logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Eltra Ania R-613 - brak sygnału UKF, odbiór innych stacji

emil_elektryk 24 Maj 2009 20:47 2641 7
REKLAMA
  • #1 6570287
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    Ocena: 24
    Witam.Mam problem z odbiornikiem Unitra Etra Ania R-613.UKF jest przestrojony na nowe pasmo ale coś się stało że,gdy na przełączniku zakresów wybiorę na UKF to słychać jakąś inną stacje z zakresu średnie albo krótkie.Sygnału z UKF-u nie ma wcale tylko jest szum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6570555
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Prawdopodobnie głowica nie pracuje (może heterodyna zerwała drgania?). Sygnały krótkofalowe które słyszysz włażą w tor pośredniej częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #3 6571574
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    No właśnie bo gdy kręce trymetrem to wcale się stacja nie zmienia.Gdy gotknę anteny ferrytowej sygnał wzrasta.A co może być powodem tej usterki?
  • #4 6571593
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    emil_elektryk napisał:
    A co może być powodem tej usterki?

Tak jak napisał poprzednik sp7mfu.

Moją propozycją dla Ciebie jest oddanie radia do serwisu.

Bez Obrazy ale możesz nie sprostać tej naprawie, samodzielnie. :cry:

Pozdrawiam.
  • #5 6572500
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    No w moim mieście to jest raczej niemożliwe :( Nasz serwis jest jak rzeżnia dla zwierząt i dlatego chcęm sam rozwiązać ten problem bo to radio ma dla mnie wartość sentymentalną.A czy może ktoś mi dać jakąś wskazówkę gdzie mam szukać usterki?Wymieniłem tranzystory w głowicy i teraz gdy kręce trymetrem to słychać szum ciszej i głośniej.

Post raportowany. Popraw. /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • #6 6583200
    SP9 UXG
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam , sprawdz czy napięcie zasilające przez przełącznik zakresów zasila głowice ukf
  • #7 6612669
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Tradycyjnie za mało danych.
    Którym trymerem kręcisz? Schemat masz czy tak na pałę wszystko jest robione przy tym radiu? Co zadecydowało o zmianie tranzystorów w głowicy? Czy radio przestrojone grało dobrze kiedykolwiek po tym przestrojeniu? Czy po prostu ktoś tak je przestroił, że przestało grać?
    Należy zacząć od ustalenia czy heterodyna w ogóle oscyluje i jak oscyluje to gdzie? Może ktoś cewkę heterodyny ruszył niechcąco i wszystko uciekło poza pasmo?
  • REKLAMA
  • #8 6617010
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    Problemem okazał się tranzystor BF314.Wymieniałem uszkodzony tranzystor na niby sprawny który był również uszkodzony ale teraz wymieniłem na sprawny i radio działa.Radio jest przestrojone w dziwny sposób ponieważ,mam instrukcje przestrojenia i w niej jest napisane ,że trzeba usunąć dwa kondensatory i w ich miejsce trzeba wlutować zworki ale u mnie są jeszcze kondensatory ale radio obejmuje całe pasmo i odbiera świetnie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył odbiornika Unitra Eltra Ania R-613, w którym po przestrojeniu UKF na nowe pasmo brakowało sygnału UKF, a zamiast tego pojawiały się stacje z zakresu średnich lub krótkich fal oraz szum. Przyczyną była nieprawidłowa praca głowicy UKF, najprawdopodobniej heterodyna nie oscylowała prawidłowo. Po wymianie tranzystorów w głowicy, w tym uszkodzonego tranzystora BF314, radio zaczęło poprawnie odbierać UKF. Przestrojenie radia obejmowało usunięcie dwóch kondensatorów i wlutowanie zworek, jednak w omawianym egzemplarzu kondensatory pozostały, a odbiór był prawidłowy. Zalecano sprawdzenie napięcia zasilającego głowicę UKF oraz oscylacji heterodyny, a także ostrożność przy samodzielnej naprawie ze względu na złożoność układu.
REKLAMA