logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku

jaadamek 03 Cze 2007 00:16 5050 14
REKLAMA
  • #1 3947815
    jaadamek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Czy ktoś dysponuje schematem spawarki jak w temacie wyprodukowanej kilkanaście lat temu w ZDZ w Łomży.
    Spawarka którą dostałem ma problemy z zapaleniem łuku może ktoś pomoże rozwiązać mi ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 3948251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3948284
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Jeżeli spawarka jest na 400V , a ty podłączyłeś na 230V , to będzie problem z zapalaniem łuku . Jeżeli masz podłączenie poprawne , to sprawdź wszystkie połączenia (czy nie są przegrzane ,przebarwione) . tak po stronie wysokiego jak niskiego napięcia .
  • #4 3975365
    jaadamek
    Poziom 16  
    Spawarka jest na 230V.Zdjęcia umieszczę jak tylko uda mi się zdobyć aparat. Może mógłbym wykonać jakieś pomiary dysponuję różnym sprzętem pomiarowym. Zastanawiam się jaki powinien być kondensator na uzwojeniu pierwotnym bo w tej chwili są dwa połączone równolegle i nie wyglądają na oryginalne. Czy te kondensatory mają duże znaczenie jeżeli chodzi o poprawność pracy spawarki?
  • REKLAMA
  • #5 4194520
    jaadamek
    Poziom 16  
    Po długiej przerwie z przyczyn obiektywnych umieszczam zjęcia.
    Załączniki:
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s7.jpg (183.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s6.jpg (200.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s5.jpg (189.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s4.jpg (163.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s3.jpg (172.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s2.jpg (186.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s1.jpg (191.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4194681
    koliber 30
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Kondensatory , o których pisałeś to kondensatory przeciw zakłóceniowe i na spawanie nie mają wpływu żadnego. Jeśli chodzi o jakość spawania, to ta spawarka ma regulację prądu spawania za pomocą korbki . Wkręcając(wsuwając) rdzeń do środka transformatora zwiększamy prąd spawania i innej filozofii niema . Pozostaje tylko sprawdzić, czy korbka z rdzeniem działa [poprawnie i dokręcić śruby przy przewodach spawalniczych.
  • #7 4195533
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    koliber 30 napisał:
    Wkręcając(wsuwając) rdzeń do środka transformatora zwiększamy prąd spawania i innej filozofii niema

Wkrecajac (wsuwajac) to akurat zmniejszamy prad.
  • #8 4198222
    jaadamek
    Poziom 16  
    Wkręcając zmniejszamy prąd. Pozwoliłem sobie zrobić parę eksperymentów z cewkami uzwojenia pierwotnego. Jak widać na zdjęciu cewki są podłączone szeregowo, a napięcie na wyjściu wtórnej 40V. Rozłączyłem cewki i sprawdziłem kazdą z osobna. Na wyjściu pojawiło się wtedy napięcie 70V i spawarka nawet zaczęła spawać ale się grzała i wyrzucała zabezpieczenie C16A. Podłączyłem cewki równolegle, ale po załączeniu zasilania zaraz wyrzucało zabezpieczenie. Postanowiłem najpierw załączyć jedną cewkę a potem po napięciem drugą. Zabezpieczenia wej. wtedy nie wyrzucało,ale wyrzucało podczas spawania. Napięcie na wyjściu przy podłączeniu dwóch cewek równolegle wynosiło 72V. Na tabliczce znamionowej znalazłem taki opis I1zn=43A. Czy to możliwe żeby spawarka potrzebowała aż tak dużego zabezpieczenia po pierwotnej? Jeżeli tak to czy można coś jeszcze z nią zrobić, żeby zabezpieczenia 16A wytrzymywało no i żeby działała. Czy podłączenie równoległe dwóch cewek wejściowych jakie zrobiłem jest prawidłowe?

Dodano po 5 [minuty]:

Zdjęcie tabliczki znamionowej.
    Załączniki:
    • Schemat spawarki ET 140Ł ZDZ Łomża - problemy z zapaleniem łuku s8.jpg (232.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4198949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4226147
    jaadamek
    Poziom 16  
    Opiszę co się dzieje ze spawarką po wykonaniu kilku pomiarów.
    Przy połączeniu pierwotnym tak jak otrzymałem spawarkę ( uzwojenia strony pierwotnej szeregowo):
    1 Prąd na biegu jałowym strony pierwotnej ok. 0A
    2. Napięcie strony wtórnej 40V (spawarka nie spawa)
    3. Po zwarciu elektrody z masą prąd wej ok. 17A

Przy podpiętej jednej cewce do zasilania 230V po stronie pierwotnej.
    1. Prąd uzwojenia pierwotnego na biegu jałowym 17A
    2. Prąd podczas próby spawania ok. 43A ( po pierwotnej)
    3. Napięcie powtórnej 70V

Podłączenie dwóch cewek równolegle po stronie pierwotnej.
    1. Prąd po stronie pierwotnej na biegu jałowym 27A
    2. Nap. na wyjściu 72V
    3. Prąd na wejściu podczas spawania powyżej 50A.

Pomiarów dokonano miernikiem cęgowym FLUKE.

Czy na podstawie tych pomiarów można wyciągnąć jakieś wnioski?
    Osobiście nie podoba mi się tak wysoki prąd uzwojenia pierwotnego na biegu jałowym przy połączeniu równoległym. Tak jakby rdzeń był nasycony. Czy macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić?
  • #11 4227184
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 4227404
    jaadamek
    Poziom 16  
    Które uzwojenia sugerujesz przewinąć. Jeżeli po pierwotnej to pytanie -dlaczego przy połączeniu szeregowym cewek nie płynie żaden prąd w stanie jałowym. Jakby cewki były zwarte to prąd przy takim połączeniu też by płynął.
  • #13 4227800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4228111
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Same diody nic nie dają, nie wprowadzaj ludzi w błąd... Dopiero dołożenie dławika (i jednocześnie diod oczywiście) daje wyraźną poprawę stabilności i miękkości łuku podczas spawania. Było o tym wiele razy na forum, warto poszukać i poczytać.
  • #15 4228817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy spawarki ET 140Ł wyprodukowanej w ZDZ Łomża, która ma problemy z zapaleniem łuku. Spawarka jest zasilana napięciem 230V. Wskazano, że kondensatory przeciwzakłóceniowe nie wpływają na jakość spawania. Regulacja prądu odbywa się mechanicznie przez wsuwanie lub wkręcanie rdzenia w transformator, co zmienia natężenie prądu spawania. Pomiary wykazały, że przy połączeniu uzwojeń pierwotnych szeregowo napięcie wtórne wynosi około 40V, a prąd zwarciowy około 17A, co nie pozwala na skuteczne spawanie. Po rozłączeniu cewek i podłączeniu pojedynczej cewki napięcie wzrasta do 70V, ale spawarka się grzeje i wyzwala zabezpieczenie 16A. Połączenie cewek równolegle powoduje natomiast zadziałanie zabezpieczeń przy wysokim prądzie jałowym (27A) i prądzie spawania powyżej 50A, co sugeruje możliwe uszkodzenie lub zwarcie uzwojeń. Sugerowano, że zabezpieczenie powinno mieć wartość co najmniej 20-25A. Podejrzewa się zwarcie wtórnego uzwojenia lub uszkodzenie pierwotnego, co może wymagać przewinięcia obu uzwojeń. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące zastosowania diod prostowniczych 100A w układzie mostkowym dla poprawy stabilności łuku, jednak podkreślono, że same diody bez dławika nie zapewniają optymalnej pracy spawarki. Wskazano, że dodanie dławika wraz z diodami poprawia miękkość i stabilność łuku spawalniczego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA