy mnie w najmniej oczekiwanym momencie :)
  • #6 2567370
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Koledzy, sygnał doprowadzany do matrycy z komputera musi być multiplexowany(taśma musiałaby mieć niesamowicie dużą liczbę żył) więc jeśli pojawiają Ci się pionowe pasy na matrycy, a reszta matrycy świeci poprawnie to na 100% uszkodzona jest taśma(bądź łączenie taśmy) ale ta będąca przy samej matrycy(łączy matrycę z elektroniką znajdującą się na niej).
  • REKLAMA
  • #7 2567390
    falkowicz
    Poziom 11  
    "jeśli pojawiają Ci się pionowe pasy na matrycy, a reszta matrycy świeci poprawnie"

nie do końca... pionowe pasy są czarno białe (kolorowe) i zajmują całą matryce, nie ma tak że pasy dzielą się z poprawnym widokiem. Albo widac system albo pasy.

Ta druga taśma o której mówisz to gdzie ona jest dokładnie? Domyślam się że nie chodzi Ci o tą pomarańczową, która jest na wierzchu i łączy matryce z kompem. Czy mozna ją wymienić gdyby to była ona czy trzeba się liczyć z nową matrycą ?
  • #8 2567755
    knmp
    Poziom 26  
    kolega przekrent pisze o taśmach ktore łączą elektronikę z matrycą (umieszczone typowo na jednej z krawędzi LCD). Bardzo często takie taśmiemki zawierają na swojej powierzchni drivery. Uszkodzenia połączeń tych tasiemek objawiają się typowo pasami na ekranie w odpowiednich uszkodzeniu miejscach, ale reszta jest zwykle poprawnie wyświetlana.

Jezeli twierdzisz, że gdy pojawia się problem to nie widac nic tylko pasy to dalej upatruję tu przełamanie tej głównej taśmy łaczącej matrycę z płytą główna.

Zwróć uwagę na miejsce w którym taśma silnie się zgina ( miejsce przy zawiasie) tam upatruję złamania. Często bywa tak własnie jak piszesz, gdy rozbierze się komputer i matrycę wyłozy na biurko wtedy wszystki działa... miałem juz tak kilkukrotnie...

Przy wyjętej matrycy zrób coś takiego z taśmą by ją przegiąć pod małym kątem tak jak ma to miejscie gdy zamykamy matrycę ! Wtedy miejscie ewentualnego złamania powinno się ujawinić... miętoszenie tasmy czasami nie daje rezultatu jak własnie zginanie prawie tak jak kartkę papieru.

Walczyłem kiedyś z compaqiem presario 1246 ktory po rozebraniu wyświetlał prawidłowo na miętoszenie nie reagował, ale gdy zasymulowałem na taśmie zagięcie tak jak przy zamykaniu matrycy od razu dostałem na LCD matrix :)

Popracuj nad taśmą, oczywiscie możesz jak proponuje przekrent sprawdzić jak zachowuje sie LCD gdy naciskasz na tasmy driverów (taśma na krawędzi LCD)

pozdr KN
  • #9 2567832
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Wybaczcie, nie doczytałem do końca :) Może być to również oberwane gniazdo od taśmy w płycie głównej bądź wtyk na samej taśmie. Przelutuj wszystkie piny delikatną lutownicą(topnika również nie szczędź).
  • #10 2569521
    falkowicz
    Poziom 11  
    Narazie złożyłem już laptopa więc najbliższa interwencja będzie jak sie popsuje - za dużo tych sróbek żeby kręcić tak często :)

knmp:
    taśmy driverów sprawdzałem (tylko nie wiedziałem że to sie tak nazywa) również symulacje zamykania pokrywy przeporwadzałem kilkukrotnie. Przy okazji, ktora miejmy nadzieje sie nie nadaży:), przeciwczę reszte o której wspominasz.
    przekręt:
    twoja rade narazie traktuje jako ostatecznosc :-)

pozdrawiam

- odezwe sie jak się znów popsuje :/
  • #11 2573575
    falkowicz
    Poziom 11  
    I nadszedł ten dzień szybciej niż by się ktokolwiek spodziewał :)
    Tak więc rozkręciłem i dosłownie po 1min już matryca działała i tak pewnie będzie do póki go nie skręce :/
    Nie moge doszukać się żadnego problemu z taśmą ani główną, ani driwerów. Gniazda obejrzane pod lupą też wydają się dobre.

Zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Otóż jak na popsutym obrazie (wspomnianych pasach) z wyjętym HDD, włącze na początku wejście do BIOSU (F2) następnie przełącze w stan Suspend (Fn+ESC) to przy wyłączeniu kompa (przyciskiem Power) na matrycy pojawia się przez 0,2sek dobry obraz (mignięcie błedu o braku HDD - to że błąd normalne, sprawdziłem go na zew. monitorze)

Więc zaświtałą mi myśl czy to może być teraz jakiś powód softwerowo/logiczny, skoro komputer sam na te 0,2sek potrafi się naprawić ?

Czy mimo wszystko możliwe jest by karta graficzna/płyta główna/inne scalaki były popsute jeśli na monitorze obraz jest poprawny?
  • #12 2573639
    knmp
    Poziom 26  
    mignięce obrazu może wynikać z faktu, że zostaje zresetowany interfejs kontrolera matrycy przy wyjściu z biosu... z matryca jest tak, że wcześniej podczas pracy powstał bład w wysyłaniu danych wynikający z chwilowego przerwania bądz błedu jednej z lini sterujacych... nawet gdy ta linia powróciła do sprawności to kontroler był ogupiały i pokazywał mozaikę... dopiero ponowna inicjalizacja zaktywowała ponownie kontroler

Jezeli na monitorze obraz jest to z chipem grafiki raczej jest ok, dalej krązył bym koło taśmy i połaczeń... wiem, że już masz dosyć i uważasz ze jest tam ok, ale najprawdopodobniej tam wciąz kryje się problem :)

pozdr KN
  • #13 2675056
    piotrek_r
    Poziom 12  
    Witam.

Odświeżam temat - mam podobny problem - jednak z innym modelem - Latitude D610.

A problem jest następujący: często zaraz po włączeniu laptopa - już podczas uruchamiania pojawiają się pasy - głównie białe - szerokie ale również w innych kolorach - ciensze - wszystkie pionowo. Ich rozmieszczenie przy kolejnych uruchomieniach matrycy ulega zmianie lub w ogóle sie już nie pojawiają.

Zauważyłem, że gdy odpalam komputer przy dużym oświetleniu zewnętrznym, pasy prawie zawsze sie pojawiają - natomiast znikają (wygląda to jakby się po kolei wyłączały) gdy np. odsunę lampkę od komputera. Kiedy pasy są na matrycy - bardzo reagują na zbliżanie źródła światła - np. lampki. Wówczas zmienia sie ich kolor - ogólnie matryca staje się ciemniejsza - z białych pasów robią się niebieskie, zielone itd. Przy odsuwaniu lampki znów robią sie białe. Zmienia się również ich ilość - jeśli po włączeniu komputera pasy zajmują np. 3/4 powierzchni ekranu to po odsunięciu lampki zajmują np 1/4.
    Nie działa to jednak w drugą stronę - tj. jeśli pasy zajmują 1/4 to już nie będzie ich więcej - zmieni się co najwyżej ich kolor.

Po odsunięciu światła dalej, pasy znikają zupełnie - wówczas matryca nie reaguje juz na światło i wszystko działa.

Czy może być to równiez problem matrycy? Czy taki podlega to gwarancji - laptopa zakupiłem na Allegro i przed ewentualnym kontaktem z serwisem musiałbym upewnić się, że pochodzi z "legalnego" źródła - jak zapewniał sprzedający.

Według danych ze strony DELL, komputer posiada jeszcze prawie 3 lata gwarancji.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • #14 2677608
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    :arrow: piotrek_r

Żeby wyegzekwować gwarancję poprzedni właściciel musi przenieść na nowego właściciela uprawnienia i przerejestrować własność notebooka.
    Tylko wtedy będzie na niego gwarancja.

Co do usterki to wydaje mi się że to matryca. Czy przypadkiem nie robi się czasami biała ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #15 2677669
    piotrek_r
    Poziom 12  
    PitD napisał:
    :arrow: piotrek_r

Żeby wyegzekwować gwarancję poprzedni właściciel musi przenieść na nowego właściciela uprawnienia i przerejestrować własność notebooka.
    Tylko wtedy będzie na niego gwarancja.

Co do usterki to wydaje mi się że to matryca. Czy przypadkiem nie robi się czasami biała ?

Nie zauważyłem dotąd by matryca stawała się biała - po zniknięciu pasów zachowuje się zupełnie normalnie - nie reaguje już na światło, nie ma przebarwień itp.

Czy powinienem zwrócić uwagę na jakieś specyficzne zachowanie matrycy, które pomogloby sprecyzować źródło usterki ?

Jeśli stanie się biała to co to może oznaczać ?

P.S. w kwestii przeniesienia uprawnień to może być to już problem gdyż z tego co wiem, nie był to pierwszy właściciel tego komputera :(
  • #16 2677708
    PitD

No to chyba nie masz gwarancji.
    Jeżeli zrobi się biała lub zacznie mrugać to na pewno matryca. Najpierw niewiele a później już od razu cała biała i nic nie widać.
    Do wymiany.
    Żeby to ustalić trzeba by podmienić i zobaczyć co się będzie działo.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #17 2678158
    piotrek_r
    Poziom 12  
    Dzięki za informacje.

Sprzedający twierdzi, że problem wcześniej nie występował ale i tak by się nie przyznał :/ Teoretycznie dostałem miesiąc gwarancji rozruchowej, z której mogę skorzystać - jednak trochę mi żal bo poza matrycą wszystko mi w tym komputerze odpowiada.

Gdybym miał pewność, że gwarancja producenta jest nie do wyegzekwowania, pewnie spróbował bym rozebrać pokrywę i obejrzeć bebechy. Tym bardziej, że wczoraj usłyszałem w lewej górnej części pokrywy "coś latającego luzem" ;) Nie przemieszcza się wzdłuż całej matrycy więc przypuszczam, że moze być jakoś umocowane (przewód ?).
  • #18 2678364
    PitD

Co do gwarancji to poprostu zadzwoń do serwisu i zapytaj jakie dokumenty sa wymagane przy przyjęciu na serwis laptopa.
    Może się coś zmieniło. Zapytać można.

W lewym górnym rogu matrycy raczej nic nie ma. Mam swojego D600 to zobaczę co tam ewentualnie jest.

Z tego co wiem jest to raczej typowa usterka matrycy w tym modelu wystepujaca najczęściej w starszych D610 ale i pojawia się też w całkiem nowych.

Więc tak jak wcześniej pisałem matryca niestety do wymiany :(
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #19 2680924
    piotrek_r
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za odpowiedź - chodź miałem nadzieję, że być może będzie inna :|

Jaki może być orientacyjny koszt wymiany matrycy (niekoniecznie nowej - sprawnej ;)) do tego modelu ?

Czy usterka może pogłębiać się czy raczej powinno zostać tak jak jest ?

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
  • #20 2681133
    PitD

Koszt takiej używanej matrycy zależy od wiatrów na allegro :)
    Ostatnio ok 599

Efekt raczej będzie się pogłebiał.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa

Podsumowanie tematu

✨ Problem z pionowymi pasami na matrycy laptopa Dell Latitude CPi A objawia się losowym pojawianiem się szerokich czarno-białych lub kolorowych pasków zamiast poprawnego obrazu, podczas gdy obraz na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie taśmy sygnałowej łączącej płytę główną z matrycą, zwłaszcza w miejscu zgięcia przy zawiasie, gdzie taśma może mieć mikropęknięcia niewidoczne gołym okiem. Uszkodzenia taśmy driverów łączącej elektronikę matrycy z panelem LCD również mogą powodować pasy, ale zwykle wtedy część obrazu jest poprawna. Problemy z inwerterem raczej objawiałyby się migotaniem podświetlenia, a nie pasami. Zaleca się testowanie taśmy przez delikatne zginanie i obserwację zmian obrazu, a także przelutowanie pinów w gniazdach taśmy na płycie głównej. W niektórych przypadkach rozebranie laptopa i rozłożenie matrycy na płasko powoduje poprawę działania, co potwierdza uszkodzenie taśmy. Pojawienie się krótkotrwałego poprawnego obrazu przy wejściu do BIOS-u i wyjściu z trybu suspend sugeruje, że problem jest sprzętowy, a nie programowy. W dyskusji pojawił się także podobny problem w modelu Dell Latitude D610, gdzie pasy reagują na oświetlenie zewnętrzne i zmieniają kolor, co wskazuje na uszkodzenie matrycy wymagające jej wymiany. Koszt używanej matrycy do D610 szacowany jest na około 599 zł. Problemy z matrycą zwykle pogłębiają się z czasem. W przypadku braku gwarancji i trudności z naprawą taśmy, wymiana matrycy jest rekomendowanym rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA