logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Humorzasta spawarka. Niemożliwe zajarzenie łuku. Gdzie szukać uszkodzenia?

inkognito09 29 Kwi 2006 20:19 1416 5
REKLAMA
  • #1 2574771
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Mam małą spawarkę transformatorową „no name” 150A (elektroda 2,5 – 3,2). Mniej, więcej jak w temacie. Zdarzają jej się humorki polegające na tragicznym spadku prądu... Wygląda to tak: biorę moją spawareczkę, włączam są, chce zaczynać spawać i... zajarzenie łuku jest praktycznie nie możliwe. Żadnego nawet przeskoku iskry. Nawet przy szybkim stukaniu w stal, na najwyższym prądzie albo zostawi maleńki wypalony znaczek, albo się przyklei. Nagle niewiadomo z kąt, dostaje takiego kopa, że przepala elektrodę. Wtedy „mision immposible” i w sekundę zmieniam elektrodę, zmniejszam prąd i mam wtedy kilka chwil na zespawanie. Jak się będę grzebał – za jakiś czas zrobi się to samo. Początkowo myślałem, że to ja nie umiem spawać. Jednak gdy u taty i wujka symptomy były takie same – pomyślałem że trzeba coś z tym zrobić. Niestety rodzice starej daty nie pozwalają mi jej rozebrać, ale to da się obejść. :D Po prostu pójdę do kolegi „niby” mu coś zespawać i spróbuję naprawić. Tylko gdzie szukać uszkodzenia? "Akcja" naprawcza musi być błyskawiczna. Czy ktoś coś takiego miał? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2575131
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Bardzo możliwe, że uszkodził się włącznik i nie kontaktuje.
    Właściwie poza nim nie ma się tam co psuć. Mogłoby się przypalić uzwojenie, ale to odpada bo, jak wspomniałeś czasami spawa dobrze.
    Podłącz ją na krótko z pominięciem włącznika i będzie od razu wiadomo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2575626
    esde1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przed zaglądnięciem do środka sprawdź przewody i zaciski czy nie są skorodowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2576311
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Być może to regulator prądu nawala - po rozebraniu spawarki sprawdź czy na płytce nie ma zimnych lutów, najlepiej popraw wszystkie luty.
  • #6 2577612
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Andrzej-65 trafił w sedno :D (ale wszyscy mają podziękowania). Srebrne styki przy termostacie były tragicznie skorodowane. Papier ścierny 200 i na razie chodzi dobrze. Przynajmniej da się w miarę normalnie spawać :D. Niedługo będę spawał koledze wózek, to będzie przy okazji test. Na razie jarzy dobrze.

lechoo: regulacja prądu polega u mnie na mechanicznej zmianie przekładni transformatora (troszkę prymitywne, ale działa).
REKLAMA