logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampy 8ŁC30 i 6C8C. W jakim sprzęcie pracowały? Czy warto je sprzedać?

JANEK 224 29 Kwi 2006 17:59 1476 10
REKLAMA
  • #1 2574378
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,otrzymałem w spadku po nieżyjącym już serwisancie bardzo dużo lamp, z których dwie mocno mnie zaciekawiły.Jedna jest olbrzymem,jej długość 26cm,obwód u góry 25 cm,obwód u dołu 18cm,posiada 12 nóżek,nazwa tej lampy rosyjskiej 8ŁC30,natomiast druga "diabełek" posiada 2 anody metalowe u góry jak rogi u diałą ustawione skośnie do siebie.Myślę,że chyba mają zastosowanie w sprzęcie nadawczo - odbiorczym.Wyglądają na nowe.Druga to 6C8C posiada 8 nóżek. Może ktoś wie w jakim sprzęcie one pracowały i czy warto je wystawić na sprzedaż.Z góry dziękuję za okazaną pomoc.Przepraszam,że nie do lączyłem zdjęć,ale tego jeszcze nie potrafię robić,choć posiadam aparat cyfrowy.
  • REKLAMA
  • #2 2575623
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    6S8S to jest trioda impulsowa przeznaczona do generatorów w.cz. pracujących impulsowo. Moc strat na anodzie to 3,6W, a charakterystyka brzydka - do audio się nie nadaje. Do urządzeń nadawczo- odbiorczych też nie jest zbyt ciekawą lampą, ale może jakiemuś lampomaniakowi - kolekcjonerowi się przyda :).
    8ŁC30 (ŁS ?) - tutaj nic nie znalazłem, z symbolu wynika że jakaś elektropromienna - może oscyloskopowa, może pamiętająca, może analizująca - bez zdjęcia trudno stwierdzić - ale i tak raczej dla kolekcjonera.
  • REKLAMA
  • #3 2575960
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Dzięki za odpowiedż,ta duża to chyba jest od aparatu rntgena/przepraszam,nie wiem jak się pisze/.Do Allegro potrafię załadować zdjęcie,można ją poglądać,bo naprawdę jest ciekawa.Powodzenia.
  • #4 2576024
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Wrzuć zdjęcia na www.imageshack.us

Dajesz wybierz, potem otwórz miniaturke i skopiuj adres i wklej na forum :) w znacznikach
  • #5 2576257
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Dzięki,będę się tego uczył.Pozdrowienia.
  • #6 2576312
    krzkomar
    Poziom 25  
    Rentgen to to raczej nie jest, jeśli zamiast normalnego "ekranu" ma wystające elektrody, to prawdopodobnie jest to lampa pamiętająca, jeśli jedną po środku to może to być jeszcze monoskop.
  • REKLAMA
  • #7 2577047
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Witam,ta rzeczywiście posiada jedną elektrodę na środu.Co to jest monoskop?.Jej zdjęcie znajduje się już na allergo-podzespoły.Dziękuję za zainteresowanie.Powodzenia.
  • #8 2577092
    krzkomar
    Poziom 25  
    Monoskop to specjalny rodzaj lampy analizującej, która generuje statyczny obraz np obraz kontrolny. Taka lampa ma budowę podobną trochę do oscyloskopowej, tyle że zazwyczaj ma magnetyczne odchylanie, zaś elektrony z wyrzutni zamiast padać na ekran, to padają na aluminiową płytkę z naniesionym grafitem obrazem. Strumień skanuje w ten sposób naniesiony na płytkę obraz. Sygnał wizyjny pobierany jest z płytki - wyprowadzenie właśnie czesto po środku tego "nibyekranu" z przodu. Ale oczywiście podobny wygląd zewnętrzny może mieć lampa pamiętająca, zresztą i działanie podobne, tylko że płytka ma inną budowę - ma możliwośc zapamietania informacji w postaci ładunku na płytce. Płytka jest wówczas robiona jako matryca.
  • #9 2577163
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Pozwól ze wstawie za Ciebie te fotki :)

Skopiowane z allegro.

Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
  • #10 2577460
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Więcej wiedzy nie zaszkodzi,dziękuję także za zamieszczenie zdjęć,muszę się w końcu tego nauczyć,mam przeszło pół wieku,elektroniką interesuję się od małego,ale nie miałem okazji takiego stwora oglądać.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #11 2584414
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2873
    Wygląda, że jest to lampa oscyloskopowa, z centrycznym odchylaniem, czyli z kołową podstawą czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dwóch nietypowych lamp próżniowych: 8ŁC30 oraz 6C8C, odziedziczonych po serwisancie. Lampa 6C8C to ośmionóżkowa trioda impulsowa, stosowana w generatorach wysokiej częstotliwości impulsowych, jednak ze względu na wysokie straty mocy i niekorzystną charakterystykę nie nadaje się do zastosowań audio ani typowych urządzeń nadawczo-odbiorczych, lecz może zainteresować kolekcjonerów lamp. Lampa 8ŁC30, o dużych rozmiarach (26 cm długości, 12 nóżek), prawdopodobnie jest lampą elektropromienną oscyloskopową lub pamiętającą, ewentualnie monoskopem – specjalnym typem lampy analizującej generującej statyczny obraz kontrolny. Monoskop posiada magnetyczne odchylanie i aluminiową płytkę z naniesionym obrazem, skanowaną przez strumień elektronów, z sygnałem wizyjnym pobieranym z centralnej elektrody. Zdjęcia lamp zostały udostępnione na zewnętrznym serwerze, co ułatwia identyfikację. Lampa 8ŁC30 nie jest lampą rentgenowską, a jej zastosowanie jest raczej specjalistyczne i kolekcjonerskie. Wartość sprzedażowa lamp zależy od zainteresowania kolekcjonerów i specyficznych zastosowań w sprzęcie nadawczo-odbiorczym lub oscyloskopowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA