logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora

kryhoo 07 Gru 2012 21:11 2919 28
REKLAMA
  • #1 11623357
    kryhoo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, wymieniłem stary cooler ponieważ zaczął się zacierać, po wymianie na nowy - po włączeniu komputera na całym ekranie pojawiły się paski i przebarwienia, po załadowaniu systemu rozdzielczość zmieniła się do 640 x 480 i obraz był mocno zniekształcony. Przeinstalowałem sterowniki, problem znacznie się zmniejszył lecz kolory dalej niepoprawnie się wyświetlają i przy niższych rozdzielczościach paski wracają. Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 11623363
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Pełna specyfikacja komputera? chłodzenie jest ciepłe/gorące?
  • #3 11623377
    kryhoo
    Poziom 12  
    MSI MS-6712
    AMD Athlon XP 2200+ 1,8 ghz
    WD Caviar 320 GB
    RAM 1,5 GB
    pod systemem Windows XP Professional

zasilacz Chieftec GPS-350

chłodzenie jest praktycznie zimne
  • REKLAMA
  • #4 11623416
    rtj71
    Spec od komputerów
    Zmieniłeś całe chłodzenie czy sam wentylator? pastę termporzewodzącą zmieniłeś? jest dobrze nałożona?
  • #5 11623449
    kryhoo
    Poziom 12  
    ogółem na karcie był jedynie wentylator i nic poza tym,

pasta termoprzewodząca zmieniona (na Manhattan CPU Thermal Grease - dokupiłem, sklep nie polecał nakładania dołączonej pasty do coolera) jeszcze podam nazwę nowego wiatraczka AAB Cooling Super Silent VGA 1. serwisant w sklepie komputerowym doradził żeby przed wymianą procesor graficzny wyczyścić wacikiem i spirytusem, by zmyć starą paste - tak też postąpiłem.
  • #6 11623496
    rtj71
    Spec od komputerów
    Chłodzenie dobrze przylega do rdzenia? Może coś źle złożyłeś skoro wcześniej działało.
  • #7 11623640
    kryhoo
    Poziom 12  
    mocno na nim siedzi tak jak poprzednio, raczej złożyłem poprawnie z tego względu że instalacja była bardzo prosta chyba że faktycznie czegoś nie dosstrzegam, jeszcze zauważyłem że gdy porusze w czasie pracy troche chłodzeniem to obraz powiększa liczbe pasków jest praktycznie nieczytelny i po chwili komputer się wyłącza.
  • #8 11623749
    rtj71
    Spec od komputerów
    Rozłóż kartę jeszcze raz - wyczyść pastę termoprzewodzącą, pamięci. Nałóż małą kropkę na środku rdzenia załóż odpowiednio chłodzenie (dobrze dociśnij ale nie przesadzaj). To co napisałeś na końcu świadczy właśnie o nieprawidłowym złożeniu całości.
  • #9 11624183
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    kryhoo napisał:
    raczej złożyłem poprawnie

kryhoo napisał:
    chłodzenie jest praktycznie zimne

Objawy nie wskazują na poprawne założenie chłodzenia. Jaką masz temperaturę GPU?
  • #10 11624800
    kryhoo
    Poziom 12  
    kostki pamięci też można czyścić spirytusem i wacikiem ? na nich są radiatorki i pasta.

ta karta nie ma czujnika temperatury, w zasadzie to jest letni, po jakimś czasie staje się minimalnie cieplejszy

Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora

spróbuje dzisiaj rozmontować i zamontować ponownie, z tym że pewnie będzie ciężko bo w starym coolerze musiałem te bolce podtrzymujące przecinać
  • #11 11626714
    kryhoo
    Poziom 12  
    wyczyściłem kości pamięci, usunąłem paste nałożyłem jeszcze raz tym razem odpowiednią ilość, zamontowałem dobrze cooler i jest dalej to samo.

chyba nic się nie da juz zrobić, chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #12 11626731
    Robert B
    Poziom 43  
    Zrób test Power Supply w OCCT. Ustaw na 10 minut i nie przerywaj. Po zakończeniu wstaw wszystkie wykresy.
  • #13 11626733
    rtj71
    Spec od komputerów
    kryhoo napisał:
    spróbuje dzisiaj rozmontować i zamontować ponownie, z tym że pewnie będzie ciężko bo w starym coolerze musiałem te bolce podtrzymujące przecinać

Wrzuć zdjęcie swojej karty z nowym chłodzeniem od góry i od spodu.
  • #14 11627436
    kryhoo
    Poziom 12  
    Robert B napisał:
    Zrób test Power Supply w OCCT. Ustaw na 10 minut i nie przerywaj. Po zakończeniu wstaw wszystkie wykresy.

Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora
  • Pomocny post
    #15 11627522
    Morthyr
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Miałeś po prostu pecha - przy wymianie doszło do uszkodzenia połączenia układu z laminatem. Reflow karty powinien załatwić sprawę, ale powinien być wykonany reballing układu - niestety w tym przypadku ekonomicznie nie uzasadniony... wielokrotnie przekracza wartość karty.

Ilość pasty itd. nie ma tu najmniejszego znaczenia jeżeli paski pojawiły się od razu po uruchomieniu i sytuacji nie naprawi tez ponowne grzebanie przy układzie chłodzenia - chyba że uda Ci się tak założyć chłodzenie, żeby dociskało układ z odpowiednia siła - jednak jest to "rzeźba maksymalna".
  • #16 11627535
    kryhoo
    Poziom 12  
    więc może spróbuje poluzować/wyrobić sprężynki w dwóch bolcach, które podtrzymują wiatrak ? przyznam że wiatrak bardzo mocno jest przez nie dociśnięty.

słyszałem też o dosyć ciekawie brzmiącym wygrzewaniu w piekarniku układów, warto ? :D
  • #17 11627625
    rtj71
    Spec od komputerów
    kryhoo napisał:
    słyszałem też o dosyć ciekawie brzmiącym wygrzewaniu w piekarniku układów, warto ? :D

To nie forum piekarskie. Dobrze jest mieć znajomego z stacją Hot Air - 'normalnie' w serwisie koszt naprawy będzie kilkukrotnie przewyższać cenę nowej karty.
  • #18 11627656
    kryhoo
    Poziom 12  
    nie znam się na tym, a słyszałem że to skuteczne dlatego pytam, proste...

przy okazji już zapytam się o nową/używaną karte, radeon x800 do 100 zł to dobry wybór ?
  • #19 11627946
    Robert B
    Poziom 43  
    Jedne z dziwaczniejszych wykresów napięć jakie widziałem. Wziąłbym na Twoim miejscu miernik i zmierzył wszystkie napięcia na całym wtyku ATX pod obciążeniem. Przy takich napięciach jak na wykresach płyta nie ma prawa ruszyć. Coś musi przekłamywać, ale jeżeli napięcia +3,3V, +5V i +12V mają odchyłki większe niż +/- 5%, to zmień zasilacz.
  • Pomocny post
    #20 11632220
    termit202
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Dokładnie TAK SAMO miałem z moim 9550 od Gigabyte i Sapphire,zamiast pasty termoprzewodzącej była jakby "naklejka" którą ciężko było zdrapać,po założeniu nowej pasty i chłodzenia,karta zaczęła wyświetlać artefakty...

Jeżeli chodzi o x800...mam x800 GTO 2 na agp...najbardziej wymagająca gra w jaką na niej grałem to Fallout 3 na minimalnych detalach,karta za 100zł to zdzierstwo...20 zł bym za to nie dał...
  • #21 11633353
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Czasem inie umazałeś tą pastą elementów na GPU?
    Wentylator w odpowiednią stronę się obraca?
  • #22 11633631
    kryhoo
    Poziom 12  
    umazałem, w odpowiednią, jest możliwość aby w złą strone sie obracał ? :D
  • REKLAMA
  • #23 11633724
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Wyczyść dokładnie GPU, pasta ma być na samym rdzeniu.
  • #24 11666439
    kryhoo
    Poziom 12  
    Witam po dogłębnej obserwacji i diagnozie !

Zmierzyłem napięcia miernikiem, są w porządku, nie ma żadnych odchyłek itp... za to przetestowałem tą karte na innym komputerze i... wszystko działało jak należy. Wychodzi na to że uszkodziła się płyta główna ? ciekawi mnie to, bo akurat tak sie dzieje po wymianie chłodzenia na karcie, w dodatku testowałem też innego radeona 9600 w 100% sprawnego i były identyczne zakłamania obrazu.
  • #25 11666731
    Morthyr
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A to dość ciekawe :). Przy montażu lub demontażu karty uszkodził się slot albo chipset "puścił" od naprężeń.... Pech lub nadmiar siły :).
  • #26 11671278
    Robert B
    Poziom 43  
    kryhoo napisał:
    Wychodzi na to że uszkodziła się płyta główna ?

A te napięcia mierzyłeś?
    Robert B napisał:
    Wziąłbym na Twoim miejscu miernik i zmierzył wszystkie napięcia na całym wtyku ATX pod obciążeniem.
  • #27 11672754
    kryhoo
    Poziom 12  
    napisałem wyżej, że tak

kryhoo napisał:
    Zmierzyłem napięcia miernikiem, są w porządku, nie ma żadnych odchyłek itp

mierzyłem postępując zgodnie z poradnikiem na forum. jedno co mnie zastanawia - zapomniałem dodać że biała wtyczka atx która jest podłączona do płyty głównej jest jakby lekko upalona - ma brązowy kolor przy jednym pinie, na płycie nie ma żadnych podobnych niepokojących śladów bądź zmian. no ale napięcia są w porządku - to pewnie i sprawdzone...
  • #28 11673098
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    A coś więcej o tym zasilaczu (marka, model, moc) ? Mógłbyś wstawić zdjęcie tej upalonej wtyczki ?
  • #29 11674327
    kryhoo
    Poziom 12  
    przecież podawałem na początku tematu zasilacz, chieftec gps-350ab...

prosze zdjęcia, lepszej jakości niestety nie mogłem uzyskać, jak widać jest lekkie upalenie na jednym z pinów... ale mimo to nie napięcia są dobre.

Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora Sapphire Radeon 9550 - Błędy obrazu po wymianie wentylatora

to teraz właściwie kluczowa sprawa, bo moge kupić płyte główną (podobny model do tej co mam, nowszy) ale musze być pewny czy to na pewno płyta jest uszkodzona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił wentylator w karcie graficznej Sapphire Radeon 9550, co spowodowało pojawienie się pasków i zniekształceń obrazu. Po reinstalacji sterowników problem częściowo ustąpił, ale kolory nadal były niepoprawne. Użytkownik podał specyfikację swojego komputera, a w odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności montażu chłodzenia, czyszczenie pasty termoprzewodzącej oraz testowanie zasilacza. Po dalszych próbach i testach, w tym sprawdzeniu karty na innym komputerze, okazało się, że problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej, co potwierdziły objawy na innej karcie graficznej. Użytkownik rozważał zakup nowej płyty głównej, ale chciał upewnić się, że to rzeczywiście płyta jest uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA