logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalny start serwerka. Budowa urządzenia do zdalnego startu lub restartu.

WiruSSS 03 Maj 2006 02:47 2260 16
REKLAMA
  • #1 2586307
    WiruSSS
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam ..potrzebuję zbudować urządzonko do zdalnego startu lub restartu serwerka ...myslę że nie tylko mnie by się to przydało

Zdalny start serwerka. Budowa urządzenia do zdalnego startu lub restartu.

Narysowałem taki schemat poglądowy jak to mniej więcej wygląda

PC to mój komputer z którego chciałbym mieć możliwość sterowania serwerem 2
    ...chciałbym wykorzystać do tego urządzonko które wdzięcznie nazwałem projektx ciemne kabelki to wszystko skrętka (oprócz tych 3 do anten to H1000). Czerwony kabelek to power, niebieski reset ..jak wszyscy wiemy oba maja po 2 żyły i sterowanie odbywa się poprzez ich zwieranie, więc można wykorzystać przekaźniki (z diodą zabezpieczającą przed podaniem napięcia na kabelki w przypadku jakieś niepożądanej awarii ).

jedynym problemem (i zdaje się najpoważniejszym) jest schemat urządzonka ProjektX.

Można by przydzielić mu jakieś ip po którym byloby sterowane po podaniu jakiejś komandy czy coś w tym rodzaju... i tutaj właśnie tkwi problem ...czy ktoś spotkał się z takim urządzonkiem ??

..będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc ...lub inne rozwiązania
  • REKLAMA
  • #2 2586377
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam!

Z czego wynika potrzeba korzystania z takiego urządzenia? Czy komputer się wiesza? Traci łączność? Być może wystarczyłaby jakaś aplikacja do zdalnego uruchamiania odpowiednich komend na serwerze.

Jaśli to koniecznie musi być inne urządzenie, to pierwsze co mi się się teraz nasuwa to może mało ekonomiczne - kolejny komputer (na pewno są inne wyjścia, ale to jest chyba najprostsze i wbrew pozorom niedrogie - komp a'la 486, tyle że za prąd trzeba płacić...)

Pozdrawiam!
  • #3 2586440
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Co to za serwer? Wiesza się? Osobiście tylko raz serwer mi się zawiesił w taki sposób, że nie mogłem go zrestartować zdalnie, a przyczyną był błąd w jego konfiguracji. Więc nie wiem czy jest sens myśleć o dodatkowym urządzeniu, które też się może zawiesić, a wieszając się może, np. wyłączyć serwer.

Jeżel jednak nadal chcesz to zrobić to w Elektronice Praktycznej od niedawna są aktykuły "Przykłady zastosowań TCP/IP w mikrokontrolerach".
  • REKLAMA
  • #4 2587287
    WiruSSS
    Poziom 10  
    jest na nim mikrotik, jest na płycie gigabytea z chipsetem intela z prockeim celeron 2,54 GHz - nie wiesza się chodzi pięknie :)
    ..chodzi o to ze np w tym momencie serwer jest wyłączony i żeby go teraz włączyć muszę iść prosić się o klucze do wieży i jeszcze tam dojechać, niedaleko bo niedaleko ale zawsze :P ...a chciałbym mieć możliwość zdalnego startu tego serwerka
  • #5 2587374
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Musialby to byc ukladzik obslugujacy jakis protokol sieciowy (najlepiej chyba ICMP, najmniejszy), poszukaj moze w jakichs aktywnych urzadzeniach sieciowych co tam stosuja.

Jak dla mnie taki serwer powinien byc wlaczony caly czas po prostu, a nie zeby go wylaczac i wlaczac, a automatyczny restart mozna zrobic latwo sprzetowo-programowo, piszac malutki programik wysylajacy co 5sek sygnal na port COM i tam ukladzik odbierajacy ten sygnal. Jak nie odbierze w przeciagu 10 sek sygnalu to reset.
  • REKLAMA
  • #6 2587836
    symeks
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Chodzi ci moze o sytacje w ktorej zabraklo pradu czy jakies inne. Nie zauwazylem zeby mikrotik sie wieszal albo cos w tym stylu. jezeli masz problem z uruchomieniem po zaniku zasilania to wystarczy w biosie jezeli oferuje taka mozliwosc wlaczyc opce zeby po powrocie zasilania odpalal system, albo we wtyczce zasilania atx zewrzec 2 kabelki at nie bede opisywal, albo w piny power SW na plycie wpiac kondensator.

z forum mikrotika.

pozdr.
  • #7 2589186
    WiruSSS
    Poziom 10  
    owiem tak ..nic sie nie wiesza ..jest ok ..po zaniku zasilania system wstaje sam, gdyz tak jest ustawiony w biosie... nadal jednak potrzebuje miec mozliwosc zdalnego startu maszyny ...jak by tak nei bylo to bym o tym nie pisał :) ..nie mam pojęcia jak zbudować takie urządzenie dlateg opiszę na tym forum :-)
  • #8 2589756
    DooMinick
    Poziom 21  
    Wake-On-Lan nie dziala? Nie wiesz co to jest?

Upewnij sie, ze w tym kompie siedzi sieciowka z mozliwoscia WOL, jak nie to kup taka i wsadz i podlacz kabelkiem 3 zylowym do gniazda na plycie glownej. Nastepnie zaopatrz sie w programik wysylajacy tzw. magiczny pakiet i wyslij go na adres MAC tej karty. Komp powinien sie wlaczyc.

Testowane i dzialalo nawet w kombinacjach alpejskich (wlaczanie dowolnego kompa w LAN z internetu).
  • #9 2590760
    WiruSSS
    Poziom 10  
    dlaczego musze kilka razy pisać to samo ..sieciówka jest zintegrowana więc nie ma możliwości żeby nie była do etgo przystosowana skoro jest w biosie opcja WOL (Wake On Lan - angielski tez znam) ..wiem co to jest.
    Ale jak pisze ze nei dziala to nie dziala.
    dlaczego wszystki mtak trudno zrozumiec ze chce urzadzenie które to zastąpi :?:
    inna sprawa jest taka ze poprzez wol niewlączysz jak piszesz komputera z internetu ..włączysz go tylko porzeze sieć lan
    a w przypadku rozwiązania jakie bym chciał zastowsować nie byłoby większego znaczenia czy chce włączyć oprzez Lan czy Wan wystarzczylo by tylko przekierowanie portu i już

Bardzo proszę jeśli jest ktoś kto uważa że da się to zrobić w sposób który ja chce (a nie inni mi sugerują) prosze o pomoc w realizacji
  • #10 2590833
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Moim zdaniem przerowst formy nad treścią.
    Dlaczego niby nie mozna właczyć WOL z netu ?? Odpowiedni skrypt i po problemie. Skrypt uruchamia program wysyłający magiczny pakiecik i po problemie. Jeśli WOL nie działa na zintegorwanej sieciówce to dokup druga, wydatek 20 zł.
    A jeśli chodzi o te mgiczne urządzenie to nie widziałem takiego sprzętowego rozwiązania, choć z technicznego punktu nie widze w tym nic nadzywczajnedo. Poprostu większośc stara się zaproponwać juz sprawdzone,przetestowane i działające rozwiązania a nie wynajdywac po raz drugi koło.
  • REKLAMA
  • #11 2592239
    WiruSSS
    Poziom 10  
    JESZCZE RAZ PISZE ...WOL DZIAŁA TYLKO W LAN ...JA POTRZEBUJE MIEC MOZLIWOSC STEROWANIE TYM Z KAZDEGO MIEJSCA >>NI TYLKO Z LANU ...echhh no
    czemu po prostu nie mozemy spróbować rozwiązać problemu o który pytam ..a nie wynajdywac takie które mnie nie satysfakcjonują :?:
  • #12 2592476
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Piszesz skrypt włacz i wyłącz, który odpala odpowiedni program który z koleji włacza serwer. W ten sposób wchodzisz poprzez przeglądarke w dowolnym miejscu na świecie i odpalasz skrypt. Jak widzisz da sie i z poza LANu.
  • #13 2592863
    DooMinick
    Poziom 21  
    Jak pisalem, ze dzialalo z dowolnego miejsca w necie to dzialalo, a nie wymyslam.

W naszej konfiguracji byl to LAN pewnej szkoly, na serwerze (W2k SBS) odpalony program NetOp (cos jak zdalny pulpit) i nim wlaczany napisany przez kumpla programik pokazujacy wszystkie kompy i za pomoca ptaka zaznaczalo sie te do wlaczenia.

W dowolnej innej konfiguracji wystarczy dowolny programik darmowy do wysylania magicznego pakietu plus obslugujacy go skrypt uruchamiany przez ssh/cgi/php/dowolne inne cos. Sieciowka firmowa z WOL to 20 zl na Allegro, nawet z kabelkiem w komplecie.

Nie wierzysz, ze zadziala to mysl dalej nad urzadzankiem. Powodzenia.
  • #14 2598164
    mpralat2
    Poziom 17  
    Ja takiej odpowiedzi szukalbym w dziale elektronicznym. Sprobuj tam.
  • #15 2599665
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Kiedyś poradziłem sobie z tym problemem inaczej robiąc watchdoga sprzętowego. Serwer miał odpalony programik który migał diodą chyba na rs. W tedy gdy zwisł to przestawał migać a układ z 555 po okreslonym czasie robił reset. W sieci amatorskiej packet radio układzik długo służył.
  • #16 2599679
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Wracająć do narysowanego przez ciebie schematu, przyglądnij mu się i masz rozwiązanie!
    Ten twój "projektx" to poprostu komputer z oprogramowaniem na linuxie /zero zwiech/ i odpowiednim programem do sterowania jakimś tam przekaźnikiem, który włacza i wyłącza serwer.
    Taki komputer na linuxie pewnie da się uruchomic z dyskietki, nie wymaga dysku HD, klawiatury, monitora, może to być zwykłe 486 - cena żadna.
  • #17 2600365
    DooMinick
    Poziom 21  
    I oczywiscie prosciej to wykonac i bardziej bezawaryjne niz zrobic WOL.

Poza tym wydaje mi sie, ze skoro potrzeba serwer wlaczac zdalnie, a nie resetowac, to jaki jest sens stawiania tam drugiego kompa, ktory bedzie ciagle wlaczony. W takim ukladzie tamten moglby tez tak chodzic non-stop (jak to powinien serwer chodzic). A tu jeszcze trzeba zrobic ukladzik odpowiedni i napisac troszke kodu, zeby go wysterowac.

Ale widze, ze autor stracil zainteresowanie tematem, albo jednak zostal przekonany...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy budowy urządzenia do zdalnego startu lub restartu serwera, który obecnie wymaga fizycznego dostępu do obudowy w celu włączenia. Serwer wyposażony jest w płytę Gigabyte z procesorem Intel Celeron 2,54 GHz oraz mikrotik, działa stabilnie i automatycznie wznawia pracę po zaniku zasilania dzięki ustawieniom BIOS. Standardowa funkcja Wake-On-LAN (WOL) jest znana i obecna, jednak nie spełnia wymagań, ponieważ działa tylko w sieci lokalnej (LAN), a autor potrzebuje sterowania z dowolnego miejsca (WAN). Propozycje rozwiązań obejmują: użycie dodatkowego komputera (np. 486) z oprogramowaniem Linux i przekaźnikami do sterowania pinami power/reset; implementację watchdog sprzętowego z układem 555 do automatycznego resetu; skrypty i programy wysyłające magiczny pakiet WOL zdalnie przez internet (z wykorzystaniem przekierowania portów i programów do wysyłania pakietów). Dyskusja podkreśla, że sprzętowe rozwiązanie wymaga obsługi protokołu sieciowego i odpowiedniego układu sterującego przekaźnikami, a także że wiele osób preferuje sprawdzone metody WOL i oprogramowanie do zdalnego zarządzania. Autor jednak podkreśla, że potrzebuje niezależnego urządzenia, które umożliwi włączanie serwera z dowolnej lokalizacji, nie tylko w LAN, co jest głównym wyzwaniem projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA