Witam! Jako że zwykła cyfrówka przestała mi wystarczać, chciałbym kupić bardziej zaawansowany model, niestety z kasą krucho - mam ok. 200-300 zł. Interesują mnie tzw. ultrazoomy czyli sprzęt z powiększeniem większym niż 10x.
Wyjaśnię o co mi dokładnie chodzi:
- zoom od 10x w górę
- zdjęcia makro jak najmniejszych obiektów
- wyostrzanie, kontrast itp. bajery
- możliwość podpięcia filtrów
- w miarę możliwości duży wyświetlacz (choć to nie priorytet)
- i oczywiście dobry obiektyw
Wybrałem sobie kilka kandydatów na początek:
Sony DSC-H5 - duży wyświetlacz, podobno zdjęcia wychodzą zacne ale w recenzji zwracali uwagę na zaszumienie obrazu i awaryjność spustu migawki
Panasonic FZ30 - ponoć świetny obiektyw Leica, intuicyjny i ogólnie jeden z lepszych
Canon PowerShot S3IS - wychwalany pod każdym względem, w sumie łatwo będzie mi się do niego przyzwyczaić bo teraz też mam Canona
Na aukcjach pojawiają się także kompakty Fuifilm, choć nie wiem czy są tak dobre jak te które podałem wcześniej.
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Wyjaśnię o co mi dokładnie chodzi:
- zoom od 10x w górę
- zdjęcia makro jak najmniejszych obiektów
- wyostrzanie, kontrast itp. bajery
- możliwość podpięcia filtrów
- w miarę możliwości duży wyświetlacz (choć to nie priorytet)
- i oczywiście dobry obiektyw
Wybrałem sobie kilka kandydatów na początek:
Sony DSC-H5 - duży wyświetlacz, podobno zdjęcia wychodzą zacne ale w recenzji zwracali uwagę na zaszumienie obrazu i awaryjność spustu migawki
Panasonic FZ30 - ponoć świetny obiektyw Leica, intuicyjny i ogólnie jeden z lepszych
Canon PowerShot S3IS - wychwalany pod każdym względem, w sumie łatwo będzie mi się do niego przyzwyczaić bo teraz też mam Canona
Na aukcjach pojawiają się także kompakty Fuifilm, choć nie wiem czy są tak dobre jak te które podałem wcześniej.
Dziękuję z góry za odpowiedzi