logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poważny zakup. Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza.

einstein30 27 Kwi 2006 21:16 1665 12
REKLAMA
  • #1 2568646
    einstein30
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam kolumny jak na zdjęciu.Są to samoróbki na głośnikach basowych Alpchard 25cm 300wat (z szorstką membraną o bardzo nisko schodzącym basie).Sredni ton też Alpchard a gwizdki Tonsila.Zasilałem te kolumny kiedyś końcówką mocy wymontowaną ze starego wzmaka takiego z gramofonem z boku firmy WEGA wraz z korektorem HI-FI.Grało to nadzwyczaj cudnie (głęboki i przyjemny bas,strasznie głęboki i rozprzestrzeniający się tak,że przy cichym słuchaniu nie było słychać muzyki tylko drgające szklanki na szafie),ale padła mi końcówka :(.Kupiłem więc SZARPA 1155wat poboru 2x200 w sinusie którego przeklinam do dziś dnia.Mimo dużej mocy ma beznadziejny dżwięk,płytki bas i strasznie uciążliwe średnie tony w porównaniu do poprzedniej mojej starej końcówki (niewiem jak niektórzy mogą sobie tego sharpa chwalić).Zamierzam kupić sobie teraz wzmacniacz do tych kolumn ale boje się że wydam znów pieniądze na coś co mnie nie zadowoli :(.Proszę więc o pomoc w doborze wzmaka.
    Słucham każdej muzyki (ale najwięcej disco i hip hop oraz rive) w pokoju 5mx4m.Chciałbym aby mój przyszły nabyty wzmacniacz schodzil bardzo nisko ale też żeby dorównywał mocą temu szarpowi :) (może być oczywiście troche słabszy od szarpa).Chciałbym też aby sopran nie był uciążliwy.Proszę pomóżcie...myślałem o Pionerze A-777 który jest w tej chwili na Allegro (bo jest silny aż 820wat poboru) ale nie wiem jaki ma dżwięk i czy da rade moim szklaneczką :).A może wybrać inny?...tylko jaki?
    POMOŻECIE?
    Załączniki:
    • 1.JPG (678.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2568871
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    a to może nie jest wina tego szarpa, ma on jakieś regulacje typu bas, treble, korektor graficzny...
    a te twoje samoróbki jaką mają impedancje... może dałeś kolumna (4 ohm) a wzmacniacz (8 ohm) to wzmacniaczowi grozi śmiercią...
    i od kiedy płaci się punktami za pomoc (ustaw zrezygnuj z prowizji)
  • #3 2568926
    einstein30
    Poziom 10  
    Sory za te punkty.Jestem nowy :)
    Regulacji nie posiada żadnych ten szarp.Podłanczałem go pod przedwzmacniacz HIFI z poprzedniej końcówki,a kolumny mam 8ohma.Zresztą zostawmy tego szarpa bo podłanczałem go pod różne przedwzmacniacze...poprostu "jakość" dżwięku jaką on preferuje mi nie odpowiada.Skupmy się lepiej nad nowym wzmakiem który chce zakupić :)
  • REKLAMA
  • #4 2569078
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    a próbowałeś podpiąć ten wzmacniacz pod inną kolumne na innych głośnikach... a jaką moc miał wzmacniacz który ci się spalił??
    mogłeś głośniki popalić na tym wzmacniaczu (masz jakąś zwrotnice w kolumnie). Jak masz możliwojć to pozycz od kogoś wzmaniacz i sprawdź kolumne. Pisze ci to ze względu abyś się nie zawiódł jak kupisz wzmacniacz, który tak samo ci będzie grał jak ten

co do tych punktów wejdż na zmień i pod ścieżką obrazka są punkty, tam ustawiasz zrezygnuj z prowizji
  • #5 2569245
    einstein30
    Poziom 10  
    Tak wiem,rozumię w kolumnach mam zwrotnice własnej roboty i po zamontowaniu nie były nigdy modernizowane i tak grały na poprzednim wzmacniaczu...więc jeśli on grał super a szarp nie to myślę że to jednak wina sharpa,nie potrafi on przenieść niższych częstotliwości,nadaje się tylko na estrade...to moje zdanie :).
    A zresztą mam już dosyć zabawy w elektronikę i chcę kupić dobry wzmacniacz kompletny (nie jakieś końcówki mocy i pużniej dobierać do niej przedwzmacniacze :))
    A moc tego spalonego to około 2x80wat w sinusie.

PS.dałem "zrezygnuj z prowizji"...mam nadzieję że już jest OK!
  • REKLAMA
  • #6 2569566
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Czesto tak jest ze jeden wzamcniacz ma lepszy dół niż inny, mialem juz kilka Technicsów nowej i starej generacji, ale wszystkie one grają płasko. Do tej pory uzywam starą wieżę sony z lat 90 i mimo malej mocy (prawdziwe 2x25W - porównac mozna do dzisieszych badziewi 5x100W), bass jaki oferuje jest piękny i dlatego sobie go zostawilem. Życze udanego szukania.
    PS. wez pod uwage tez Yamahe - solidne wzmacniacze z mocnym dołem. Te najnowsze konstrukcje sobie odpusc. Te z lat 90 były swietne, ale takich perełek nie widze na allegro. Pamiętam że miałem takiego, co był na 3 hybrydach, grzal sie nie milosiernie, ale grał cudnie. Nie pamiętam modelu, ale był to cyfrowy amplituner w srebrnej obudowie z drewnianą górą 2x80W. Najlepszy jaki w zyciu mialem. Do dzis załuje, że go sprzedałem. Podobny do tego wzm tyle ze ten ma metalową góre: http://www.allegro.pl/item100659616_wzmacniacz_yamaha_a_500.html
  • REKLAMA
  • #7 2569727
    einstein30
    Poziom 10  
    No właśnie.Ja również miałem jeszcze inny wzmacniacz który grał przepięknie...nawet pamiętam jego nazwe i symbole ale nigdzie takiego nie mogę znaleść...był to Amplifier firmy MARC zbudowany na dwóch ukł.STK1050 10A i sterował tymi końcówkami układ STK3040 o ile pamiętam...też się mocno grzał ale jak pięknie grał :).
    Przetestowałem już wiele wzmacniaczy (nawet samoróbek) i żaden nie miał tak pięknego dżwięku jak ten MARC i ta ostatnia moja końcówka wymontowana ze wzmacniacza WEGA :(

Rozmyślam ten http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=100401083
    Lub ten http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=100002562
    Jak myślicie który lepszy by był? :)
  • #8 2570301
    prez8s
    Poziom 33  
    Ja bym sie skusil chyba jednak na tą Yamahe.
  • #9 2570490
    einstein30
    Poziom 10  
    Też ją chciałem :)
    Ale sie właśnie dowiedziałem że ma ona tylko 370wat poboru więc jej moc to tylko jakieś 2x50 wat wsinusie :( (a dlamnie to chyba będzie mało).
    Cały czas chodzi mi po głowie ten Pioneer :)
  • #11 2571113
    prez8s
    Poziom 33  
    einstein30 napisał:
    Też ją chciałem :)
    Ale sie właśnie dowiedziałem że ma ona tylko 370wat poboru więc jej moc to tylko jakieś 2x50 wat wsinusie :( (a dlamnie to chyba będzie mało).
    Cały czas chodzi mi po głowie ten Pioneer :)

Nie no napewno wiecej ma, mocy ciagłej pewnie cos kolo 2x100W.
  • #12 2572639
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Sharp ma całkiem dobry bas jak się da korektor na max. + opcja X-BASS, no ale jak sie ma tylko samego wzmaka bez wieży to o czym gadać ...
  • #13 2572927
    dobryduszek93
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jawoks!
    A co tu ma do żeczy wieża.Przecież przedwzmacniaczem można szarpa też wysterować.Ja naprawde stosowałem różne przedwzmacniacze i to dobrej jakości między innymi HIFI z podbiciem basu jak i nawet orginalny przedwzmacniacz BLAUPUNKTA który ma super dżwięk i szerokie pasmo a szarp poprostu je uciął :(.Oczywiście zgadzam się z Tobą szarp ma silny bass ale dopiero jak mu dasz conajmniej 1/3 głosu no to wtedy poruszy podłogą choć i tak uważam,że mimo to jest ten bas wtedy jagby za jakąś zasłoną (taki plastikowy,sztuczny).A zresztą,przecież nikt nie będzie słuchał cały czas muzyki na 1/3 głosu czyli jakieś 2x60Wat :).Dobry wzmacniacz powinien nawet przy bardzo cichym słuchaniu mieć uwydatniony bardziej basik i sopran a dopiero im więcej dajemy głosu to wtedy samoczynnie się powinno ujmować basu i sopranu...tak miałem w moim ostatnim wzmacniaczu który był cudowny.Czasami jak patrzę na pozostałości po nim to aż mi się chce płakać :(.A szarp tego nie potrafi ani z korektorem z tego wzmacniacza...ani nawet z innymi dobrymi korektorami...:(
    Ps.uwież mi że gdybym nie przetestował...to nie podejmował bym tego tematu.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza do samorobionych kolumn z głośnikami basowymi Alphard 25 cm o mocy 300 W i impedancji 8 Ω, wyposażonych w zwrotnice własnej konstrukcji. Użytkownik miał wcześniej wzmacniacz końcowy ze starej wieży WEGA, który zapewniał głęboki, rozprzestrzeniający się bas i przyjemne średnie tony, lecz uległ uszkodzeniu. Następnie używał wzmacniacza Sharp o mocy poboru 1155 W (2x200 W sinus), który mimo dużej mocy charakteryzował się płytkim basem i nieprzyjemnymi średnimi tonami, co skłoniło do poszukiwania nowego wzmacniacza. W dyskusji poruszono kwestie dopasowania impedancji, wpływu zwrotnicy, oraz różnic w charakterystyce dźwięku między wzmacniaczami. Polecano wzmacniacze marki Yamaha z lat 90., które cechują się solidnym basem i dobrą jakością dźwięku, choć ich moc może być niższa (około 2x50 W sinus). Wspomniano także o wzmacniaczu firmy MARC z układami STK1050 i STK3040, który charakteryzował się bardzo dobrą jakością dźwięku. Użytkownik rozważa zakup wzmacniaczy Pioneer i Yamaha, a także otrzymał rekomendację konkretnego modelu z aukcji internetowej. Podkreślono, że dobry wzmacniacz powinien zapewniać wyraźny bas i sopran nawet przy niskim poziomie głośności, co nie było spełnione przez wzmacniacz Sharp. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące korektorów, regulacji tonów oraz wpływu konstrukcji wzmacniacza na jakość dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA