logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wyświetlacza LED 18-pin do regulacji głośności wzmacniacza

Dj konti 24 Mar 2008 22:07 1859 13
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4950205
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Możliwe jest ale...
    To nie jest takie proste nie napisałeś nawet jak odbywa się u ciebie ta regulacja głośności...
  • REKLAMA
  • #3 4950209
    Grzegorz Markowski
    Ocena: 751
    Bez zastosowania odpowiedniego układu, zbudowanego np. na jakimś mikrokontrolerze, który "przerobi" napięcie akustyczne na sygnał cyfrowy i ukaże jego wartość na wyświetlaczu 7-mio segmentowym, nie da się tego zrobić.

GM
  • REKLAMA
  • #4 4950219
    Dj konti
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    głośność odbywa sie poprzez potencjometr chciałem dodac ze mam jakis układ scalony byłna tej samej płytce co wyswietlacz i jest to UM7107A
  • REKLAMA
  • #6 4950280
    joy_pl
    Widzę, że masz bardzo małe pojecie o elektronice.
    A to, co piszą koledzy raczej nie zdałoby egzaminu w praktyce (szczególnie to, co pisze Grzegorz Markowski ponieważ wskazania by wtedy skakał w rytm muzyki co by było całkowicie nieczytelne)

Są dwa sposoby prosty dodanie dodanie dodatkowego przełącznika(lub też potencjometru i wtedy tak jak pisał dowodca_armii ) sztywno połączonego z potencjometrem od regulacji głośności. Który to przełącznik przełączał by wartości na LED.

Drugi to przerobienie całej regulacji na cyfrową no i wyświetlaniem zająłby się wtedy mikrokontroler.
  • #7 4950294
    STUDIOP
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Poszukaj może takiego scalaka 1980, 20 lat temu były takie fajnie to działało, tzw linijka świetlna.
  • #8 4950310
    Dj konti
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    trudne jest podczepienie takiego wyswietlacza <money>
  • #9 4950325
    Grzegorz Markowski
    joy_pl napisał:
    Widzę, że masz bardzo małe pojecie o elektronice.
    A to, co piszą koledzy raczej nie zdałoby egzaminu w praktyce (szczególnie to, co pisze Grzegorz Markowski ponieważ wskazania by wtedy skakał w rytm muzyki co by było całkowicie nieczytelne)

Bardzo mi przykro, że nie podałem pełnego opisu takiego układu wraz ze schematami. Najlepiej fragmentu jakiegoś nowoczesnego amplitunera kina domowego.

GM

P.S. Dopóki sie nie dowiemy, co ma wskazywać ten wyświetlacz, takie będą padać odpowiedzi.
  • #10 4950334
    joy_pl
    Trudne to pojęcie względne… zależy jak dla kogo… :)
    Sadze, że dla ciebie raczej bardzo trudne...

Pobaw się może najpierw z wyświetlaniem byle, czego na tym wyświetlaczu…
    Pamiętając o tym, że by nie przekroczyć 20-30mA na diodę.

Ps.
    Grzegorz Markowski napisał:

Bardzo mi przykro, że nie podałem pełnego opisu takiego układu wraz ze schematami. Najlepiej fragmentu jakiegoś nowoczesnego amplitunera kina domowego.

To miało być do mnie? Nie podałem bo takiego nie mam napisałem w bardzo skrótowy sposób jak ja bym sobie to wyobrażał. Jeśli cie w jakis sposób uraziłem to przepraszam nie było to moim celem...
  • #11 4950336
    STUDIOP
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Może tak wymień potencjometr na podwójny i podłącz układ omomierza, zrób kalibrację np, do 99 i już, zapewne chcesz zbajerzyć sprzęt, to poszukaj układu woltomierza, trochę zabawy.
  • #12 4950368
    joy_pl
    Raczej tam już jest podwójny potencjometr
    Ale tak jak wyżej pisał kolega, autor podał bardzo mało danych
  • #14 4950748
    Grzegorz Markowski
    joy_pl napisał:

...

Ps.
    Grzegorz Markowski napisał:

To miało być do mnie?

Nie.

joy_pl napisał:
    Nie podałem bo takiego nie mam napisałem w bardzo skrótowy sposób jak ja bym sobie to wyobrażał.

Gwoli wyjaśnienia.
    Napisałem "Bardzo mi przykro, że nie podałem...", a nie "Bardzo mi przykro, że nie podałeś...".

joy_pl napisał:
    Jeśli cie w jakis sposób uraziłem to przepraszam nie było to moim celem...

Nie uraziłeś.

GM

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie wyświetlacza LED 18-pin do wskazywania poziomu głośności wzmacniacza jest możliwe, lecz wymaga odpowiedniego układu elektronicznego. Regulacja głośności odbywa się za pomocą potencjometru, a sam wyświetlacz współpracuje z układem scalonym UM7107A, który służy do sterowania wyświetlaczem 7-segmentowym. Aby wyświetlacz pokazywał wartość głośności, konieczne jest zastosowanie mikrokontrolera lub specjalizowanego układu, który przetworzy sygnał analogowy z potencjometru na sygnał cyfrowy sterujący wyświetlaczem. Proste podłączenie bez dodatkowej elektroniki nie jest praktyczne, ponieważ wskazania mogłyby być niestabilne i nieczytelne. Alternatywnie można zastosować podwójny potencjometr lub dodatkowy przełącznik mechaniczny sprzężony z regulacją głośności, bądź całkowicie przerobić regulację na cyfrową. W dyskusji wspomniano także o starszych układach typu "linijka świetlna" (np. scalak 1980), które dawniej służyły do podobnych zastosowań. Kluczowe jest dokładne poznanie sposobu regulacji i sygnałów, aby dobrać odpowiedni układ sterujący wyświetlaczem.
REKLAMA