logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc czynna, bierna i pozorna

sambo123 29 Kwi 2006 10:20 91620 14
  • #1 2573086
    sambo123
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam

Jestem początkującym elektronikiem, ktry ma pytanie. Dokonuje pomiaru napięcia i prądu na transformatorze z próbkowaniem 1ms. Czy z tych pomiarów można obliczyć podane w temacie moce. Nie wiem jak wyznaczyć kąt fi o ile da się go wyznaczyć z tych pomiarów.
  • #2 2573198
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Nie za bardzo wiem jak mam to interpretować. Czy chodzi o to, że podłączasz transformator do jakiegoś żródła i mierzysz z stanie jałowym napięcie i prąd na uzwojeniu pierwotnym? Obwód będzie miał charakter indukcyjny. Moc wydzielana w takim układzie będzie bardzo mała.

Mierzysz napięcie i prąd jakimś urządzeniem, które próbkuje co 1ms te wartości. Możesz zmierzyć tym kąt przesunięcia pomiędzy napięciem i prądem (przynajmniej w przybliżeniu).
    Moc pozorną (S) policzysz z loczynu wartości skutecznych napięcia i prądu.
    S = U * J

Moc bierną (w tym układzie będzie miała wartość dodatnią) wyliczysz z iloczynu watrości skutecznych napięcia i prądu oraz sinusa kąta przesunięcia fazowego.
    Q = U * J * sin(φ)

A moc czynną tak samo jak bierną, tylko cosinusa kąta.
    P = U * J * cos(φ)

Nie za bardzo rozumiem po co takie obliczenia. To jakieś zadanie do szkoły?
  • #3 2573227
    sambo123
    Poziom 14  
    Dokładnie jest to zadanie. Tylko, że nie mam urządzenie do pomiaru właśnie tego kąta fi. Mam tylko do pomiaru napięcia i prądu z próbkowaniem 1ms. Czy da się wyznaczyć na podstawie tego kąt fi?
  • #4 2573275
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    No przesunięcie da się wyznaczyć tym urządzeniem z pewną dokładnością.
    Mierząc napięcie i prąd w odstępach co jedną milisekundę i zaznaczając wartości na wykresie powstaną nam przebiegi prądu i napięcia. Teraz z wykresu możemy odczytać o ile stopni napięcie wyprzedza prąd (jest to układ o charakterze indukcyjnym, więc napięcie wyprzedza prąd). Na cewce idealnej napięcie wyprzedza prąd o kąt 90°.
  • #5 2573802
    szczepanr
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie,

zakładając, że miernik mierzy wartość chwilową prądu i napięcia, mamy
    u=Umsin(ωt+φu) i i=Imsin(ωt+φi), ponieważ φ=φu-φi jest kątem przesunięcia fazowego między napięciem a prądem stąd dla chwili (próbki) np.t1=3ms jesteś wstanie wyznaczyć wartość tego kąta.
    Moc chwilową możemy wyznaczy:
    p=u*i =Um*sinωt*Im*sin(ωt-φ)=(Um*Im)/2[cosφ-cos(2ω-φ)]=
    =U*I[cosφ-cos(2ω-φ)]=U*Icosφ-U*Icos(2ωt-φ).

U*Icosφ- to składowa stała
    U*Icos(2ωt-φ)- składowa sinusoidalnie zmienna

Pozdrawiam
    Szczepan
  • Pomocny post
    #6 2573826
    gReaT
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Jeśli chodzi o cewke to moge tyle napisać :)
    Napiecie na cewce wyprzedza prąd o 90 stopni wiec tak.
    1.Kąt przesunięcia fazowego φ
    φ=Ψu - Ψi = 90° - 0° = 90°

2.Moc czynna
    P=U*I * cosφ = U*I* 90°= U*I * 0 = 0
    cosφ- współczynnik mocy
    cos90°= 0
    Cewka nie pobiera mocy czynnej czyli nie zamienia energi elektrycznej na inny rodzaj energi.

3.Moc bierna
    Q=U*I*sonφ=U*I*90°=U*I*1= U*I
    Cewka pobiera moc bierna tzn. ze przechowuje energie elektryczną w polu magnetycznym

4.Moc pozorna
    S=U*I=Q moc pozorna równa jest mocy biernej
  • Pomocny post
    #7 2573852
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Z tym, że akurat w tym wypadku nie jest to przesunięcie fazowe 90°.

Kąt przesunięcia można obliczyć tak jak to napisał w pierwszysm wzorze kolega Szczepan. Moc chwilowa p nie jest potrzebna w tym zadaniu. Dalej liczysz tak jak napisałem.
  • #8 2579739
    sambo123
    Poziom 14  
    Czyli wychodzi jakos tak:

φu=arcsin(u/|u|√2) - ωt
    φi=arcsin(i/|i|√2)-ωt

To juz wiem jak policzyć te moce. Mam jeszcze jedno pytanie co to jest współczynnik zniekształceń harmonicznych THD i jak go można obliczyć?
  • #10 2580681
    sambo123
    Poziom 14  
    Mógłby ktoś zerknąć na te wzory wyżej, bo ja licze i licze i coś nie wychodzi. Rozumiem, że wartości u i i podaje mi to urządzenie? a |u| i |i| to są wartości bezwzględne?
  • #11 2580753
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Te wzory, które napisałeś są złe. Mierząc tylko prąd i napięcie nie możesz wyznaczyć φ,musiałbyś zmierzyć jeszcze moc czynną watomierzem lub zabserwować na oscyloskopie przesunięcie między prądem i napięcie,bo inaczej z twoich pomiarów tego nie da się zrobić.[/url]
  • #12 2580796
    sambo123
    Poziom 14  
    Czyli te wzory napisane przez Szczepanr są niedobre?
  • #13 2580831
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Wzory są Ok, tylko nie jestem pewny czy możesz odczytać wartość próbki dla konkretnego czasu.
  • #14 2580934
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Rae napisał:
    Te wzory, które napisałeś są złe. Mierząc tylko prąd i napięcie nie możesz wyznaczyć φ,musiałbyś zmierzyć jeszcze moc czynną watomierzem lub zabserwować na oscyloskopie przesunięcie między prądem i napięcie,bo inaczej z twoich pomiarów tego nie da się zrobić.

No przecież autor napisał, że mierzy wartość prądu i napięcia w jakiś odstępach czasu (pewnie oscyloskopem), czyli da się odczytać z tego przesunięcie fazowe.
  • #15 2675809
    sambo123
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda sprawa gdy napięcie nie jest czysto sinusoidalne, czyli pojawiają sie harmoniczne
    Moc czynna, bierna i pozorna

Wyżej wymienione wzory są wtedy chyba niedobre?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomiaru i obliczania mocy czynnej, biernej i pozornej na transformatorze przy próbkowaniu napięcia i prądu co 1 ms. Moc pozorną (S) wylicza się jako iloczyn wartości skutecznych napięcia i prądu (S = U * I). Moc bierną (Q) oblicza się z iloczynu wartości skutecznych i sinusa kąta przesunięcia fazowego (Q = U * I * sinφ), a moc czynną (P) z iloczynu wartości skutecznych i cosinusa kąta (P = U * I * cosφ). Kąt przesunięcia fazowego φ można oszacować na podstawie przesunięcia fazowego między przebiegami napięcia i prądu, które można odczytać z wykresów próbkowanych wartości. W idealnej cewce napięcie wyprzedza prąd o 90°, co skutkuje zerową mocą czynną i mocą bierną równą mocy pozornej. W praktyce kąt ten może być inny i wymaga dokładniejszej analizy. Wzory na moc chwilową pozwalają na wyznaczenie kąta φ, jednak do precyzyjnego pomiaru potrzebny jest oscyloskop lub watomierz. Przy pomiarach tylko napięcia i prądu bez dodatkowych urządzeń nie zawsze da się dokładnie wyznaczyć kąt przesunięcia. Poruszono także temat współczynnika zniekształceń harmonicznych (THD) i wpływu nieniesinusoidalnego przebiegu napięcia na poprawność klasycznych wzorów, co wymaga bardziej zaawansowanej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA