logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MKII 2.0 '98 - dławienie silnika na zimno, tylko na benzynie

Maciej_OLS 28 Kwi 2006 08:37 12864 17
REKLAMA
  • #1 2569847
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Wyjeżdżam z parkingu do skrzyżowania (500m) , stoję chwilę na czerwonym, no i zaczyna się problem, ja mu w pedał a on się dusi i skacze jak kangur. Ludzie na mnie trąbią, bo się do roboty śpieszą.

Problem polega na dławieniu się silnika, występuje to tylko rano jak silnik jest zimny.
    Samochód posiada instalacje gazową (sekwęcyjną) na gazie nie ma żadnych problemów.
    Ostatnio zmieniałem czyjnik temp. wody oraz sonde Lambda, nic nie pomogło.
    MKII 2.0 '98
  • REKLAMA
  • #2 2570227
    kuraś
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam. Mój kolega ma ten sam problem z mondeo, wymieniał już cewkę, przewody i rozdzielacz wysokiego napięcia ale nie pomogło. Dziś będę go widział to zapytam czy już sobie z tym poradził.
  • REKLAMA
  • #3 2570252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2570264
    kuraś
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Sorki faktycznie tam przewody wn lecą prosto do cewki do świec. przypomniałem sobie jeszcze że wymieniał świece i filtr paliwa i nic nie pomagało. Pozdrawiam.
  • #5 2570571
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Te numery robi jeszcze na benzynie czy już na gazie?
  • #6 2570632
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Sterownik dostaje fałszywe odczyty o temperaturze silnika, i przy zimnym silniku podaje za małą dawkę paliwa, /brak sania jak to kiedyś bywało/ przez to silnik nie wchodzi na obroty, a gdy się dławi /obroty mu spadają/ sterownik wali mu dawkę paliwa by niedopuścić do spadku obrotów i przez to tak się zachowuje. Na 90 % czujnik temperatury.
    Sprawdzić na testerze temperaturę jaką podaje sterownik przy zimnym silniku, może to też być błąd czujnika, połączenia czujnika lub komputera.
  • #7 2576460
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    W jakim zakresie powiniena mieścić się rezystancja czyjnika ?
    Sprawdziłemi nie wiem czy jest w normie:
    na zimnym jest 47,5 kOm
    na ciepłym jest około 6 kOm

Po zdjęciy wytczki z czyjnika włącza się nawiew na chłodnicy.
  • #8 2579745
    kangurek123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Problem prawdopodobnie jak zwykle tkwi w jednym i tym samym co w fordach zetecach jest nagminne-zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej oraz przewód który do niego dochodzi.
    Proszę wyciągnąć zawór ( demontaż to jakieś 30 sekund ) odwrócić go do góry" nogami" i sprawdzić czy grzybek opada co oznacza ,że jest otwarty .Jeśli tak wymienić i po sprawie.Zawór 100 zł przewód ciśnieniowy ok. 50 zł.
    pozdrawiam
  • #9 2580102
    Upens001
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    witam!
    ja również posiadam forda mondeo i miałem ten sam problem jak motor był zimny ja mu w gaz a on .... problemm jest czujnik połeżenia przepustnicy w serwisie koszt nowego to około 500zł używany to koszt okolo 40-50zł ja wymieniłem już 2 takie czujniki (posiadam mondeo 1,8 bezyna od 10 lat )
  • #10 2589896
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    Jak znaleźć ten zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej ? Po której stronie silnika się on znajduje ?
  • REKLAMA
  • #11 2589918
    kangurek123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Maciej_OLS napisał:
    Jak znaleźć ten zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej ? Po której stronie silnika się on znajduje ?

Zawór znajduje się z przodu silnika ( stojąc przed autem) z prawej strony niejako tuż pod pokrywą zaworów.Na zawór jest nasunięty gumowy przewód odpowietrzający śrdnicy ok. 10 mm. Przewód trzeba znaleźć i sciągnąć a wtedy zobaczymy wciśnięty zawór odp.skrzyni korbowej i jak go wyciągniemy to sprawdzamy jak pisałem wcześniej.
    pozdrawiam
  • #12 2662095
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    Zawór sprawdziłem jest OK.
    Ponadto wymieniłem do tej pory:
    -świece
    -przewody
    -cewkę
    -sondę lambda
    -czujnik temperatury
    -całą przepustnice powietrza wraz z czyjnikiem położenia
    -czyszczony był przepływomierz powietrza
    -resetowany komputer

i nic, usterka jest nadal.

I jeszcze jedno, zdjąłem przepustnice i zajrzałem w kolektor, tam jest cholernie brudno i mokro. Może tam szukać przyczyny.
  • #13 2663351
    setaszi
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    moim skromnym zdaniem usterka dotyczy układu zasilania w paliwo , wymieniacie mnóstwo elementów a nikt nie sprawdził wtryskiwaczy i pompy paliwa/ ciśnienie paliwa/
  • #14 2709243
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    Hmmm
    faktycznie, może to pompa paliwa nawala, bo na gazie problemu nie zaobserwowałwm
    Tylko jak ją sprawdzić bez konieczności wymiany ?

Maciej
  • #15 2709278
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Na przewód zasilania paliwem zakładasz trójnik z manometrem, najlepiej na dłuższym przewodzie.
  • #16 2756061
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    Hmmmm
    Chyba znalazłem przyczynę "Porannego problemu na skrzyżowanie"

Ponieważ problem występował tylko rano przy zimnym silniku a auto skakało tak jak by coś się działo z wysokim napięciem postanowiłem zaizolować Cewkę oraz Przewody WN .
    Obwinąłem wszystko folią zakleiłem taśmą izolacyjną i rano ....
    ... auto jechało jak marzenie, żadnego dławienia i szarpania.

Cewkę czy to zbieg okoliczności czy np. cewka jest wrażliwa na wilgoć?

Autor Postu
  • #17 2756204
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Dla mnie to jest co najmniej dziwne.Skoro pisałeś,że wymieniałeś cewkę i przewody,a oprócz tego działo się to tylko na benzynie.Jak to wytłumaczyć?
  • #18 2756312
    Maciej_OLS
    Poziom 14  
    Przewody WN i Świece były wymienione na nowe ale cewka była podstawiona z innego auta.

Podsumowanie tematu

✨ Ford Mondeo MKII 2.0 z 1998 roku ma problem z dławieniem silnika na zimno, występujący tylko podczas jazdy na benzynie, natomiast na gazie problem nie występuje. Objawy to spadek obrotów, szarpanie i duszenie się silnika po krótkim postoju na czerwonym świetle. Wymieniono już czujnik temperatury silnika, sondę lambda, świece, przewody wysokiego napięcia, cewkę zapłonową (z innego auta), czujnik położenia przepustnicy, przepustnicę powietrza oraz czyszczono przepływomierz powietrza, jednak problem pozostał. Zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej i przewód do niego zostały sprawdzone i są sprawne. Podejrzewano błędne odczyty temperatury silnika przez sterownik, co skutkuje niewłaściwą dawką paliwa, ale pomiary rezystancji czujnika temperatury mieszczą się w normie. Zasugerowano również sprawdzenie układu paliwowego, w tym wtryskiwaczy i pompy paliwa, gdyż problem nie występuje na gazie. Ostatecznie izolacja cewki i przewodów wysokiego napięcia przed wilgocią poprawiła pracę silnika na zimno, eliminując dławienie i szarpanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA