logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Knight rider. Jak zbudować taki element świetlny?

lobuuz 02 Maj 2006 11:27 1672 10
REKLAMA
  • #1 2583292
    lobuuz
    Poziom 10  
    witam
    jak zbudowac element swietlny w stylu knight rider ( w kultowym filmie w czarnym aucie o wdziecznej nazwie kit ) to biegajace swiatelko w prrzodzie samochodu? Chcialbym zrobic cos takiego na niebieskich lub czerwonych diodach, jeszcze nie wiem jaka dlugość ale chcialbym aby dlugosc biegajacego elementu (w zaleznosci od odleglosci diod) byla 4 - 5 diod. Prosze o pomoc w budowie
  • REKLAMA
  • #3 2583405
    lobuuz
    Poziom 10  
    wlolalbym raczej cos po polsku bo ang znam tyle o ile i ciezko mi bedzie zrozumiec instrukcje i schemat
  • REKLAMA
  • #4 2583546
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Najprościej to by było na mikrokontrolerze, wtedy mogłbyś zmieniać dowolnie wcześniej zaprogramowane efekty. Jeśli nie potrafisz na mikrokontrolerze to zrób prosty układ na jakimś liczniku cyfrowym rewersyjnym i dekoderze kodu bcd na 1 z 10.
  • #6 2583586
    lobuuz
    Poziom 10  
    szukac sie chcialo tylko z tego wszystkiego cos rozumiem cos nie dlatego prosze o pomoc potrzebowalbym raczej instrukcji (nejlepiej krok po kroku);) co kupic i jak zmontowac bo jestem dosc poczatkujacym elektronikiem...
  • REKLAMA
  • #8 2583746
    lobuuz
    Poziom 10  
    tak ciekawa inspiracja tylko tak jak wspominalem jestem poczatkujacym i watpie zebym sobie z takim projektem poradzil
  • #9 2583850
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    lobuuz napisał:
    tak ciekawa inspiracja tylko tak jak wspominalem jestem poczatkujacym i watpie zebym sobie z takim projektem poradzil

Jeśli znajdziesz coś prostrzego to bedę zdziwiony :)
    Tam jest tylko jeden układ scalony i same diody.
  • #10 2583881
    lobuuz
    Poziom 10  
    moze i tak jest ale nawet nie wiem jak sie do tego zabrac a co dopiero zaprogramowac i raczej potrzebowalbym aby to byla linijka jednowierszowa
  • REKLAMA
  • #11 2583889
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    lobuuz napisał:
    moze i tak jest ale nawet nie wiem jak sie do tego zabrac a co dopiero zaprogramowac i raczej potrzebowalbym aby to byla linijka jednowierszowa

To wywalasz jeden wiersz ;) a programator do tego klocka zrobisz z kilku elementów, uzyj szukajki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy efektu świetlnego w stylu "Knight Rider" – przesuwającego się światła LED na przedzie samochodu, z wykorzystaniem 4-5 diod w kolorze niebieskim lub czerwonym. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie mikrokontrolera do programowalnego efektu lub prostszego układu z licznikami cyfrowymi rewersyjnymi i dekoderem BCD na 1 z 10. Podano linki do projektów i schematów, jednak autor preferuje instrukcję krok po kroku w języku polskim, gdyż jest początkującym elektronikiem. Wskazano, że najprostsze układy zawierają jeden scalak i diody, a programator można zbudować z kilku elementów. Zwrócono uwagę, że liczba diod powinna być nieparzysta, a długość efektu zależy od odległości między diodami. Podkreślono, że projekt może być realizowany jako jednowierszowa linijka LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA