logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DI-604 D-Link - brak widoczności innych komputerów w sieci lokalnej

pawej 01 Maj 2006 14:40 3633 6
REKLAMA
  • #1 2580392
    pawej
    Poziom 11  
    Witam

Rozdzielam łącze w domu (dwa komputery) routerem DI-604. Wszystko działa ok oprócz sieci lokalnej tzn te dwa komputery u mnie się widzą ale nie widze innych komputerów w sieci. Chodzi mi przede wszystkim o gry sieciowe.

Wie może ktoś co z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2581434
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    inne maski inne bramy domysle i ipki = wynik który masz. Nie zapominaj ze stawiajac router lądujesz za natem. I to jest Twoj problem....
  • REKLAMA
  • #3 2611087
    pawej
    Poziom 11  
    Tak wiem chodzi mi o to czy da się coś z tym zrobić. Jeżeli brama internetowa jest na 10.0.0.1 moje kompy stoją na 192.168.0.1 i to działa to dlaczego nie moge spingować kompa o adresie np 10.0.8.189 ?
  • REKLAMA
  • #4 2611210
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Aha .... dokladnie to co napisałem wyżej. Nie wiem czy tlumaczyć czy nie. Ale
    HAHAHAHA - extra masz ustawione :)

Ustaw wszystko w tym samym segmecie sieci ( podsieci ) OK ?

Jak manager jest 10.0.0.1 to ustaw kompy od 10.0.0.2 w górę. Sprawdz jak tam firewalle spod XP czy włączone czy nie. Na tym co masz ustawione teraz az dziw ze net wogole działa.
  • #5 2611349
    pawej
    Poziom 11  
    Nie wiem czy dobrze opisałem brama internetowa dostawcy jest na 10.0.0.1 to jest wpięte w router i on przydziela mi adresy z puli 192.168.0.1-254. W tym Dlinku nie mam możliwości przejścia na adres 10.0.0.0 w takim wypadku sprawa jest przegrana jak rozumiem ?

Firewalle oczywiscie powylączane. Kompy w sieci 192 widzą sie bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 2611395
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    pawej napisał:
    Tak wiem chodzi mi o to czy da się coś z tym zrobić. Jeżeli brama internetowa jest na 10.0.0.1 moje kompy stoją na 192.168.0.1 i to działa to dlaczego nie moge spingować komputera o adresie np 10.0.8.189 ?

Po pierwsze sprawdz czy bramę możesz pingować ze swoich kompów.
    Zobacz w routerze jak masz skonfigurowaną sieć a konkretnie maskę!! powinna być coś w rodzaju ip=10.0.xx.xx brama=10.0.0.1 maska=255.255.0.0 komputery które chcesz pingować tez powinny mieć taką maske!!
    I powinno wtedy dać sie pingować.
  • #7 2611744
    Flat Eric
    Poziom 11  
    Miałem ten sam problem, chciaż z routerem Linksys'a. Rozwiazanie to użycie routera jako switcha + AP. Nie znam dokładnej specywikacji tego modelu, ani ustawień jakie masz do wyboru, ale moge poradzić:

- nadaj routerowi IP z puli tej sieci zewnętrznej ("local IP" to przez które się logujesz)

- jeśli masz w tej zewnętrznej sieci serwer DHCP to ustawienia bramy itp. na swoim routerze daj na Auto, czy "by DHPC", jak to się tam nazywa ;)

- wyłącz DHCP na swoim routerze

- w ustawieniach poszukaj trybu działania, nie wiem jak się to nazywa (operating mode?), w każdym razie wyłacz funkcję routowania ("there is another router existing in the network" <- opis z mojego ustawienia)

- podłącz kabel z sieci do regularnego portu (czyli tam gdzie zwykłego kompa)

Wtedy router nie stworzy podsieci, przekaże tylko pakiety jak przez switch'a.

Innym sposobem jest DMZ, czyli przypisanie do IP z Twojej sieci zewnętrznego IP z sieci powyżej i przekierowywanie tam wszystkich portów, ale u mnie działa w opisanej konfiguracji.

BTW
    nie wykorzystujesz wtedy większości funkcji routera jak firewall, DHCP, po prostu przekazujesz pakiety z sieci zewnętrznej, ale jeśli masz zaufanie do tej sieci (też jest za firewalem) to sposób chyba najlepszy :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku widoczności komputerów spoza lokalnej podsieci w sieci domowej rozdzielanej przez router D-Link DI-604. Router tworzy NAT i izoluje sieć lokalną (192.168.0.x) od zewnętrznej sieci dostawcy (10.0.0.x), co uniemożliwia komunikację między komputerami w różnych podsieciach, np. pingowanie adresów 10.0.8.189 z sieci 192.168.0.x. Rozwiązaniem jest zapewnienie, aby wszystkie urządzenia znajdowały się w tej samej podsieci i miały zgodne maski sieciowe (np. 255.255.0.0 dla sieci 10.0.0.0). Alternatywnie można skonfigurować router DI-604 jako switch/AP, wyłączając DHCP i funkcję routowania, podłączając kabel do portu LAN zamiast WAN, co pozwoli na transparentne przekazywanie pakietów i widoczność wszystkich komputerów w jednej sieci. Wskazane jest także wyłączenie firewalli na komputerach. Ustawienia DMZ i przekierowania portów mogą być kolejnym sposobem na dostęp do urządzeń spoza podsieci lokalnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA