logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ati Radeon 9550 - kolorowe paski w grach, problem z wyświetlaniem grafiki

tadik1 01 Maj 2006 12:30 1982 11
REKLAMA
  • #1 2579931
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam. Mam problem z kartą graficzną Radeon 9550 128MB/128bit. Otóż na pierwszy rzut oka wszystko jest OK. Grafa uruchamia się, jest wykrywana przez system, dobrze wyświetla filmy i proste gry. Problem zaczyna się, kiedy chcę odpalic bardziej wymagające gry, (np. GTA San Andreas). Na ekranie monitora widac tylko kolorowe paski. Gdy naciskam Ctrl+Alt+Delete, na moment pokazuje się właściwy obraz, gra się minimalizuje i wszystko jest OK, do chwili jak wracam do gry. Zmieniałem już sterowniki. sprawdzałem kartę na innym komputerze i jest to samo. Próbowałem testowac AquaMark3, i też tylko pionowe kolorowe paski.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #2 2580083
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    po pierwsze jaka to firma czy karte podkręcałeś czy ją kupiłeś ty jako pierwszy czy masz odkupioną i podaj taktowania karty chocby sprawdż je ewerestem czy powerstripem
  • #3 2580217
    tadik1

Poziom 15  
    Karta jest firmy Gigabyte, odkupiłem ją, podobno jest sprawna, jest jeszcze na gwarancji. Nie podkręcałem jej. Taktowanie procesora to 250MHz, a pamięci 392MHz.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #4 2580373
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Podczas pracy dotknij palcem radiator na karcie. Obstawiam na to iż przyczyną tych artów jest przegrzewająca się karta. Ściągnij chłodzenie, usuń pastę z procesora i nałóż nową warstwę, nałóż radiator i przeczyść wentylator - chyba,że chłodzenie jest pasywne.
  • REKLAMA
  • #5 2580653
    maxim03
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witaj!
    Czy we wszystkich grach tak jest?? Moze jest blad w grze...Niekoniecznie musi chodzic tu o karte graficzna. Sprobuj przeinstalowac DirectX.

Pozdrawiam
  • #6 2580665
    dabu
    Poziom 32  
    mam ta sama karte i na pasywnym chłodzeniu zero problemów więc może sprawdż co masz pod radiatorem i przesmaruj od nowa wgraj programem od gigabyta najnowszy bios program nazywa się @VGA
  • #7 2581913
    tadik1

Poziom 15  
    Zdjąłem radiator i wydaje mi się że jest ok. Problem nie zniknął. Mam już jedną taką grafikę i na tym samym kompie śmiga aż miło.

Dodano po 58 [minuty]:

Podkręciłem grafikę V-Tunerem na 400MHz procesor i 500MHz pamięc, idzie i dalej bez zmian. Mało tego odpaliłem 3DMarka2001, grafa wykręciła 9795 pkt. Tylko że w czasie testu widzialem tylko ukośne kolorowe paski. O co chodzi?
    Konto firmowe:
    DRUKATON
  • REKLAMA
  • #8 2582468
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Moze ci nie wyrabiac z przetaktowywaniem.

Zamontuj jakieś radiatorki na ram.

Mam taką sama karte i nie mam z niaproblemów >> tylko wydaje mi sie ze czasem gdy dam w grach detale na maxa tom wcale nie wydaja sie takie :} niz na geforce :P:

Myśle ze to wina wspolpracy nektorych gier a radeonami (np C&C Generals) Musze poszukać odp sterowników >> najnowsze nie są wcale najlepsze.

Zresztą Radek 9550 wcale juz nie jest taka znowu super nowa karta :P

Ale daje rady.

Achas moj jest troszku gorszy bo na pamięciach elixir :PP:

A jest wyprodukowany przez Xpower.... ale ponoc dobrze sie kreca i dorownoja tym z Gygabayta itp ;P

Pozdro
  • #9 2582868
    tadik1

Poziom 15  
    Przetaktowałem grafikę tylko w celu testu. Nie wydaje mi się, że jest to wina chłodzenia, zresztą to już sprawdziłem. Chyba jednak będę musiał biec z nią do sklepu, w ramach gwarancji. Najgorsze jest to, że kupiłem ją nie dla siebie. Teraz będę musiał rozstać się z moją kartą, bo napewno rozpatrzenie gwarancji nie będzie tak szybkie.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
  • #10 2583928
    dabu
    Poziom 32  
    jak ją odkupiłeś to może ma uwalone pamięci bo była przetaktowana wcześniej i teraz takie coś wychodzi więc musisz się z tym liczyc że ci gwarancji nie rozptrzą pozytywnie i zostaniesz z nią nienaporawioną
  • #11 2584315
    tadik1

Poziom 15  
    Nie jest tak źle. Dogadałem się z gościem od którego ją kupiłem, że wymieni mi na sprawną (?), a gwarancja to już jego problem. Wcale nie wydawał się zaskoczony że coś jest nie tak z kartą.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
  • #12 2585332
    dabu
    Poziom 32  
    więc musiał wiedzie o felerze tej karty

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej Gigabyte Radeon 9550 128MB/128bit, która podczas uruchamiania wymagających gier (np. GTA San Andreas, AquaMark3) wyświetla kolorowe paski zamiast poprawnej grafiki. Karta jest wykrywana przez system, działa poprawnie przy odtwarzaniu filmów i prostych grach, jednak w bardziej zaawansowanych aplikacjach pojawiają się artefakty graficzne. Próby zmiany sterowników oraz testy na innym komputerze nie rozwiązały problemu. Sprawdzono chłodzenie – radiator i pasta termoprzewodząca wydają się być w porządku, a podkręcanie karty nie poprawiło sytuacji, mimo uzyskania wysokiego wyniku w 3DMark2001. Podejrzewa się uszkodzenie pamięci karty, możliwe wcześniejsze przetaktowanie lub wada fabryczna. Zalecane jest sprawdzenie chłodzenia, ponowne nałożenie pasty termoprzewodzącej oraz aktualizacja BIOS-u karty za pomocą narzędzia @VGA od Gigabyte. Ostatecznie zdecydowano się na wymianę karty na sprawną w ramach gwarancji lub umowy z poprzednim właścicielem, gdyż problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia sprzętowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA