logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8210 przejściówka. Wgranie softu, sumy kontrolne. Czy trzeba kupić coś innego?

kakerek 28 Kwi 2006 14:25 1373 15
REKLAMA
  • #1 2570745
    kakerek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki problem , mam zestaw kabli FlasherDeeJan do noki typu 3310 , 8210 , 6210 etc. , i mam przejsciowke z PS2 na COM-a , po wgraniu softu do noki 8210 trzeba jeszcze zrobic sumy kontrolne , wiec myslalem ze przez taka przejsciowke da rade ? . Po podlaczeniu przejsciowki i koncowki od Flashera do telefonu i probie zaczytania go telefon na chwile zaswieci i tyle , a jak go wlacze i sprobuje zaczytac to nic nie chce sie ruszyc :/

Prosil bym pomoc

Jezeli mozna napiszcie mi czy mam cos kombinowac z ta przejsciowka czy tak sie nie da i trzeba bedzie kupic cos innego zeby to dzialalo .
  • REKLAMA
  • #2 2570821
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    więc tak jakiego programu używasz fo flashowania i jakiego do obliczenia sum?
  • #3 2570823
    kakerek
    Poziom 11  
    Do falshowania uzywam Knok Phoenix Build 1a , natomiast do obliczania sum NokTool18 by Rolis.exe
  • REKLAMA
  • #4 2570824
    matidanko6
    Poziom 27  
    polecam rollina 4.79 i potem nokia tool ale tymi nowymi albo Knok
  • #5 2570826
    kakerek
    Poziom 11  
    rollis_dct3_flasher_479.exe tego rolina czy wyzszego ?

Dodano po 1 [minuty]:

Przewaznie uzywam Knok-a ale przy sumach nie chce mi sie polaczyc telefon z kompem przez tam przejsciowke PS2 / COM ;/
  • #6 2570846
    fikus
    Poziom 16  
    witam,

nie bardzo rozumiem co za przejsciowke masz zrobiona... podlanczasz telefon pod mbusa przez przejsciowke czy jakas zwykla przejsciowka com na PS2 np taka jak do myszki.
    pytanie moze troche banalne ale jesli urzywasz do tego celu zwyklej przejsciowki to i tak nic nie zrobisz musisz kupic zwyklego mbusa (5-7zl na allegro) a program jaki urzywasz jest taki sam jak moj i bez problmu liczy sumy
    Jesli jednak urzywasz mbusa to bez problemu powinien czytac jesli masz dobrze zrobiona przejsciowke (czyli wszystkie piny sie zgadzaja tak jak na schemacie) w NokTol jest taka opcja "Interface auto setup" czasami pomaga jak nie chce wykryc telefonu program automatycznie przeszukuje porty com w celu znalezienia telefonu.
  • #7 2570873
    kakerek
    Poziom 11  
    To jest przejsciowka z portu PS2(posiada wejscie damskie) na port COM(wyjscie meskie) dostalem od kolegi , muslalem ze tak bedzie mozna polaczyc . tzn do tej przejsciowki podlaczyc koncowke od flashera ktora jest zakonczona z jednej strony wejsciem do telefonu a z drugiej wejsciem do poru PS2(wejscie meskie).

Jezeli tak sie nie da to bede myslal nad kupnem
  • #8 2570923
    matidanko6
    Poziom 27  
    knok powinien wczytać ale nokia tool 3.21 napewno wczyta ten kabel z przejścówką
  • REKLAMA
  • #9 2571063
    fikus
    Poziom 16  
    matidanko6 - nie sadzilem, ze sa jakies programy do DCT-3 ktore licza sumy kontrolne po zwyklym kablu com bez zadnych ukladow w srodku tylko same zyly

kakerek - czyli tak do konca nie wiesz czy to zwykla przejsciowka czy mbus ??
  • REKLAMA
  • #10 2571123
    matidanko6
    Poziom 27  
    każdy kabel ma w sobie ukła
    d sądzę ze ten ma go przy końcówce do Com-a
  • #11 2572097
    kakerek
    Poziom 11  
    Znaczy ta przejsciowka nie jest mbusem tylko zwykla przejsciowka i myslalem ze przez nia zrobie se mbus-a , ale podlaczalem ją i nic nawet telefon nie chce sie wlaczyc pod ta przejsciowka jak mam ją podlaczona do kompa a jak odlacze normalnie sie wlacza ...

Dodano po 21 [minuty]:

Mam taka oto przejsciowke tylko ze troche mniejsza

http://allegro.pl/item100303544_przejsciowka_z_ps_2_na_com_od_1zl.html
  • #12 2572726
    fikus
    Poziom 16  
    to jest zwykla przejsciowka gdzie nie ma zadnego ukladu jedynie zwykle polaczenia bezposrednio z PS2 do COM jesli chcesz zeby wszystko chodzilo musi byc m/f bus byle jaki czy do noki 8210, 3310, 6210 jest to to samo tylko koncowka kabla sie rozni koncowke sobie odetniesz i bys musial pokombinowac ze zrobieniem tego kabelka na bardziej uniwersalny ewentualnie odrazu kupic taki uniwersalny kroty ma na kancu gniazdo PS2 bo tak jest ciezko dostac samo gniazdo PS2

Zanim na allegro wprowadzili te mbusy uniwersalne to ja wzialem mbusa od 3310 ucialem koncowke na koncu zrobilem gniazdo COM i zrobilem sobie przejsciowke z COM -> PS2 a gniazdo PS2 wziete zostalo z flashera dejana gdzie tam tez na koncu zamiast gniazda PS2 wstawilem com Chodzi wszystko idealnie a same kable mam juz chyba z 4 lata stad te machinacje z przejsciowkami:P
  • #13 2572961
    kakerek
    Poziom 11  
    fikus , a jezeli kupilbym sobie przejsciowke z LPT na COM , tak ze jak podlacze ta przejsciowke do flashera to bedzie dzialac jako MBUS ?
  • #14 2574275
    fikus
    Poziom 16  
    tylko ty masz dejana do flashowania telefonow a potrzebujesz jeszcze f/mbusa do zliczenia sum kontrolnych zeby tel mial zasieg po flashowaniu a dejanem tego nie zrobisz...

Kup sobie cos takiego: http://www.allegro.pl/item100370487_konwerter_f_m_bus_testowany_instrukcja_niezawodny_.html (to nie jest reklama) i masz problem z glowy nie musisz sie bawic ze schematami i robieniem przejsciowek
  • #15 2580814
    kakerek
    Poziom 11  
    Ok dzieki kupilem konwerter i dziala :]
  • #16 3129056
    DerPrezidente
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    i ten kabel co kupiłęs ma w sobie jakis ukałd czy to ejst com z przejciem na ps2 specjalnie jako tam podłaczony aby pasował pod kocóki od flashera?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw kabli FlasherDeeJan do telefonów Nokia 3310, 8210, 6210 oraz przejściówkę z portu PS2 na COM, którą chciał wykorzystać do wgrania softu i obliczenia sum kontrolnych w Nokii 8210. Problem polegał na tym, że telefon nie był poprawnie wykrywany przez komputer przy użyciu tej przejściówki, a po podłączeniu telefon nie włączał się. Dyskusja wyjaśniła, że zwykła przejściówka PS2-COM bez układu MBUS nie jest odpowiednia do komunikacji z telefonem w celu obliczania sum kontrolnych. Do tego celu potrzebny jest kabel lub konwerter MBUS, który zawiera odpowiedni układ elektroniczny. Zalecano użycie programów takich jak Knok Phoenix, Rollina 4.79 oraz Nokia Tool 3.21, które obsługują kable MBUS. Ostatecznie rozwiązaniem było zakupienie dedykowanego konwertera F/MBUS, który umożliwił poprawne połączenie i wykonanie sum kontrolnych po wgraniu softu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA