Miałem ten sam problem, chciaż z routerem Linksys'a. Rozwiazanie to użycie routera jako switcha + AP. Nie znam dokładnej specywikacji tego modelu, ani ustawień jakie masz do wyboru, ale moge poradzić:
- nadaj routerowi IP z puli tej sieci zewnętrznej ("local IP" to przez które się logujesz)
- jeśli masz w tej zewnętrznej sieci serwer DHCP to ustawienia bramy itp. na swoim routerze daj na Auto, czy "by DHPC", jak to się tam nazywa
- wyłącz DHCP na swoim routerze
- w ustawieniach poszukaj trybu działania, nie wiem jak się to nazywa (operating mode?), w każdym razie wyłacz funkcję routowania ("there is another router existing in the network" <- opis z mojego ustawienia)
- podłącz kabel z sieci do regularnego portu (czyli tam gdzie zwykłego kompa)
Wtedy router nie stworzy podsieci, przekaże tylko pakiety jak przez switch'a.
Innym sposobem jest DMZ, czyli przypisanie do IP z Twojej sieci zewnętrznego IP z sieci powyżej i przekierowywanie tam wszystkich portów, ale u mnie działa w opisanej konfiguracji.
BTW
nie wykorzystujesz wtedy większości funkcji routera jak firewall, DHCP, po prostu przekazujesz pakiety z sieci zewnętrznej, ale jeśli masz zaufanie do tej sieci (też jest za firewalem) to sposób chyba najlepszy