logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Freiburg C42 - jak wprowadzić kod, gdy mruga CARD i brak reakcji?

TomLib 01 Maj 2006 11:27 1560 11
REKLAMA
  • #1 2579707
    TomLib
    Poziom 19  
    Ocena: 118
    Witam,
    dostałem radio jak w temacie i niezależnie czy z kartą czy bez, mruga CARD. Kod wyliczyłem kalkulatorem ale nie mogę go wprowadzić. Radio nie reaguje na kombinacje 1+FM czt 1+4+FM :( Próbowalem zewrzeć wszystkie styki czytnika, niestety bezskutecznie. Co mogę dalej zrobić? Mam 2 karty i raczej któraś napewno jest dobra :D Czy możliwe że się cos pomieszało w procku albo że klawiatura nie działa?
  • REKLAMA
  • #2 2579821
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Klawiatura może nie działać ale miganie CARD powinno się zmienić w przypadku gdy włączysz z włożoną kartą - przynajmniej na - - - -. Chyba, że ktoś kombinował akcję na tzw. pompkę.
  • REKLAMA
  • #3 2580359
    TomLib
    Poziom 19  
    Nic sie nie zmienia. Czy mógłbyś mi przybliżyć na czym ta akcja pompka polagała? Czy da to sie jakos odkręcic? :D
  • #4 2580864
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Było o tym na forum, userzy mają różne metody, od zwartej karty która zwierala więcej niż powinna do masy , przez klepanie w kwarca czy też niebezpieczna metoda ominięcia karty właśnie zwartą kartą i prostym układem na jednym tranzystorze. Większość tych metod jest niewiele skuteczniejsza od lodówki czy odwrotnego podłączenia zasilania ;) Teraz radę jest jedynie schemat i obmierzenie okolic procesora a także wyjęcie go i przetestowanie na specjalnym testerze z podmianą do sprawdzenia jego zawartości.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 2581033
    TomLib
    Poziom 19  
    a jest szansa to przy mojej przecietnej wiedzy i np. programatorem do Motoroli naprawic? :D Od czego mam zacząć?

Dzieki za dotychczasowe wskazówki
  • #6 2581269
    djlj24
    Spec od car audio
    Zaczyna się od sprawdzenia czy jest poprawnie w okolicy procesora - złącze karty, nogi - warto sprawdzić czy nie ma zwarcia na klawiaturze (tasiemki). Potem soft sprawdzamy i ewentualnie naprawiamy.
  • #7 2584699
    TomLib
    Poziom 19  
    hmm okolice wygladaja OK. Nie ma nawet śladu że bylo coś grzebane. Próbuje nawiązać komunikacje z prockiem ale nie chce sie bootowac. RX, TX i Reset odciete od ukladu a tu dalej nic :( Interfejs sprawdzany wielokrotnie. Możecie mi coś poradzic?
  • REKLAMA
  • #8 2585158
    djlj24
    Spec od car audio
    Zanim zaczniesz cokolwiek rżnieć - sprawdź stany najlepiej oscyloskopem. Wtedy okaże się jasne, gdzie jest problem. A możesz mieć problem ze zbootowaniem bo wygląda to trochę jak wysypanie softu wraz z założeniem locka na procesor.
  • #9 2585228
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    :D Najlepiej go wylutuj i programuj w zewnętrzym programatorze , może też przydać się tzw. kasownik
  • #10 2585473
    TomLib
    Poziom 19  
    ojj to chyba juz przerasta moje umiejetnosci :D Mam po ojcu oscyloskop ale nigdy go nie uzywalem :P A na czym polega sprawdzenie stanów (domyslam sie że 0 i 1 - jest napiecie lub nie ma) tylko na których pinach i w jakich okolicznościach? Zewnetrznego programatora nie mam ale jak trzeba bedzie to sie cos pomysli :D
  • #11 2585914
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Umiejętności to raczej nie przerasta ale Twój sposób myślenia napewno. Sprawdziłeś ze schematem czy zmienia się stan na odpowiedniej nodze procesora po włożeniu karty żebyś był pewny że procesor "wie" że włożona jest karta ?

A co do "programatora" to zastanowiłeś się po co są podłączane poszczególne obwody pod nogi procesora i co po takim podłączeniu powinno się pojawić na danej nodze procesora. Dla ułatwienia dodam że warto na nogach transmisyjnych sprawdzić czy jest poziom impulsów o mieszczący się w standardzie TTL. Przeczytaj to kilka razy i przemyśl co napisałem bo jeśli nie zrozumiesz to nic z tego nie będzie.

SławeK
  • #12 2593003
    TomLib
    Poziom 19  
    niestety schematu nie mam... Porównując dwie karty zauważyłem że pewnie pierwszy styk będzie "powiadamial" procka o wsadzonej karcie ponieważ na obydwu kartach jest on polaczony z masa. Dociera on chyba do TDA1738 a dalej... Może moglibyście mi podać na którym pinie ma sie zmieniac stan? :D

Jestem Ci SlaweK bardzo wdzieczny za Twój post gdyż skłania do myslenia i podajesz konkretne wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Freiburg C42, które sygnalizuje miganiem "CARD" niezależnie od obecności karty, a wprowadzenie kodu zabezpieczającego nie przynosi efektu. Próby wpisania kodu za pomocą kombinacji klawiszy (1+FM, 1+4+FM) nie powodują reakcji urządzenia. Podejrzewa się uszkodzenie klawiatury lub procesora, ewentualnie ingerencję w układ zabezpieczeń (tzw. "pompka") polegającą na zwarciu styków karty lub manipulacji kwarcem, co może skutkować zablokowaniem softu i koniecznością programowania procesora. Zalecane jest sprawdzenie styków czytnika karty, połączeń klawiatury (tasiemki), a także pomiary stanów logicznych na pinach procesora za pomocą oscyloskopu, zwłaszcza sygnałów RX, TX i Reset. W przypadku braku komunikacji z procesorem sugerowane jest jego wylutowanie i programowanie w zewnętrznym programatorze, ewentualnie użycie kasownika. Brak schematu utrudnia diagnozę, jednak pierwszym krokiem jest potwierdzenie, czy procesor wykrywa obecność karty (np. zmiana stanu na odpowiednim pinie, prawdopodobnie związanym z układem TDA1738). Diagnostyka wymaga znajomości standardów TTL i analizy sygnałów transmisyjnych oraz logicznych na procesorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA