logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transoptor CNY17-3 do sterowania urządzeniem 230V?

navghost 02 Maj 2006 17:30 7640 4
REKLAMA
  • #1 2584446
    navghost
    Poziom 11  
    Witam!
    Chcialbym sie dowiedziec jak podlaczyc transoptor CNY17-3 do ukladu sterowania. Sterowanie odbywa sie z komputera po LPT (czyli napiecie sterujace wynosi ok 5V),nastepnie przechodzi przez uklad z dwoch bramek TTL'a aby trafil do odpowiedniego urzadzenia i tutaj (za TTL) chce cos wstawic aby moc sterowac jakimkolwiek urzadzeniem (na zasadzie wlacz/wylacz) dzialajacym na napiecie sieciowe 230V.Myslalem o CNY17-3 ale nie wiem jak ma to wygladac.Moze mi ktos pomoc??
  • REKLAMA
  • #2 2584948
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Może zamiast transoptora zainteresuj sie optotriakiem MOC3043. Jest to driver do sterowania triaka mocy. Dioda świecąca potrzebuje tylko 5 mA do sterowania. Szczegóły w nocie aplikacyjnej.
    Drugie, to wykorzystanie tranzystora i przekaźnika. Z tym sobie na pewno poradzisz.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 2585250
    navghost
    Poziom 11  
    rasty napisał:
    Może zamiast transoptora zainteresuj sie optotriakiem MOC3043.

A mozesz mi podac troche wiecej szczegolow na ten temat?? tzn jak by to wygladalo na schemacie??

Dodano po 9 [minuty]:

rasty napisał:
    Drugie, to wykorzystanie tranzystora i przekaźnika. Z tym sobie na pewno poradzisz.

Odnosnie tranzystora i przekaznika moje pytanko brzmi: czy jesli w ukladzie bede mial uklad z bramek TTL7408 na ktory przychodzi 5V z kompa (D0-D7 LPT) a dalej tranzystor i przekaznik to nie opciaze za mocno komputera??
    moje pytania moga sie wydac troszeczke zdziecinniale ale to tylko dla tego ze uklad ktory chce stworzyc musi byc pewny i dzialac o kazdej porze dnia i nocy :-) a jesli chodzi o niepowodzenia to nie ma o nich mowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2585372
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Proszę bardzo: :D
    1. Ściagasz .pdf-a stąd:
    http://www.datasheet4u.com/html/M/O/C/MOC3041M_FairchildSemiconductor.pdf.html
    2. Patrzysz na stronę 5, rys. 13. Jest to schemat sterowania optotriaka z bramki logicznej, a dalej triaka. Wlączenie jest wtedy, gdy na wyjściu bramki jest "0" logiczne.

Odnośnie Twojego dopisku:
    konieczne jest zasilanie ze żródła oddzielnego np. z komputra. Port LPT jest za słaby. To samo dotyczy zasilania optotriaka.

pozdr.
  • #5 2585438
    navghost
    Poziom 11  
    bardzo Ci dziekuje za pomoc.zabieram sie do pracy jak bede mial jakies problem to sie odezwe na forum wiec jeszcze nie zamykam tematu
    pozdrawiam

Dodano po 46 [minuty]:

chyba wszystko bedzie dzialac.jeszcze raz wielkie dzieki i zamykam temat.
    pozdrawiam
REKLAMA