logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki aparat cyrowy najlepszy do 1500zł.Sony DSC-H2 jest dobr

Mistrz161 29 Kwi 2006 21:10 3883 25
REKLAMA
  • #1 2574963
    Mistrz161
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Chcialym kupic dobry aparat cyfrowy tak do 1500zł zastanaiwałem sie nad firma sony a dokładnie modelem DSC-H2. Jak myslicie czy to dobry wybór czy za ta cene mozna kupic lepszy aparacik??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2575457
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    witam, sam tez szukam czegos w tych granicach, moja znajoma ma olympusa sp-500 uz, bawilem sie nim, calkiem fajny jest
    pozfr
    p4
  • REKLAMA
  • #4 2575487
    p4v3u
    Poziom 27  
    uu, ale ten lumix to jakas kaszana chyba? zapomnialem dodac ze szukam czegos pol-porfesjonalnego, nie kompakta. wiem ze w tej cenie bedzie ciezko ale sp-500 ma jednak jakies zaawansowane funkcje.
  • #6 2575611
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    p4v3u napisał:
    szukam czegos pol-porfesjonalnego,

Za 1,5k ?
    Po pierwsze zmień kalendarz, bo to nie 1 kwietnia ;)
    Za 1,5k możesz mieć coś amatorskiego z dolnych okolic stanów średnich... np Fujego S5600 ( skoro nie lubiz kompaków), może jakimś cudem uda Ci się wyczaią Minoltę Ax/Axxx w tej cenie...

dołóź jeszcze z 1k i możesz szukać jakiegoś amatorskiego dSLR-a w kicie
  • #7 2575714
    p4v3u
    Poziom 27  
    tzn, byc moze nie zbyt dokladnie sie wyrazilem
    szukam czegos bardziej prof.od kompaktu,ale w przystepnej cenie
  • #8 2577277
    wroblewg
    Poziom 21  
    "Kompakt" to określenie konstrukcji aparatu (tak jak dSLR, czy UZ), nie jego "profesjonalności" - co łatwo widać np u Canona - porównaj dwa kompakty A410 i G5 :) Obydwa to sprzęt amatorski, ale różnica jest olbrzymia...

Lepiej napisz konkretnie co ma być w sprzęcie (zakres ogniskowych, dostepnośc PASM itp ) - będzie łatwiej coś zaproponować
  • REKLAMA
  • #9 2580811
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    wroblewg napisał:
    p4v3u napisał:
    szukam czegos pol-porfesjonalnego,

Za 1,5k ?
    Po pierwsze zmień kalendarz, bo to nie 1 kwietnia ;)

:D

Na początku padła propozycja H2, więc mysle, że chodzi o ultrazoom.

Możesz wybrać ww. SONY, S2 - Canon'a, LZ-20 - Panasonic'a, Fuji S5600 (ten to ma wygląd profesjonalny nawet :) ).

Jeśli masz wyższe wymagania to dołóż do NIKONa D50 - to najtańsza propozycja na poziomie 'luster'.

A propos SONY - na rynek wejdzie pierwsza lustrzanka, co ma oczywiście związek z wchłonięciem przez SONY firmy MINOLTA...
  • #11 2717666
    p4v3u
    Poziom 27  
    a co myslicie o h5?
  • #12 2718327
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    p4v3u napisał:
    a co myslicie o h5?

O H5 mysle tyle, co o CANON S3 - jak stanieje to bedzie to niezly wybor.

Ktos pisal o Olympus'ie SP-500 - niezly wybor, ale ... kilka drobiazgów i xD karty, które sa droższe obecnie ok. 100% od kart typu SD

Zamiast H5 proponuje H2 - także trzeba liczyć się z drogimi kartami Memory Stick.

Dla mnie najciekawszą ofertą w tym przediale cenowym jest w tej chwili CANON 2is - pełny manual, 12xZoom opt, stabilizator obrazu, zasilanie na akumulatorki typu AA, obrotowy display, cena...

http://img84.imageshack.us/my.php?image=aukcjas2komplet5vk.jpg
  • #13 2899252
    ssiwass
    Poziom 11  
    Zastanawiam sie nad kupem Sony DSC-H5 ale w poprzednej wiadomości wynika ze lepszy jest H2?
    Czy moglby ktos powiedziec dlaczego?
    z tego co wyczytalem to roznia sie tylko wielkoscia piksli?
  • #14 2899289
    p4v3u
    Poziom 27  
    i rozzmiarem lcd
  • #15 2899298
    ssiwass
    Poziom 11  
    p4v3u napisał:
    i rozzmiarem lcd

Faktycznie zapomnialem nawet dosc sporo jak na aparat fotograficzny
  • #16 2904523
    xippon
    Poziom 11  
    A może np. warto trochę dołożyć i zainwestować w (jak wspomnieli poprzednicy) coś z Panasonic'a ?

Polecałbym FZ-30 (nowy) w cenie 1600zł chyba do tej ceny nie ma ciekawszego wyboru.

Z aparatami jest zawsze tak, że posiadając górną granicę wydatków, z czasem zauważamy, iż dokupienie dodatkowej karty pamięci, statywu, filtrów itp. pochłania nie raz większe wydatki niż sam aparat. Dlatego też, warto się zastanowić, czy wykorzystamy w pełni potencjał w rozwiązaniach najnowszych aparatów..

Pozdrawiam
  • #18 2982787
    TopTop1
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Polecam Panosonica FZ7 poprzednio używałem Olympusa C-745 UZ i posiadałem go 2 lata.

Co do testów to raczej nie polecał bym się nimi sugerować przewaznie nie są wpełni miarodajne chyba każdy wie co mam na mysli.

Jęsli komuś chodzi o naprawde profesjonalny sprzęt do fotografowania to pułka cenow niestety jest powżej 2500 tyś zł.

Ja wybrałem Panosonica FZ7 i się nie zawiodłem co do szumów to każdy szumi nie pedę porównywał aparatów Olympus C745 UZ z Panoasoniciem FZ7 bo przepaść pomiędzy nimi jest duża.

Najlepij ISO ustawić na 100 i praktycznie we wszystkich sytuacjach się sprawdza.

Ważne jest jaki stabilizator jest zastosowany czy programowy czy optyczny.

A co do jakości zdjęć są wyśmienite.

Również funkcje filmowania:

Panoram 16:9 robi wrażenie
    Rozmiar obrazu 848x460 Pixel fps 30 klatek na sekunde

Aco najważniejsze zwykła karta 2 gb SanDisk i filmowanie bez problemu w najwyższych roździelczościach.

Moje oczekiwania aparat wpełni spełnił.

Ale każdy ma swoje preferencje i niema aparatu bez wad jeden jest lepszy wtym a inny w czym innym tagże wybur niestety ale musi dokonać każdy sam.
  • #19 3144030
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Też myślę nad kupnem Sony DSC H5. Duży obiektyw, niezły zoom, stabilizator obrazu, duży ekran LCD wygląd bardziej już profesjonalny (nie jak te zwykłe małpki z malutkimi obiektywami) wadą jest cena mógłby być o parę stówek tańszy.
  • #20 3145801
    wroblewg
    Poziom 21  
    Tylko co z tego że obudowa wygląda "prawie jak profi" jak w środku matryca jak w maleńkiej małpce ?
    Wielki modny LCD też nie pomoże gdy w środku 7,2MPix na 1/2,5''
  • #21 3148896
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    wroblewg napisał:
    Tylko co z tego że obudowa wygląda "prawie jak profi" jak w środku matryca jak w maleńkiej małpce ?
    Wielki modny LCD też nie pomoże gdy w środku 7,2MPix na 1/2,5''

Jest sporo klientów, którzy przy alternatywie: A610 - A620 skłaniają sie ku nieco droższemu A620 gdyż.... "ma taką ładną grafitową obudowę" :)

Nie twierdzę, że 620 jest gorsza do 610 (chociaz wielkosc matrycy/ilosc pixeli), ale zeby przy wyborze aparatu sugerować się przede wszystkim wygladem obudowy to już prawie klęska ...
  • #22 3149975
    wroblewg
    Poziom 21  
    Cytat:
    ale zeby przy wyborze aparatu sugerować się przede wszystkim wygladem obudowy to już prawie klęska ...

To nie klęska - to modny ostatnio kierunek marketingu - byle szjas, aby obudowa była świetna ;)
  • #23 3914973
    d525
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Może si ekomuś przyda kiedyś napisałem conieco o aparatach foto z tym, że to tak szybko sie zmienia, ze już nieaktualne to jest.

W pliku jest KURS WYBIERANIA APARATU FOTOGRAFICZNEGO tzn kilka informacji ponadczasowych i kilka szczegółowych + linki do stron nt aparatów foto. jak ktoś będzie chciał przeglądnać to polecam:

A na zień dzisiejszy to kupiłbym SONY ALPHA 100 lustrzanka cyfrowa ze stabilizacja matrycy a ze sony wykupiło cały dział MINOLTY zajmujący się fotografią to do tej lustrzanki pasują wszystkie opbiektywy z minolty a minolta miałab dobre szkłą :) Więc polecam :) na rok 2007 :) lub eos 450D :) ale on jest taki mały że wygłąda jkaby był projektowany dla kobiet...

link do pliku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic433549-30.html#3914943

pozdrawiam
  • #24 3917220
    Alukard
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    w tej cenie tylko canon s3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #25 3926353
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    d525 napisał:
    450D :)

ale on jest taki mały że wygłąda jkaby był projektowany dla kobiet...

poprawna nazwa modelu brzmi : 400D

odnośnie gabarytów, nie każdemu dany aparat dobrze "leży" w dłoni, trzeba po prostu popróbować

Ja osobiście z luster (przedział cenowy 400D, D40, D50...) polecam PENTAX K100
  • REKLAMA
  • #26 3926958
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Kiedys kupilem canona s1 za 1200 .. Teraz popatrzyłbym na wersje s3.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do około 1500 zł, z uwzględnieniem modelu Sony DSC-H2. Uczestnicy sugerują, że w tej cenie można znaleźć aparaty z segmentu ultrazoom lub amatorskie modele z funkcjami półprofesjonalnymi, ale pełnoprawne lustrzanki są droższe. Polecane są aparaty Panasonic Lumix DMC-FZ7 i FZ30, Canon PowerShot S2 IS oraz Olympus SP-500 UZ, które oferują lepsze funkcje niż typowe kompakty. Wskazuje się na różnice między modelami Sony DSC-H2 i DSC-H5, głównie w rozmiarze matrycy i LCD, a także na koszty kart pamięci Memory Stick. Dyskutowano o wadach Panasonica, takich jak szumy przy ISO powyżej 200 i chłodne odwzorowanie barw. W segmencie lustrzanek za wyższą cenę wymieniane są Sony Alpha 100, Canon EOS 400D oraz Pentax K100. Podkreślono, że wybór aparatu powinien uwzględniać zakres ogniskowych, dostępność trybów PASM, stabilizację obrazu oraz ergonomię. Zwrócono uwagę, że wygląd obudowy nie powinien być głównym kryterium wyboru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA