logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór używanego ultrazoomu 10x+ za 200-300 zł: Sony DSC-H5, Panasonic FZ30, Canon S3IS

Maxim128 15 Sie 2015 18:43 2451 8
REKLAMA
  • #1 14923229
    Maxim128
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam! Jako że zwykła cyfrówka przestała mi wystarczać, chciałbym kupić bardziej zaawansowany model, niestety z kasą krucho - mam ok. 200-300 zł. Interesują mnie tzw. ultrazoomy czyli sprzęt z powiększeniem większym niż 10x.

Wyjaśnię o co mi dokładnie chodzi:

- zoom od 10x w górę
    - zdjęcia makro jak najmniejszych obiektów
    - wyostrzanie, kontrast itp. bajery
    - możliwość podpięcia filtrów
    - w miarę możliwości duży wyświetlacz (choć to nie priorytet)
    - i oczywiście dobry obiektyw

Wybrałem sobie kilka kandydatów na początek:

Sony DSC-H5 - duży wyświetlacz, podobno zdjęcia wychodzą zacne ale w recenzji zwracali uwagę na zaszumienie obrazu i awaryjność spustu migawki
    Panasonic FZ30 - ponoć świetny obiektyw Leica, intuicyjny i ogólnie jeden z lepszych
    Canon PowerShot S3IS - wychwalany pod każdym względem, w sumie łatwo będzie mi się do niego przyzwyczaić bo teraz też mam Canona

Na aukcjach pojawiają się także kompakty Fuifilm, choć nie wiem czy są tak dobre jak te które podałem wcześniej.

Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14923315
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Polecam właśnie Fuji s 9500 lub s 9600.
  • REKLAMA
  • #3 14923323
    Maxim128
    Poziom 14  
    Dzięki. Sprawdzałem tego Fujifilm i nawet mi się podoba. Z tego co się orientuję to im większa matryca (ten model ma 1/1.6) tym lepiej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14923366
    D214d3k
    Poziom 39  
    Tak tym lepiej. Wyostrzanie możesz zrobić w programie dobierasz sobie siłę wyostrzania w puszcze jak raz zrobisz to już nie odzyskasz oryginału.
  • REKLAMA
  • #5 14923373
    Maxim128
    Poziom 14  
    Chodzi mi o to, ze ten Panasonic ma programowe wyostrzanie w aparacie.
    Popatrzyłem na aukcje i stać mnie też na Sony H9 który się też pojawia. Czy tu występuje zasada wyższy model = lepszy model czy raczej nie?

I czytałem, że w Canonie S3IS występuje błąd obiektywu tzn nie chce się wysunąć. Orientuje się ktoś, czy to wada wszystkich aparatów czy jakieś konkretnej wadliwej serii?
  • Pomocny post
    #6 14923526
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Canona S5Is jak poszukasz to kupisz, sprzedałem z osłona na obiektyw, 2 filtrami, akumulatorami ładowarka i torba za 400.
    Szukaj taki który jest z osłona ochronną na obiektyw (rura chroni mechanizm obiektywu).
  • Pomocny post
    #7 14923538
    D214d3k
    Poziom 39  
    Nie ma żadnych zasad. Teoretycznie jeśli cena zakupu nowego była wyższa to jest lepszy ale nie może być to 100% wyznacznikiem bo trafiają się sprzęty świetne i niedrogie jak również słabe i kosztowne. Również zmienność cen a czasie kiedy sprzęt był na rynku, różnice kursowe, promocje rozmywają jasność.
    Nawet nie znając konkretnego modelu można sporo się dowiedzieć.
    1 Wpisać nazwę modelu + słowo "sample" lub "sample photos" i zobaczyć jak wyglądają zdjęcia. Trzeba szukać dużych zdjęć niepochodzących ze strony producenta wykonanych w różnych warunkach.
    2 Poszukać testu. Mimo, że dziś wszystko opiera się na promocji i niektóre testy są naciągane to sprawdzenie kilku daje obraz.
    3 Poszukanie forum użytkowników danego sprzętu bo tam raczej będą mądre i odpowiedzialne opinie. Wiem to na przykładzie Canon-board.info bo tam szukałem opinii o sprzęcie który kupowałem do firmy. Założyłem też własny temat ze szczegółowymi pytaniami.
    4 Porównać modele wpisując model + VS + 2 model. Będzie po angielsku ale dasz radę :).

Chciałbym uniknąć pisania o tym co decyduje, ze aparat jest dobry bo to temat rzeka ale bardzo syntezując ja ufam firmom dla których produkcja sprzętu fotograficznego to główne zajęcie lub jedno z głównych. Ufam firmom które prowadzą własne badania nad rozwojem sprzętu. Z tych 2 warunków wychodzi mi od dawna zestaw Nikon, Canon, Olympus, Fuji, Sony i potem długo nic.
    Aparat aby był dobry powinien mieć jasny obiektyw o dużej rozdzielczości. To dyskwalifikuje superzoomy bo są ciemne.
    Matryca powinna być jak największa, mieć jak najwyższą czułość użyteczną.
    Reszta jeśli nie przeszkadza robić dobrych zdjęć ma mniejsze znaczenie.
  • #8 14923606
    Maxim128
    Poziom 14  
    Ja czytałem testy tych aparatów :) Chodziło mi o to, by ktoś kto ew. używał ich czy zna się bardziej na fotografii doradził który z nich najlepiej mi przypasuje.
  • #9 14923680
    D214d3k
    Poziom 39  
    Jakieś 7 lat temu używałem Fuji 9600 i jest to dobry sprzęt. Może troszkę mydli i potrafi się uszkodzić kółko "dial" ale kółko naprawiłem sam a mydełko .. wszystko ma jakieś drobne wady. I do aberracji chromatycznych można się czepiać ale robi ładne zdjęcia. Wybór używanego ultrazoomu 10x+ za 200-300 zł: Sony DSC-H5, Panasonic FZ30, Canon S3IS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje używanego aparatu ultrazoom z zoomem powyżej 10x w przedziale cenowym 200-300 zł. Rozważa modele: Sony DSC-H5, Panasonic FZ30 oraz Canon S3IS. Wskazuje na zalety i wady tych aparatów, takie jak jakość zdjęć, zaszumienie obrazu, awaryjność oraz możliwość podpięcia filtrów. Inni uczestnicy dyskusji polecają również modele Fujifilm S9500 i S9600, zwracając uwagę na większą matrycę jako korzystny parametr. Pojawiają się pytania o różnice między modelami oraz o ewentualne wady, takie jak problemy z obiektywem w Canonie S3IS. Użytkownicy sugerują również, aby sprawdzić zdjęcia próbne oraz opinie na forach przed podjęciem decyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA