logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie włączyć serwer przez internet? WakeOnLan i inne metody

nelik1987 16 Lip 2007 23:17 7491 18
REKLAMA
  • #1 4087978
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 429
    Witam postawiłem serwer i często obsługuję go z poza jego miejsca instalacji.

Czasami się zdarza że może zabraknąć prądu albo jakaś inna usterka która wymaga wyłączania kompa a następnie jego włączenia.

No i teraz moje pytanie czy jest jakaś możliwość włączenia komputera przez internet jakieś dodatkowe urządzenie będzie potrzebne czy może jak by płyta miała WakeOnLan to czy da się jakoś to wykorzystać.

Prosze o wszelkie sugestie dotyczące mojego problemu...
  • REKLAMA
  • #2 4088086
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Stricte odnośnie tego pytania to nie wiem, ale wiem, że jest taka opcja w biosie,że w braku zasilania komputer sam się włącza gdy prąd wróci. ( auto power on czy jakos tak, jak zobaczysz bedziesz wiedzial :) )
  • REKLAMA
  • #3 4088096
    adamp359
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    po wyłączeniu komputera nie standardowo to znaczy jak zabraknie prądu to on zawsze się uruchamia sam i nie trzeba nic tam zmieniać przynajmniej tak było i raczej tak jest
    a co do zdalnego uruchamiania serwera to raczej włączyć jego się nie da ale mozna zrobić restart przez konsole przez program putty ale pewnie o tym to wiesz
  • #4 4088154
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    sa restartery pingujące w sprzedazy poszukaj łatwo znalezc.
    Sposob manualny wymaga linii telefonicznej i sprytnie zaprogramowanej centralki alarmowej ca10 z modułęm MST-1 lub specjalnego urzadzenia ale koszt pewnie podobny jak w przepadku ca10 przy czym centralka jest o wiele bardziej funkcjonalna bo oprocz startu i restartu mozesz wykonac reset albo całkiem odłączyć zasilanie [np na czas burzy] na jakis czas. Przy okazji mozna tez zawsze podłączyć jakąś czujke coby nikt nieupowaniony nie zagladał do serwera albo p.poż. Z tym urzadzeniem i kawłkiem lutownicy to juz tylko wyobraznia. P.S. Uruchamianie serwera przez internet nie zadziała bo przeciez jesli serwer nie działa to nie ma internetu prawda?
  • #5 4088321
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Wszystko zależy od tego czy będziesz miał dostęp do urządzenia znajdującego się w tej samej sieci co serwer potrafiącego wysyłać sygnał WOL. Obecnie potrafią to już nieco lepsze routery, można też sobie umożliwić dostęp do innego kompa w tej sieci (via zdalny pulpit jeśli to windows lub ssh jeśli linux), lub też na jednym z komputerów w harmonogramie zadań wysyłać co jakiś czas WOL, wówczas nawet jak sam go wyłączysz to zostanie on "obudzony" a i nie zostawiasz furtek w dostępie do Twojej sieci z internetu.
  • #6 4089895
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Gdzieś kiedyś widziałem taki temat. Podobno jest program, który podaje sygnał (ping) z innego komputera w sieci na kartę sieciową (musi być funkcja WakeOnLan). Konfiguruje się go odpowiednio i można działać :)
    Tylko sprzęt musi być ciągle do prądu podłączony, co na wypadek burzy nie jest dobrym rozwiązaniem...
    Pozdrawiam
  • #7 4090110
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Sygnal WOL mozna przeslac przez internet. Pewnie tylko w routerze musisz przekierowac odpowiedni port na swoj serwer.
  • #8 4090611
    Ibuprom
    Poziom 26  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic322659.html Tu jest conieco na ten temat - konkluzja - niby się da, ale serwer musi być wystawiony bezpośrednio do netu bez routera, przekierować się nie da bo niby jaki protokół, jaki port chcemy przekierować?? WOL to niejako "ping" odpowiedniego adresu MAC a routery raczej nie udostępniają "przekierowania" adresu MAC. Są routery które umożliwiają dostęp od strony internetu do opcji wysyłania WOL w sieć lokalną (via www lub ssh). Robione jest to na sprzęcie któego firmware oparte jest o linuxa i jest wkompilowany moduł odpowiedzialny za tą funkcję.
  • REKLAMA
  • #9 4090654
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    A czy nie ma opcji budzenia przez modem? Może wtedy wystarczyłoby strzałkę puścić. Możesz też dać kondensator mały zamiast przycisku power.
  • #11 4091383
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Najlepsza będzie opcja z użyciem modemu i włączenie opcji WOR (Wake On Ring). Można wtedy z inego komputera włączyć serwer np. przez Skype. Oczywiście musi byc dostępna linia telefoniczna. Jak nie masz dostępu do lini telefonicznej to możesz użyć routera VoIP i podłączyć go do modemu.
  • #12 4091548
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Gdzieś to było, ale nie pamiętam gdzie - był tam cały opis. Ponoć wystarczy karta sieciowa+funkcja WakeOnLan, z drugiego komputera wysyłamy jakiś sygnał... O, już mam:

Cytat:
    Udało mi się włączyć komputer znajdujący się w sieci LAN z routerem za pomocą komputera podłączonym do netu przez modem. Potrzeba do tego:

1. Router obsługujący Broadcast
    2. Na routerze należy wyłączyć Firewall lub odpowiednio go skonfigurować
    3. Na routerze przekierować jakiś port UDP
    4. Program do wysyłania Magic Packet np. ten ze strony www.depicus.com

W programie WOL podajemy MAC karty sieciowej i IP zewnętrzny sieci LAN (kompa który chcemy włączyć), maskę 255.255.255.255, ustawić wysyłanie przez Internet oraz podać dokładnie ten port który przekierowaliśmy na routerze.

Tu jest opis+programik http://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui.aspx
    Jak zdalnie włączyć serwer przez internet? WakeOnLan i inne metody
    Pozdrawiam
  • #13 4092935
    nelik1987
    Poziom 31  
    tylko że ja chce budzić kompa przez internet a nie przez LAN

dodam że mam taką płytę główna: P4B266 (poniżej opis)
    http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/mb/sock478/p4b266/p4b266-100.pdf
  • REKLAMA
  • #14 4092953
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Kolego, w tej chwili masz opisane praktycznie wszystkie z prostszych w realizacji pomysłów na rozwiązanie Twojego problemu. Skoro Twój serwer jest podłączony bezpośrednio do internetu bez żadnego routera to kolega michal_549 podał gotowe rozwiązanie "na tacy". W czym ono Ci nie pasuje?
  • #15 4093592
    nelik1987
    Poziom 31  
    ale tam jest opisane że komputer ten był podłączony do routera ale jak ja będę miał server bezpośrednio do modemu to chyba nie robi różnicy a nawet lepiej bo nie będzie trzeba portów przekierowywać, jeżeli się mylę to poprawcie mnie
  • #16 4093648
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Jest różnica ponieważ mojąc podłączony komputer bezpośrednio do internetu jedynie przez modem to wysyłasz sygnał WOL na IP i MAC które zobaczysz w poleceniu ifconfig/ipconfig serwera (przy założeniu że masz stałe ip, przy zmiennym musisz skorzystać z serwisu typu no-ip). Mając router powodujesz iż komputer widziany jest pod adresem routera a Twoim zadaniem będzie jakimś sposobem przekierowanie WOL do serwera właśnie poprzez LAN którego pisałeś wyżej że mieć nie chcesz. Więc podaj jedną wersję podłączenia i tego się będziemy trzymać. Podaj też model routera jeśli chcesz go jednak zastosować.
  • #17 4094616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4095018
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4095070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zdalnego włączania serwera przez internet, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych, takich jak brak zasilania. Podstawową metodą jest wykorzystanie funkcji WakeOnLan (WOL), która pozwala na "obudzenie" komputera poprzez wysłanie specjalnego sygnału do karty sieciowej obsługującej tę funkcję. W praktyce wymaga to dostępu do urządzenia w tej samej sieci lokalnej, które może wysłać sygnał WOL, np. routera z odpowiednim firmware lub innego komputera zdalnego. Przekierowanie sygnału WOL przez internet jest utrudnione ze względu na brak standardowego protokołu i portu do przekierowania adresu MAC przez router, choć niektóre routery z systemem Linux umożliwiają wysyłanie WOL z internetu. Alternatywnie można użyć opcji BIOS-u "Power on after AC loss", która automatycznie włącza komputer po powrocie zasilania. Inne rozwiązania to sprzętowe restartery sieciowe, wykorzystanie starego telefonu komórkowego do zdalnego sterowania zasilaniem, modemu z funkcją Wake On Ring (WOR) lub mikrokontrolera (np. ATTiny2313) realizującego watchdog sprzętowy do resetu serwera. W przypadku podłączenia serwera bezpośrednio do modemu z publicznym IP, wysyłanie sygnału WOL jest prostsze, natomiast przy użyciu routera konieczne jest przekierowanie sygnału do sieci LAN. W dyskusji pojawił się model płyty głównej ASUS P4B266, która obsługuje funkcję WakeOnLan. Dodatkowo wskazano na dostępne programy do wysyłania sygnału WOL, np. z serwisu depicus.com. Podsumowując, zdalne włączanie serwera przez internet jest możliwe, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji sieci, sprzętu obsługującego WOL oraz ewentualnie dodatkowych urządzeń do zdalnego sterowania zasilaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA