logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebny Efekt Knight Rider'a, lecz inny niż wszystkie.

DamianBlue 14 Paź 2006 00:12 2766 16
  • #1 3114619
    DamianBlue
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam następujacy problem(1), który jest częścią dość dużego projektu. Mianowicie chodzi mi o nastepująca rzecz:
    Potrzebuję schemat do takiego własnie efetu, jest ich pełno na elektrodzie i to wiem, jednak mój ma wyglądać następująco: linijka ma się skłądać nie z jednego wiersza diod tylko z 10 wierszy a jedna kolumna(10 diod) ma sie zaświecać jednocześnie i "wędrować" przez 50 kolumn... Pokaże to w postaci kropek:D( kropka to dioda)
    (.)............. => aż do 50 kolumny i spowrotem
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    (.).............
    w nawiasach umiesciłem diody pierwszej kolumny, które zaświecają się jednocześnie i wędruje przez nastepne kolumny. Jest to po prostu rozwinięcie linijki jedno-wierszowej na 10 wierszową, oraz rozwinięcie na długość 50 diod. Mam tylko takie jedno zastrzeżenie. Nie chce tego robić na jakichś mikrokontrolerach, bo z tym akurat miałem mało do czynienia, dopiero w to wchodze.
    (2) problem
    Te 500 diod będzie pracować dodatkowo na zasadzie świateł samochodowych tylnych "zwykłych" i stopu(jeśli zostaną właczone światła w samochodze to diody świecą połową mocy, a jesli zostanie wciśniety hamulec no to już pełną mocą). Efekt knight ridera w problemie (1) będzie takim urozmaiceniem świetlnym własnie tego zestawu 500 diod. Tu pojawia się istota problemu (2). Mianowicie jeżeli problem (1) zostanie rozwiązany na tranzystorze, to w obwód kolektora nie zostanie właczonych tych 10 diod tylko 1 triak, który to dopiero spowoduje iż zostanie zwarta do masy katoda diody(w tym przypadku 10 diod)( rozwiązane takie własnie ponieważ do diód będą doprowadzone na stałe napięcią, a świecenia będzie wywoływane zwarciem do masy katody)
    Mam jeszcze pytanie odnośnie triaków. W moim"projekcie" mają one pracować jak włacznik i wyłacznik do masy, a nie włącznik i wyąłcznik napięcia. Czy będą one w taki sposób pracowac??? Czy to nie jest możliwe??
    I oto mój ( chyba) cały problem.
    Z góry dzięki za pomoc
  • #2 3114744
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Bez mikrokontrolera się nie obejdzie i będzie to wielokrotnie prościej zrobić niż na TTL,CMOS-ach, jak by się w ogóle dało zrobić w technice TTL/CMOS.
    A układów by było, :shocked!: :shocked!:

Triaki, tyrystory tu nie mają zastosowania.

Diody powinny być połączone w matryce 10x50, od góry sterowanie prądem wpływającym ; tranzystory p-n-p (10szt), od dołu układem ULN2803 (7szt)

Do tego 7 rejestrów 74HC164 lub PCF8574
    + dowolny mikrokontoler AVR + chęć napisania przez kogoś oprogramowania.

Przy takiej matrycy 10x50 jest możliwość sterowania każdą z diod LED z osobna, np. można zapalić tylko jedną diodę z tych 500szt, oraz sterowania jasnością świecenia.

A najlepiej zamiast tych układów sterujących ta matrycą zastosować specjalny układ do sterowania matrycami MAX69xx

Obejrzyj sobie ten projekt, to jest to samo co chcesz, tylko że tam płyną napisy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482701.html
    i
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic310706.html
  • #3 3115174
    DamianBlue
    Poziom 11  
    hmmm...ale czy jasnośc świecenia tych diod w matrycy jest taka sama jak jak diod 5mm?? Bo wydajemi si że znacznie słabiej świecą.... i czy taka matryca jaką mi podałes będzie działąć na zasadzie"stopu" i świateł pozycyjnych w samochodzie, dodatkowo żeby mozna było włączyć efekt knight rider'a(jak i wiele innych z tego co widze)

Dodano po 17 [minuty]:

A i jeszcze jedna informacja...Ja to musze włożyć do tyło do klapy poloneza caro plus. Caro plusy maja taką listwę niby odblaskową między światłami....jeden część jest czerwona druga biała...Z resztą kazdy chyba widział poldka plus.
  • #4 3115919
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Pisząc o matrycy ja nie miałem na myśli gotowych matryc 5x7 lub 8x8 takich jak zostały wykorzystane w projektach z linków.

Taką matryce składa się samemu z dowolnych diod świecących w tym przypadku o organizacji 10x50

Jeżeli to ma być do samochodu - to masz duże ryzyko utraty dowodu rejestracyjnego.
  • #5 3116193
    DamianBlue
    Poziom 11  
    Diody te podczas jazdy będę pełniły fukncje dodatkowego stopu i dodatkowych świateł pozycyjnych. A te nie sa zabronione.
    Ta cała matryca 10X50 ma by zrobiona ze wspólną katodą?? Wiem na jakiej zasadzie są zrobione cyferki z ledów(te segmenty) ale jak takie matryce to nie....
  • #7 3116815
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    DamianBlue napisał:

A i jeszcze jedna informacja...Ja to musze włożyć do tyło do klapy poloneza caro plus. Caro plusy maja taką listwę niby odblaskową między światłami...jeden część jest czerwona druga biała...Z resztą kazdy chyba widział poldka plus.

A taka wioskowo-dresiarska modyfikacja nie będzie zagrożeniem dla ruchu?
  • #9 3117550
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Nie ma obawy, te rozmowy do niczego nie doprowadzą, temat jest zbyt trudny dla autora.
  • #10 3119192
    DamianBlue
    Poziom 11  
    Dar.El napisał:
    Witam
    Nie ma obawy, te rozmowy do niczego nie doprowadzą, temat jest zbyt trudny dla autora.

Hmmm...widze że twój poziom intelektualny jest na poziomie uszkodzonej grzechotki dla Dziecka. Tak się głupio składa, że twoje stwierdzenie nie pomogło mi w rozwiązaniu problemu. I ostro mnie wkurzają takie osoby"mądre"

Dodano po 5 [minuty]:

me_super napisał:
    DamianBlue napisał:

A i jeszcze jedna informacja...Ja to musze włożyć do tyło do klapy poloneza caro plus. Caro plusy maja taką listwę niby odblaskową między światłami...jeden część jest czerwona druga biała...Z resztą kazdy chyba widział poldka plus.

A taka wioskowo-dresiarska modyfikacja nie będzie zagrożeniem dla ruchu?

Robiłem już kilkanaście takich modyfikacji w róznych samochodach i jakoś policja się nie czepia. A modyfikacja polegałą na usunieciu standardowych kloszy i zastapieniu całości karoserią, w którą zostały włożone diody w chromowanych oprawkach. I jakoś nie wygląda jak wies itp... z reztą jest duzo ludzi którzy tak mówią....i jest to tylko jeden typ ludzi...I w tym momencie kończe dyskusje. i czekam inne prawdziwe porady a nie o wiejsko dresiarkie opinie.
  • #11 3119273
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    DamianBlue napisał:
    Dar.El napisał:
    Witam

Hmmm...widze że twój poziom intelektualny jest na poziomie uszkodzonej grzechotki dla Dziecka. Tak się głupio składa, że twoje stwierdzenie nie pomogło mi w rozwiązaniu problemu. I ostro mnie wkurzają takie osoby"mądre"

Mogę mieć tylko nadzieję, że nikt Ci nie odpowie.

DamianBlue napisał:

Robiłem już kilkanaście takich modyfikacji w róznych samochodach i jakoś policja się nie czepia. A modyfikacja polegałą na usunieciu standardowych kloszy i zastapieniu całości karoserią, w którą zostały włożone diody w chromowanych oprawkach.

Wiejski tuning pełną gębą. A doklejane spojlery też będą?

Nie chodzi o to, że policja się czepia a o to, że powodujesz zagrożenie w ruchu drogowym. A ponieważ ja także jestem jego uczestnikiem, to w moim interesie jest aby Ci nikt nie pomógł. Nie należy pomagać w budowie bomby wariatom chcącym zdetonować ją w dworcu kolejowym, to tak samo należy tępić wszelkich ćwierćinteligentów montująch do swoich rzęchów i szrotów migające niebieskie światełka, neony, migające listwy z diodami itp. wieśniackie i prostackie dekoracje.

DamianBlue napisał:

I jakoś nie wygląda jak wies itp... z reztą jest duzo ludzi którzy tak mówią...i jest to tylko jeden typ ludzi...

Niech zgadnę: półgłowki?
  • #12 3119513
    DamianBlue
    Poziom 11  
    Mnie tez wqrwiają ludzie którzy doklejają sobie spojlerki obniżają na maksa podozie zakłądają dres i włączają swoje pierdziawki i jeżdżą po mieście z niebieskimi diodkami w spryskiwaczach i jakimis innymi pierdołami, a pod maską całe 35km plus sportowa KOŃCÓWKA wydechu podnosząca moc silnika pewnie ze 200KM. Ja chce zrobić dodatkowe światło stopu i pozycyjnych CO W TYM ZŁEGO?????!!!!!!!! Napisałęm że to ma być NIEBIESKIE Światło Oslepiające??? NIE! TO mają być czerwone diody led.. coś jak dodatkowe światło stopu jakie sie kupuje u ruskich z 7 ledami. A efekt KNight rider lub inne mają być używane jak samochód stoi. I wszytsko ma tworzyć czerwony pas świetlny z tyłu i to ma służyć bezpieczeństwu a nie zagrożeniu. Wróciłem w październiku ze stanów i tam w niektórych samochodach pojęcie "żarówka" z tyłu nie istnieje bo WSZYSTKO wyrzucają i przerabiają na ledy i powstaje piekny pas oświetleniowy z tyłu.
    Więc co w tym złego? Widzieliście film SEMA VIDEO 2002??? Tam jest Hamer i nie dojrzycie tam żarówek, wszystko na diodach nawet przód. I co to też wieś??? A może całe stany co wieś a wy mieszkacie w potędze Zwanej Polską????

Dodano po 3 [minuty]:

me_super jesteś super i tak niech zostanie, a czym sie poruszasz że sie aż tak boisz???? Rowerem?
  • #13 3119572
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    W stanach można strzelac do ludzi jak wejda na podwórko. I co z tego, ze "cos ktoś w stanach"?

Migające diody absolutnie nie slużą bezpieczenstwu. I jest to zupelnie inna rzecz od swiecącego pasa.
  • #14 3119706
    PrzemvelBenny
    Poziom 2  
    DamianBlue a moze moglbys zamiescic albo wyslac na moj mail ( skoczpopiwo(_at_)interia.pl ) zdjecia tych chromowanych swiatel i ogolnie swoich produkcji ? bardzo mnie ciekawi wyglad Twoich projektow oraz ich wykonanie.

pozdrawiam
  • #15 3119727
    DamianBlue
    Poziom 11  
    Platon ja nie mówięłm że ona mają migac podzczas jazdy....tom a byc pas świetlny który w momencie hamowania świeci pełna mocą a w czasie jazdy na światłach połową mocy... Tak jak jest to rozwiązane w samochodach audi i BMW. Stany to był przykład a nie wzór do nasladowania. Mówiłem coś o strzelaniu wogóle?

Dodano po 1 [minuty]:

PrzemvelBenny napisał:
    DamianBlue a moze moglbys zamiescic albo wyslac na moj mail ( skoczpopiwo(małpa)interia.pl ) zdjecia tych chromowanych swiatel i ogolnie swoich produkcji ? bardzo mnie ciekawi wyglad Twoich projektow oraz ich wykonanie.

pozdrawiam

PrzemvelBenny już ci wysłałem. Widże że jestes drugą osobą którą rozumie problem i cel
    Pozdrawiam.
  • #16 3120756
    PrzemvelBenny
    Poziom 2  
    łoł człowieku wyczesane ci to wyszło! żadna prymitywna wieś to nie jest. ja sie pisze na coś takiego! Mimo że nie jestem zwolennikiem ale mi sie podoba :)
  • #17 3120800
    DamianBlue
    Poziom 11  
    Z tego wszystkiego zapomniałem podziękować koledze OJ za pomoc. Dzięki serdeczne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest projekt efektu świetlnego wzorowanego na "Knight Rider", polegającego na przesuwaniu się jednocześnie zapalonych 10 diod w kolumnie przez 50 kolumn diod LED, tworząc pas świetlny. Autor poszukuje schematu do realizacji tego efektu bez użycia mikrokontrolerów. W odpowiedziach podkreślono, że realizacja bez mikrokontrolera jest bardzo trudna i niepraktyczna, sugerując zastosowanie mikrokontrolera AVR wraz z rejestrami przesuwającymi 74HC164 lub układami PCF8574 oraz sterownikami matryc LED, np. MAX69xx. Proponowana matryca to układ 10x50 diod LED połączonych w matrycę z tranzystorami p-n-p do sterowania prądem od góry oraz układami ULN2803 od dołu. Dyskutowano również o wspólnej katodzie matrycy, co jest preferowanym rozwiązaniem. Autor planuje zastosowanie efektu jako dodatkowego światła stopu i pozycyjnych w samochodzie Polonez Caro Plus, podkreślając, że diody mają być czerwone i nie będą migotać podczas jazdy, a efekt "Knight Rider" ma być aktywny tylko podczas postoju. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące legalności takich modyfikacji w ruchu drogowym, jednak autor zaznaczył, że modyfikacja ma na celu poprawę bezpieczeństwa i estetyki, a nie oślepianie innych kierowców. Przykłady podobnych rozwiązań w samochodach Audi i BMW oraz na rynku amerykańskim zostały przytoczone jako inspiracje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA