Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

p.cz. radia Elizabeth HiFi - jak zestroić ??

jabbson 01 May 2006 22:07 4728 5
Altium Designer Computer Controls
    jabbson
    Level 13  
    Mam kłopot z moim radiem Elizabeth.
    Najpoważniejszy problem jest taki że nie wiem co jest nie tak i brak mi doświadczenia z w.cz.

Nie słychać audycji w paśmie UKF. Wskaźnik mocy sygnału nie wychyla się podczas szukania stacji w paśmie UKF (ale na paśmie Średnich i DŁugich działa dobrze). Radio działało 1 rok po przestrojeniu na nowy zakres. Zdechło ostatnio. Heterodyna sie przestraja dobrze , ale nie ma pośredniej częstotliwości 10MHz (chyba).
    Dysponuje częstościomierzem. Czy przykładając sonde częstościomierza do obwodów p.cz. powinienem odczytać 10,8MHz ??
    Czy jest jakiś sposób sprawdzenia obwodów p.cz. bez użycia wobuloskopu ??
    Myślałem o tym aby "pożyczyć" P.CZ. z innego radia - tylko jak ???

poradźcie coś ... cokowiek ...

ps. nie moge znaleźć danych dla zamiennika tranz. polowego 2SK41E oraz jaki tranzystor na zaminnik BF215 ??
    dziękuję za wszelką pomoc

acha, mam też sonde w.cz.
  • Altium Designer Computer Controls
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    najprosciej sprawdzic pcz.czy dziala dotknij igla wejscia pcz i w glosniku powinno slychac sygnal z KF.zamiast bf 215 mozesz wstawic 214.w tym ukladzie bedzie spokojnie pracowal.a najlepiej sprawdza sie pcz generatorem 10,7MHz modulowanym FM.taki generator mozesz sam zrobic zwlaszca ze posiadasz czestosciomierz.pozdro
  • Altium Designer Computer Controls
    Preskaler
    Level 39  
    Bardzop często wykorzystywałem drugi (sprawny) odbiornik z zakresem FM do sprawdzenia toru p.cz a właściwie wyeliminownia pomyłki (ustalenia czu uszkodzenie jest w glowicy czy w p.cz.). Robi się to w taki sposó, że łączy się ich masy przez pojemność (np. 100pF) i sygnał p.cz. także przez podobny kondensator. Oba OR muszą być oczywiście włączone i ustawione na jedną ze stacji UKF. Ten sprawny przyciszamy i podajemy sygnał p.cz do tego badanego (na poszczególne stopnie). Jeśli w głośniku pojawi się odbiór programu to znak, że stopnie (do przodu) są sprawne. W kolejnym sprawdzeniu przechodzimy do stopnia poprzedniego (aż do wyjścia z głowicy). Jeśli cały tor okaże się sprawny a nadal nie ma odbioru to szukamy uszkodzenia w głowicy.
    Andrzej L.
    Level 31  
    jabbson wrote:
    Heterodyna sie przestraja dobrze

Mierzyłeś częstościomierzem czy jak?

jabbson wrote:
    Czy przykładając sonde częstościomierza do obwodów p.cz. powinienem odczytać 10,8MHz ??

10,7 MHz ale tylko pod warunkiem, że odbierasz w danym momencie bardzo mocną stację lokalną z pobliskiego nadajnika, która na wyjściu p.cz. samej głowicy UKF da wystarczająco mocny sygnał p.cz. przynajmniej te kilkadziesiąt mV aby miernik wpięty na wyjście głowicy mógł "złapać" tą częstotliwość.
    Jeżeli masz uszkodzoną głowicę to niestety nic nie zmierzysz w bloku p.cz. częstościomierzem.

jabbson wrote:
    nie moge znaleźć danych dla zamiennika tranz. polowego 2SK41E oraz jaki tranzystor na zaminnik BF215 ??

W miejsce tego polowca jak nic nie znajdziesz od biedy możesz wstawić BF245 choć zdecydowanie lepsze wzmocnienie w tym paśmie da Ci tranzystor BF 246.
    Zamiast BF215 zdecydowanie BF214, który ma większe wzmocnienie dla 100 MHz, możesz też bez problemu wstawić tu trzynóżkowca w plastikowej obudowie BF240.

jabbson wrote:
    acha, mam też sonde w.cz.

Przydatna jak p.cz. nie ma wskaźnika poziomu sygnału.
    stebx
    Level 17  
    Tylko bardzo uważaj na końcówki: BF246 (w stosunku do BF245) ma zamienione końcówki bramki (G) i źródła (S) :!:
    Dokładnym odpowiednikiem 2SK41 jest 2N5486, ale on z kolei ma jeszcze inaczej końcówki: w BF245 masz DSG, a w 2N5486 - GSD i stąd wielu miało problemy z zamiennikami :idea:
    jabbson
    Level 13  
    Cześć , naprawiłem Elizabetke :)
    uszkodzony był wzm.pcz. UL1202 (3 zł - ostatnia szt.)

Poprawiło sie znacznie wzmocnienie i teraz Elizabetka odbiera na antenie z kawałka druta.

Mam pytanie do kolegi Kriss-a51. Chodzi ci o budowe wobuloskopu 10,7MHz. Masz może na myśli jakiś gotowy schemat VCO ??
    Chce wykorzystać wyjście generatora podstawy czasu o zakresie napięć 0-20V oraz sondke w.cz. jako miernik wartości szczytowej.
    Tylko potrzebuje generator w.cz. przestrajany napięciem. Myslałem o zastosowaniu diody pojemnosciowej, ale nie umiem projektować takiech układów.
    Budowa czegoś takiego miałaby w moim przypadku ogromne walory dydaktyczne.
    pozdrawiam wszystkch czytających.