logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść w tryb serwisowy TV SHARP 37AT-25S z procesorem SDA5254?

andrzej 29 29 Maj 2003 23:03 4307 7
REKLAMA
  • #1 231583
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sharp 37AT-25S Nna procku SDA5254 . Potrzebuje wejść w servis. Czy mógłyby ktoś udzielic porady jak no niego wejść ? Z góry serdeczne dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 232603
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Jeżeli to chassis 5BS-A , to powinno zadziałać .
    Wyłączyć sieciowym , wcisnąć jednocześnie Vol- oraz CH+ i włączyć sieć.
  • REKLAMA
  • #3 232925
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Dzieki za podpowiedż.Musze jednak sprostowac mój problem.Chodzi głównie o to że telewizor ma najprawdopodobniej włączoną jakąś blokadę rodzicielską lub hotelową.Po włączeniu wł. sieciowym Jest tylko pr.1 i vcr. Po podołączeniu wtyku euro z video pojawia się na ekranie niebieskie tło z kluczykiem na środku. Problem w tym jak usunąć tą blokadę.
  • REKLAMA
  • #4 232961
    alexy
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    po wejściu w tryb serwiowy przejdż do opcji NVM , zmieniasz zawartość komórek pamięci
    4D pasword on (1) off (0) wartość 00
    4E pasword first digit 00
    4F pasword second digit 00
    50 pasword third digit 00
    51 pasword fourth digit 00

tak podane w serwiówce
  • #5 233026
    andrzej 29
    Poziom 13  
    dzięki za poradę.O efekcie poinformuję
  • REKLAMA
  • #6 233704
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Jeszcze jedno pytanko. Czy jest możliwe usunięcie tej blokady bez pilota(nie posiadam go), jeżeli jest to w jaki sposób to zrobić.Wszedłem w serwis doszedłem do pozycji którą mi wskazałeś ,wybrałem żądaną komórkę lecz nic więcej nie udało mi się zrobić.Nie wiem czy może nie trzeba użyć do tego celu pilota, a może zostaje mi tylko odczytać program z EEPROM'a i tam zrobić zmiany w w/w komórkach.
    Dziekuję za wszelkie rady
  • #7 235029
    alexy
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    można pilotem, można programatorem.ustawienie komórek na 00 usuwa blokadę
  • #8 236868
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Zastosowałem się do twojej rady.Zedytowałem komórki pamięci programatorem.Pomogło częściowo, bo odblokowało tylko część programów,wejście euro nadal było zablokowane(kluczyk). Zaryzykowałem i skasowałem pamięć eeprom 24c02 i pomogło.Pojawiły się wszystkie funkcje telewizorka.Musiałem jednak na nowo ustawić wyjścia R G B i pion. Dziękuję za wszystkie wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Aby wejść w tryb serwisowy telewizora Sharp 37AT-25S z procesorem SDA5254 (chassis 5BS-A), należy wyłączyć urządzenie sieciowo, jednocześnie wcisnąć przyciski Vol- i CH+, a następnie włączyć zasilanie. Problemem była aktywna blokada rodzicielska lub hotelowa, objawiająca się ograniczeniem dostępu do kanałów i wyświetlaniem niebieskiego ekranu z ikoną kluczyka przy wejściu euro. W trybie serwisowym w sekcji NVM należy zmienić wartości komórek pamięci odpowiadających za hasło (adresy 4D-51) na 00, co powinno wyłączyć blokadę. Usunięcie blokady można wykonać pilotem lub programatorem EEPROM. W przypadku braku pilota, edycja pamięci EEPROM 24c02 programatorem pozwoliła częściowo odblokować funkcje, jednak wejście euro pozostało zablokowane. Ostatecznie skasowanie całej pamięci EEPROM 24c02 przywróciło pełną funkcjonalność telewizora, choć wymagało ponownej kalibracji wyjść RGB i pionu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA