logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem?

saczek_xtrm 01 Maj 2006 22:54 2143 24
  • #1 2582335
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    witam,
    mam kilka zapytań odnośnie wzmacniaczy operacyjnych i bocznikowania. Ponieważ nie znalazłem nic co rozwiałoby moje wątpliwości skłoniłem się założyć wątek...

Do rzeczy...

1. Jak sprawdzić miernikiem czy dany układ operacyjny jest sprawny? Czy dla pojedyńczego wzmacniacza wystarczy wpiąć się na + lub - pod IN i na OUT?

2. Jak poprawnie zbocznikować układy operacyjne pojedyńcze i podwójne? Prosiłbym o dorysowanie do zdjęć kilku kresek tak żebym nie miał wątpliwości.

Na razie tyle, będą nowe problemy ale już z góry olbrzymie dzięki

Post pod postem scalono 3molo
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? 2_7521.jpg (29.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? 1.jpg (23.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2582418
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Gołej kostki nie da się sprawdzić miernikiem.

Co masz na myśli „czy dla pojedynczego wzmacniacza wystarczy wpiąć się na + lub - pod IN i na OUT”

I co to znaczy „bocznikować”.
    Bo jak chodzi ci o to co zrobić z nie wykorzystanymi wejściami żeby nie wisiały w powietrzu.
    To dobrym zwyczajem jest podłączanie nie wykorzystanych wzmacniaczy z podwójnych czy poczwórnych kostek tak ja na obrazku.
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? wo1a.JPG (6.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2582536
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    >>jony

nie wiem jak sprawdzić miernikiem (czy się w ogóle da) sprawność wzmacniacza. <yślałem o tym żeby pod układ do którego dochodzi napięcie wpiąć 2 końcówki miernika (wskaźnik ustawiony na napięcie) i jedną końcówką miernika zetknąć na + bądź - wejścia wzmaka (IN) a drugą na OUT >>> tak jak to jest np dla pojedyńczego wzmacniacza operacyjnego zaznaczone na nóżkach na zdjęciu powyżej....

Wzmacniacz operacyjny chcę zbocznikować małym kondensatorkiem MKT typu WIMA. No i moje pytanie brzmi jak to zrobić żeby czegoś nie usmażyć i żeby to miało jakiś sens..
    Dodam tylko że wszystkie nóżki wzm operac są wykorzystane..
  • #4 2582665
    jony
    Specjalista elektronik
    Co do sprawdzenia miernikiem to owszem można pomierzyć napięcie na wzmacniaczu i na podstawie tego wyciągnąć wnioski czy to wzmacniacz siadł czy też inny element.

Co się tyczy bocznikowanie to dalej nie wiem o co chodzi, gdzie ten kondensator chcesz wpiąć i w jakiej konfiguracji pracuje wzmacniacz. Bo ogólnie samo dodanie kondensatora na pewno niczego nie spali.

A może tobie chodzi o kondensator odsprzęgający zasilanie.
    To zazwyczaj daje się tam kondensator ceramiczny o pojemności 100nF montowany jak najbliżej układu scalonego lub nawet na jego wyprowadzeniach.
  • #5 2582726
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    o o zdaje się o to chodzi...

w ogóle to co mam przez to rozumieć "odsprzęgający"?

ale to jest to, chodzi mi właśnie o kondensator małej pojemności któy się gdzieś lutuje bocznikując wzmacniacz. Jak to powinno wyglądać na pojedyńczym i podwójnym wzm operacyjnym?
  • Pomocny post
    #6 2583088
    jony
    Specjalista elektronik
    O odsprzęganiu zasilania poczytaj sobie w pdf.
    Generalnie to niema znaczenia czy wzmacniacz jest pojedynczy czy podwójny.
    Kondensatory te montuje się jak najbliżej danego wzmacniacza na jego obwodzie zasilania. Czyli dam gdzie podłączasz puls i minus w zasilaczu. Bo kondensator ten ma właśnie odblokować obwód zasilania ze wszelakich śmieci pojawiających się w obwodzie zasilania
    Załączniki:
    • 48_02.pdf (86.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2583644
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    oki, artykuł trochę pomógł, przynajmniej rozwiał podstawowe pytania, natomiast zabrakło mi dobrego przykładu...

poniżej wziąłem 2 przypadkowe schematy i na czerwono zaznaczyłem gdzie zrobiłbym bocznikowanie. Czy zrobiłem je prawidłowo? Poza tym zdziwiło mnie trochę że na 1szym schemacie przy drugim (bardziej na lewo) wzmacniaczu jego + idzie na "masę"? Czy ja dobrze rozumiem czy mi się coś pochrzaniło?!
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? elek1.jpg (70.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? elek2.jpg (72.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2583649
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    przepraszam... na 2gim zdjęciu ... a może na tych schematach już są kondensatory bocznikujące tylko ich nie zauważyłem. Jeśli tak to które to z nich?
  • Pomocny post
    #9 2583798
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    A w jakom celu chcesz stosować te kondensatory?
  • #10 2583857
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    >>Rae

tak jak pisał jony - w celu pozbycia się "śmieci" z zakresu wysokich częstotliwości ...
  • #11 2583907
    Rae
    Poziom 16  
    Taką rolę pelnią na twoim pierszym schemacie C515,C516- bo tak jak ty chcesz to podłączyć to raczej wpędzi wzmacniacz w oscylacje.
  • #12 2583952
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    a czemu są one podpięte od - na IN do OUT? a nie od + tak jak to narysowałem? i co z 2gim schematem..?
  • #13 2584063
    Rae
    Poziom 16  
    W sytuacja tak jak ty podłączyłeś powstaje dodatnie sprzężenie zwrotne przy dużych częstotliwościach.
    Co do drugiego schematu(to schemat CD prawda?) to pierwszy wzmacniacz pracuje prawdopodobnie jako filtr dolnoprzepustowy lu konwenter I/V więc raczej dodatkowy kondensator nie jest potrzebny, a drugi stopień wygląda na wtórnik to tym bardziej nie potrzeba mu dodatkowego kondensatora.
  • #14 2584071
    jony
    Specjalista elektronik
    Nie tak kondensatorów wpinać nie można.
    Widzę że w ogóle nie rozumiesz jak działa wzmacniacz operacyjny.
    Nie wolno wpinać kondensatorów w dodatnią pętle sprzężenia zwrotnego.
    I jeśli sygnał podawany jest na wejście odwracające to znaczy że wzmacniacz pracuje w roli wzmacniacza odwracającego.
  • #15 2584076
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    tak, prawda jest to schemat CD...

jak mam rozumieć pod wyrażeniem "konwerter I/V" oraz "wtórnik"?
  • #16 2584085
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    To nie jest odsprzeganie.

To raczej wpedzanie sie w klopoty.Kazdy wzmacniacz operacyjny ma bardzo duze wzmocnienie - i dzieki temu tylko -mozna na nim symulowac-
    tzn budowac uklady ktore zachowuja sie jak KONDENSATOR lub jak
    INDUKCYJNOSC ... Sa to dobre - b. dobre uklady - ale niestety nie dzialaja bezwiednie-patrz bez WIEDZY ..

Te modernizacje sa na zasadzie przyklejania detali do czegos co jest dobrze policzone i zlozone- najprostszym wyjsciem jest dokladanie na wejsciach -"+" czy "-" pojemnosci 2nF.
    Ja widze ze jakies pojemnosci tam juz sa.
    TE panskie propozycje ,to sa proby ogluszenia tego ukladu -w sumie jest to tak jak gdyby do srodka ukladu chcial wlaczyc super pojemnosc
    -ktorej w oryginale nie ma ...
    Ratunkiem powaznym jest opis zaklocen i oddanie urzadzenia do analizy i ew . naprawy -samodzielnie lepiej nie robic NIC-bo mozna nie znalezc takich -dobieranych moze- wzmacniaczy operacyjnych..
  • #17 2584133
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    >>KaW

nie usiłuję nic na siłę wpinać, tylko chcę zrozumieć po co są niektóre rzeczy i dlaczego tak a nie inaczej. Dla mnie ciężko czasem znaleźć odpowiedzi na "proste" pytania w książkach - dobrym przykładem jest ten artykuł z EdW, gdzie coś jest opisane, ale przykładu już z wytłumaczeniem co jak i dlaczego już nie ma. Fakt jest taki że muszę doczytać co nieco o wzmacniczach operacyjnych, to nie ulega wątpliwości. Swoją przygodę z elektroniką dopiero zaczynam, ale chcę się pouczyć czegoś na istniejących już zasadach..

teraz trochę z innej beczki, ale nadal odnośnie wzmacniaczy operacyjnych...

poniżej 2 schematy, właściwie 3.. jeden jest z not aplikacyjnych a drugi z prawdziwej konstrukcji.. Rozwiązania zupełnie inne, dlaczego? Poza tym w datasheet'cie widać że w rozwiązaniu wzmacniacza a nie filtru brakuje ów tego "kondensatora odsprzęgającego" .. DLACZEGO?
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? teo.jpg (52.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sprawdzić sprawność wzmacniacza operacyjnego miernikiem? got.jpg (77.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2584230
    jony
    Specjalista elektronik
    Ale to są dwa zupełne inne filtry ten pierwszy to tzw. MFB (filtr z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym) a drugi to Sallen-key’a wiec niema co tu porównywać (got).
    A ten kondensator na schemacie got to nie jest kondensator odprzęgający C 1.5nF tylko zapobiega wzbudzeniu się wzmacniacza w sumie tez pewien rodzaj filtru i nie zawsze jest on potrzebny
  • #19 2584250
    Rae
    Poziom 16  
    saczek_xtrm napisał:

Rozwiązania zupełnie inne, dlaczego?. DLACZEGO?

Są różne bo przedstawiają 2 różne rzeczy
    Konwenter I/V- jest to uklad pracy wzmacniacza operacyjnego w którym
    wartość prądu wejściowego zamieniana jest na napięcie wyjściowe(tak jest jeżeli wyjście z przetwornika C/A jest prądowe, taką funkcję pelni pierszy wzmacniacz z gotowego rozwiązania.)
    Wtórnik- ma za zadanie obniżyć impedancję wyjściową(wejście odwracające - połączone bezpośrednio z wyjściem).
    Słowa odsprzęganie używamy raczej w stosunku zasilania,jeżeli chcesz wyczyścić zasilanie przy opampach to dolutuj kondensatorry MKT lub MKP(najlepiej tzw."stacked film"- o małej indukcyjności do pinów opampów), chociaż nie zawsze przynosi to poprawę brzmienia.... ...po tej ostatniej wypowiedzi chyba zostanę wyklęty na elektrodzie:D
  • #20 2584854
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    >>Rae

no od początku mówię o dolutowywaniu MKT do ukłądu (np WIMY) czyli jak to tam nazwałeś "stacked film". Tylko do których pinów powinno się je przylutować w przypadku pojedyńczego i podwójnego wzm operacyjnego. Wyklęty raczej być nie powinieneś, bo to nie pierwsza opinia którą słyszę..
  • Pomocny post
    #21 2584887
    jony
    Specjalista elektronik
    Te kondensatory masz dołączyć do nóżek zasilających wzmacniacz czyli dla pojedynczego (nóżka 4 i 7) a dla podwójnego 4 i 8 lub znajdować się w miarę blisko tych ze nuże na płytce.
    Bo te kondensatory są do odsprzegania obwodu zasilania, czyli tam gdzie podłączasz plus i minus baterii.
    I wątpię by coś to dało w sprzęcie fabrycznym bo taki sprzęt powinien mieć już takie kondensatory i dobrze zaprojektowaną płytką
  • #22 2584913
    Rae
    Poziom 16  
    ...właśnie powinien,ale rzadko który CDek to ma,a o poprawnie zaplanowanej płytce to już nie wspownę... porobione pętle mas
  • #23 2584923
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    a propos odsprzęgania obwodu zasilania...Duże kondensatory w zasilaniu też się bocznikuje. Mam pytanie, czy bocznikuje się każdy oddzielnie czy też jakoś zbiorowo?
  • Pomocny post
    #24 2584933
    Rae
    Poziom 16  
    Jeśli nie są równolegle do siebie to każdego zosobna jednak nie zawsze przynosi to dobre efekty.... ale do dyskusji na ten temat zapraszam na jakieś inne forum.
  • #25 2597815
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    nie wiem co jest u mnie ale nie moge obejrzec obrazkow bo jakis KODak
    NAPADL NA MOJ KOMPUTER i zaaresztowal niektore zdjecia-moze jest
    slabo oplacony..

Jest to b. trudne samemu nauczyc sie elektroniki a juz na pewno bedzie jeszcze gorzej jesli powielac sie bedzie jakies rzeczy opisane lekko ,latwo i przyjemnie .-ale powielanie bedzie bezmyslne-
    Proponuje ,zaczac od tego co Panu potrzebne -niech Pan zglosi jakies potrzeby -albo od czego zaczac trzeba.

Jesli cos za gruba nitka przeszylem to przepraszam i pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Sprawdzanie sprawności wzmacniacza operacyjnego miernikiem jest możliwe poprzez pomiar napięcia na jego wyprowadzeniach, jednak nie da się tego zrobić na "gołej kostce" bez zasilania i odpowiedniego układu. Wpięcie się miernikiem na wejścia (+ lub -) i wyjście (OUT) może dać pewne wskazówki, ale wymaga zasilania i poprawnej konfiguracji układu.

Bocznikowanie wzmacniaczy operacyjnych odnosi się głównie do odsprzęgania zasilania za pomocą kondensatorów ceramicznych lub foliowych (np. MKT typu WIMA), które montuje się jak najbliżej nóżek zasilających układ scalony (dla wzmacniacza pojedynczego na nóżkach 4 i 7, dla podwójnego na 4 i 8). Kondensatory te eliminują zakłócenia wysokoczęstotliwościowe i "śmieci" z obwodu zasilania, poprawiając stabilność pracy wzmacniacza.

Niepoprawne podłączenie kondensatorów, np. w dodatniej pętli sprzężenia zwrotnego, może prowadzić do oscylacji i niestabilności układu. Wzmacniacze operacyjne mogą pracować w różnych konfiguracjach, takich jak konwerter prąd-napięcie (I/V) lub wtórnik (bufor), które mają różne wymagania dotyczące odsprzęgania i kondensatorów.

W praktyce kondensatory odsprzęgające są standardem w dobrze zaprojektowanych układach, choć w niektórych urządzeniach, np. odtwarzaczach CD, mogą być pomijane lub źle rozmieszczone. Duże kondensatory filtrujące w zasilaniu również mogą być bocznikowane osobno lub zbiorczo, w zależności od układu, choć temat ten wymaga osobnej dyskusji.

Podsumowując, do sprawdzenia wzmacniacza operacyjnego potrzebne jest zasilanie i pomiar napięć, a bocznikowanie kondensatorami MKT lub MKP powinno być wykonane na nóżkach zasilających, aby zapewnić stabilność i eliminację zakłóceń wysokoczęstotliwościowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA