Ogólnie możliwość wykonania takiego układu nie zależy od wyświetlacza tylko od układu regulacji głośności we wzmacniaczu.
- Jeżeli masz konwencjonalny układ regulacji tzn. potencjometr podwójny przez który przechodzi bezpośrednio sygnał m.cz. to będzie problem z dołączeniem się do takiego układu. Trzeba by było dołączać dodatkowy potencjometr połączony mechanicznie z tym oryginalnym i od niego brać pomiar położenia suwaka.
- Jeżeli natomiast układ regulacji głośności zbudowany jest w oparciu o układy scalone sterowane napięciowo to można by było dołączyć się do suwaka tegoż potencjometru i poprzez pomiar napięcia tam istniejącego odpowiednio dostosowaywać wartość wyświetlaną na wyświetlaczu.
Tak czy inaczej do wyświetlacza będziesz jeszcze potrzebował sterownik który zmierzy Ci napięcie i wyświetli to w postaci liczby na wyświetlaczu.
Można to wykonać stosując np. któryś z łatwodostępnych mikroprocesorów (51, AVR lub PIC) lub stosując kompletny moduł miliwoltomierza zbudowany np na układzie ICL7106(dla LCD), lub 7107 (dla LED).
Robiłem kiedyś takie urządzenie tylko że wyświetlaczem była linijka 12 diod LED i w zależności od położenia potencjometru głośności zapalała się odpowiednia ilość LEDów. Jako że układ regulacji w moim przypadku był konwencjonalny (czyli taki jak opisałem jako pierwszy) to musiałem zastosować dodatkowy potencjometr sprzężony z tym od regulacji za pomocą zębatek plastykowych pozyskanych z mechanicznych przekaźników czasowych RTs60.
Efekt był ciekawy i działało to nawet dobrze.
(Ciekawe czy jeszcze działa, bo wzmacniacz sprzedałem kilka lat temu i nie mam kontaktu z kupującym)