logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 50W i korektor graficzny do kolumn Alton 70 - co polecacie?

bimberboy32 21 Mar 2009 21:43 4571 22
REKLAMA
  • #1 6313706
    bimberboy32
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam Wszystkich użytkowników
    Posiadam kolumny alton 70 (moc znamionowa 70 W, impedancja 8 Ohm) i poszukuję do niego polskiego wzmacniacza w okolicach 50 W, oraz korektora graficznego. Co mi polecicie, jaki wzmacniacz i k.g. będzie do zestawu pasował?
    Proszę o linki, bądź symbole wzmacniaczy.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6313755
    Reymar.T
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Z krajowych to WS 504 oraz radmor też fajnie brzmiał. Nie kupuj technicsa. Najlepiej byłoby zainwestować w starszą yamszkę np AX serii 500 lub oczywiście wyżej.
    Dlaczego chcesz używać korektora? Przecież to dla głuchych.
    Co prawda w tych Tonsilach masz podły tweeter ale możesz go skorygować integrą każdą którą wymieniłem lub użyć potencjometrów kolumn.
  • REKLAMA
  • #4 6313872
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Zdecydowanie polecam ci Yamaha A-520 lub A-500 z przewagą tej pierwszej. Żaden z tych polskich wzmacniaczy nie ma z nią szans. Tanie a niesamowicie dobre. Spora moc: 2x75W przy 8Ω w pełni wykorzysta twoje kolumny. Jakość po prostu ekstra, zero niepotrzebnych podbarwień, bardzo naturalny, przyjemny dźwięk. Poza tym świetny wygląd i niewielka cena, od 200zł. Spokojnie taką nabędziesz na allegro.
  • #5 6313914
    bimberboy32
    Poziom 18  
    Kolego Reymar.T
    ws 504 ma moc wyjściową 2x 80w , a yamaha 2x 140w. Mi się wydaję,że ciut za dużo na altonki. Korektor graficzny po to, aby polepszyć jakość dźwięku i się nim cieszyć.
    Kolego bydlak
    wzmacniacz ws 442 ma podobną moc wyjściową wzmacniacza, który posiadam mianowicie mam diorę ws 354a 2x 31W
    Czy dalej szukać, czy starczy mi diora ws 354a?
    Czy nie ma polskich wzmacniaczy 50 watowych?
    Pozdrawiam
  • #6 6313959
    exik
    Poziom 25  
    Ta yamaha nie ma żadnych 140W. Yamahy z serii 5xx mają moce rzędu 70-80W przy 8Ω.
    Po co się pchasz w te polskie słabe wzmacniacze, które nie oferują nic ciekawego a ludzie cenią je sobie jak za worek złota. Daj spokój.
    A jak już sie uparłeś to WS 502 ma moc rzędu 50W przy 8Ω ale to jest i tak dziadostwo.

Niech ktoś mnie poprze bo przecież sam jeden racji mieć nie moge, a chłopak kupi jakąś ws 502 i poźniej znowu kolejny post typu "jak polepszyć bas" lub "dlaczego głośniki już charczą"

Tak wygląda Yamaha A-520, kolego:

a tu dane:
  • #7 6314345
    Reymar.T
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Popieram kolegę Exik odnośnie tej yamachy. Również polecam starsze luxmany, poprostu bajka.
    Wcale nie oznacza że wzmacniacz ma mieć tyle ile kolumny. Wręcz przeciwnie, powinien mieć 2 x więcej ale należy korzystać w 50% i wtedy jest bez zniekształceń i z bardzo dobrą kontrolą.
  • #8 6316571
    bartek21: )
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam
    Zdecydowanie YAMAHA
    Wzmacniacz na tranzystorach, dobra jakość elementów, przyzwoita moc i wygląd.
    Nie będę mówił co masz robić a czego nie, ale Ja osobiście bym się nie pchał w diore.
    Nie wiem jak było w nowszych wersjach wzmacniaczy, ale starsze kojarzę z suchych wybrzuszonych elektrolitów, kiepsko wykonanych płyty, małych mocy!
    Pozdrawiam
  • #9 6316968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6320120
    bydlak
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Powiem tak, co napisaliście reklamę dla tych chińskich zabawek ich moc jest sporo zawyżona ok 50% zal mi tego słuchać tych Yamah żaden wzmacniacz nie będzie pasował dobrze jak ten WS504 co Polskie to Polskie,a z resztą jak słuchacie na jakichś alphardach czy dibbbisei czy co tam jak to się zwie to się nie dziwię że wzmacniacz tego shitu nie toleruje sam sie o tym przekonałem zgadam sie WS504 ma moc 2x80 ale ta yamaha????2x70 gora.Na twoim miejscu zostałbym przy tym sprzęcie co masz bo możesz sie rozczarować ,sam miałem okazję słuchać ALTONÓw 80 i WS442 -dżwięk miodzio,.I że jesli jest napisane na obudowie z tyłu 390 WAt to ty to dzielisz na dwa?jestes w błędzie ,jest to wzmacniacz o sprawności ok 50%zatem musi oddac drugie tyle mocy znamionowej tej 2X75 żeby ją uzyskać.Polecam WS442 albo WS503 gdybyś podłączył Ws503 do tych altonów zdziwiłbyś się mile:)wzmacniacz ma głęboki bas i soczysty sopran,pozostaje nic innego jak słuchać,z resztą on ma zaniżoną moc przez producenta w praktyce wyciągniesz więcej,pozdrawiam.
  • #11 6320416
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Mylisz pobór mocy z mocą wyjściową. Kiedyś były nieco inne normy i moc mierzono w czasie włączania wzmacniacza więc wychodziły takie liczby. Yamaha A-500 ma 2x50W i to żadna "chińszczyzna" - to dobry wzmacniacz o bardzo dobrym dźwięku (mówię o A-500, bo A-520 nie miałem). I żaden Polski wzmacniacz nie dorówna jej. A ja polecałbym jeszcze Denona PMA-320.
  • #12 6320490
    jarekm27
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    ja posiadam denon pma-480r (50W 8Ohm) + Altony70 i zasilane sygnałem z kompa, i współgra to znakomicie...
  • REKLAMA
  • #13 6320505
    bydlak
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Heh o mocy chwilowej to ja wiem, to chyba czas Japończyków nauczyć obliczać parametry wzmacniaczy bo z tego co wiem to sprawność to jest to moc oddawana do obciążenia przez moc pobierana razy 100%(w zakresie liniowym bez zniekształceń).A gwarantuję ci że pobije na łeb ją chociażby eltron 100 :D
  • #14 6320967
    exik
    Poziom 25  
    Skoro uważasz, że co polskie to najlepsze to proszę bardzo, kup sobie malucha tudzież dużego fiata, do domu wstaw altusy i napędzaj je wspaniała diorą z trafem 120W.
    W tym przypadku mamy idealny przykład magi lub też iluzji. Wzmacniacz pobiera 120W a oddaje 2x80W czyli 160W ! PERPETUM MOBILE !
    To ma mieć kontrole nad głośnikiem niskotonowym 25 lub 30cm? Myślę, że próbujesz mnie rozśmieszyć w jakiś dziwny sposób. Ta twoja wybitnie plastikowa konstrukcja jaką jest ws 504 miałaby zagrać lepiej niż yamaha A-520? Jaki sposobem? yamaha ma 390W poboru, deklarowana moc to 2x75W przy 8Ω, może sobie grać na takiej mocy i nawet się nie spoci przy czym ta diora z 120W transformatorem będzie trzepała głośnikami jak dywanem na wietrze, zgrzeje się do granic możliwości po czym upali się przez przeciążenie transformatora.
    W zasilaniu yamahy siedzą kondensatroy NICHICON po 12000uF. Wzmacniacz jest oparty na tranzystorach końcowych SANKEN.
    A przepraszam co znajdziemy w ten twojej ws'ce? Elwy i jakieś scalaki? - no proszę cie, oszczędź tej kpiny...

PODSUMOWUJĄC:
    Moim zdaniem po prostu nie słyszałeś jak gra yamaha. Zastosowane elementy już doskonale nam pokazują co lepiej zagra, a co jest budżetową zabawką.

Cytat:
    Powiem tak, co napisaliście reklamę dla tych chińskich zabawek ich moc jest sporo zawyżona ok 50% zal mi tego słuchać tych Yamah

Yamahy są japońskie - to dla twojej wiadomości.
    A nam żal jest słuchać ciebie.
  • REKLAMA
  • #15 6321422
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Panowie, proponuję "zimny prysznic". Nie ma czym się ekscytować. Tym bardziej, że w pierwszym poście kolega napisał, iż poszukuje polskiego wzmacniacza (swoją drogą dziwi mnie to kryterium, ale cóż...). Potraktujcie to jako dobrą radę kolegi/usera.

Gdyby jednak zmienił zdanie...
    Yamaha to kawałek ciekawego "klocka". Oczywiście można polować na inny sprzęt. Mocą tak mocno ( :D ) bym się nie sugerował. Zresztą kilka razy już pisałem o tym. Można poszukać również coś ze szkoły "angielskiej". Cambridge Audio lub NAD (te ostatnie n.p. 3240pe można kupić za bardzo rozsądną cenę, zdarzają się też tanie 3020i). Są to wzmacniacze mocno leciwe, jednak nie nastręczające kłopotów przy ewentualnych naprawach czy modyfikacjach (upgrade). Droższy będzie na przykład CA A500, ale i jest to nowsza konstrukcja.

Co do "chińszczyzny". Z wielkim żalem muszę przyznać, że niektóre firmy chińskie i tajwańskie, o lata* wyprzedzają nasz rodzimy sprzęt (n.p.xindak, jolida, usher). Tak więc zastanów się dwa razy, czy używając określenia "chińszczyzna", Twoja ignorancja nie narazi Ciebie na kpiny.

*Na język ciśnie się słowo "świetlne". :wink:
  • #16 6323369
    bimberboy32
    Poziom 18  
    No wiszę, że propozycje się mnożą.
    Kolego jarekm27 mógłbyś coś napisać więcej o wzmacniaczu denon pma-480r bo w internecie trudno coś znaleźć o nim.
    Kolego bydlak wyczytałem, że wzmacniacz WS 504 ma transformator 120 VA czy to prawda, i jak z tak słabym transformatorze może dawać tak dużą moc. Ja posiadam wzmacniacz diora ws 354 o mocy wyjściowej 2 x 31wat z trafem 175 VA.
    Kolego exik ta yamaha ma trafo podobno 390 VA. Czy to nie jest dopuszczalny pobór mocy?
    I od kiedy kolego Reymar.T wzmacniacz powinien być dwa razy mocniejszy od kolumn? Przecież taka praktyka może źle się skończyć dla kolumn. Lepiej mieć zapas mocy w kolumnach. Tak mnie uczono.
    A czy naprawę opłaca się kupować korektor graficzny, bo nie chcę operować tylko pokrętłami bas i treble. K. G. pozwala ustawić dźwięk precyzyjnie i lepiej niż te bas i treble, czy high i low.
    Pozdrawiam i proszę o kolejne propozycję, bądź sugestie na temat wzmacniaczy i korektorów graficznych.
  • #17 6323497
    exik
    Poziom 25  
    Co do ws 504, tak ma trafo 120VA, a moc jaką oddaje, o ile w ogóle taką oddaje to tylko i wyłącznie przez przeciążenie transformatora, przez co jego żywotność znacznie sie skraca i nie ma tu mowy o graniu dłuższych imprez na czymś takim, skończyłoby się chmurą dymu.
    Co do yamahy a-520. Tak ten wzmacniacz ma tranfsormator mocy 390VA, tyle pobiera z sieci i w tym przypadku nie ma mowy o jakimkolwiek przeciążaniu.
    Co do korektora. Do kolumn typu alton, altus, mildton - moim zdaniem korektor jest jak najbardziej rzeczą przydatną, kolumny te mają swoje niedoskonałości, które w pewnym stopniu wyeliminujesz korektorem.
    Swoją drogą, mam takowy na sprzedaż. Mianowicie Pioneer GR-333 7 pasm oddzielnie na dwa kanały. Brzmi bardzo ładnie. Chcę za niego niewiele gdyż potrzebuje szybko pieniędzy.

Moderowany przez przemo-lukas:

Takie sprawy proszę załatwiać tylko i wyłącznie na PW, lub zamieścić ogłoszenie w dziale do tego przeznaczonym.

• #18 6345632
    bimberboy32
    Poziom 18  
    Witam
    Dzisiaj byłem w komisie sprzętu RTV i pan sprzedawca doradził mi, że do kolumn alton 70 nie potrzeba wzmacniaczy mocniejszych jak 35W. Ja mam 31W i to według niego jest wystarczająca moc na te kolumny. Mocniejszy wzmacniacz powodował by zniekształcenia w dźwięku.
    Tym akcentem pozwolę sobie zakończyć temat. Myślę,że on może stać się potrzebny do osób z takim samym problemem jak ja.
  • #19 6347838
    Dani66
    Poziom 30  
    Widać tym panem w komisie jest jakiś starszy sprzedawca i wyznaje jeszcze dawną zasadę (mianowicie moc wzmacniacz 1/2 mocy kolumn). Dobrą zasadą jest, żeby wzmacniacz posiadał 80% mocy kolumn. Oczywiście jest wiele możliwości i najlepiej jakbyś o tym poczytał trochę.
  • #20 6347967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 6350744
    bimberboy32
    Poziom 18  
    A czytałem o tym i to dużo. Tyle, że musiałem założyć temat, bo nie wiedziałem za co się wziąć. Pan sprzedawca to elektronik i elektroakustyk z 25 letnim doświadczeniem więc nie produkujcie się tu.
    Owszem będę stosował je do domu, a żadne większe imprezki mi nie w głowie, bo szkoda altonów.
  • #22 6350796
    Dani66
    Poziom 30  
    Nie kwestionuje zdania tego pana tylko mówię, że ta zasada została już trochę przeobrażona choc wg niej też mozna dobrać wzmacniacz. No, ale są korzystniejsze połączenia.
  • #23 6350853
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Widzę, że autor wątku już podjął decyzję. W takim razie zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza o mocy około 50 W oraz korektora graficznego do kolumn Alton 70 (70 W, 8 Ω). Wiele opinii wskazuje na przewagę japońskich wzmacniaczy, zwłaszcza serii Yamaha A-500 i A-520, które oferują moc około 70-80 W przy 8 Ω, dobrą jakość dźwięku, naturalne brzmienie i solidne wykonanie. Polskie wzmacniacze, takie jak WS 504, WS 442 czy Diora WS 354, mają wyższą deklarowaną moc, lecz ich rzeczywista jakość i trwałość budzą wątpliwości, a transformator o niskiej mocy może prowadzić do przeciążeń i skrócenia żywotności. Zaleca się, aby wzmacniacz miał moc zbliżoną lub nieco wyższą niż moc nominalna kolumn, jednak niekoniecznie dwukrotnie większą, zwłaszcza przy użytkowaniu domowym. Korektor graficzny jest polecany do korekcji niedoskonałości kolumn Alton, umożliwiając precyzyjne dostrojenie dźwięku, przewijają się propozycje modeli takich jak Pioneer GR-333. W dyskusji pojawiły się także wzmacniacze Denon PMA-320 i PMA-480R oraz starsze modele Luxman i Fisher jako alternatywy. Ostatecznie autor zdecydował się na wzmacniacz o mocy około 31 W, zgodnie z radą doświadczonego sprzedawcy, podkreślając użytkowanie domowe bez dużych imprez.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA