logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDIO CD=0 bajtów? Nie mogę otworzyć żadnej płyty.

wasylek2005 03 Maj 2006 15:19 4000 6
REKLAMA
  • #1 2587690
    wasylek2005
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Od jakiegoś czasu po włożeniu płyty CD AUDIO i po wyświetleniu właściwości płyty moim oczom ukazuje się coś dziwnego!!
    Rozmiar płyty: 0 bajtów
    Wolne miejsce: 0 bajtów
    Zajęte miejsce: 0 bajtów
    Nie moe również otworzyć żadnej plyty cd audio ponieważ programy nie potrafią otworzyć plikow które zajmują 0 bajtów!! Co mozna z tym zrobic??
    Mam WIN XP PRO SP2
    W żadnym odtwarzaczu nie widzi płyty audio cd!!
  • REKLAMA
  • #2 2587821
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    coś wydziwiasz , każda płyta audio ma we właściwościach same zera . Moze nie masz autoodtwarzania , więc poprostu kliknij dwa razy na napęd , w którym jest płyta i będzie grało . Jeśli nie to w np Winampie lub WMP zaznacz ,że ma odtwarzać pliki .wave , pozdrawiam
    jedynie co możesz podglądnąć np w Total Commanderze to ilość ścieżek , każda ma w CD Audio 44b ,
  • REKLAMA
  • #3 2587909
    wasylek2005
    Poziom 10  
    klikam 2 razy i nic się nie dzieje! Wczesniej pokazywalo mi ile zajmuje płyta!! (nigdy u mnie nie było 0 bajtów) Winamp zacina się jak wybiore plyte audioCD.
  • #4 2588094
    piooo
    Poziom 29  
    każda płyta z plikami audio a np. z mp3 , a dźwięk masz ? Sprawdź sobie dxdiag , jest tutaj : C:\WINDOWS\system32\dxdiag.exe , czy nie ma jakiś konfliktów. A płyty np z filmami , jest dźwięk? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2588147
    wasylek2005
    Poziom 10  
    Pokazuje tylko to: Brakuje pliku system.dll! Co to wogóle jest?? I skąd to wziąść?? Przy plytach z mp3 chodzi normalnie. Filmy odtwarza normalnie z dźwiekiem. A jak wkładam płyte audio cd i próbuje ją otworzyć to się system zacina po czym nic się nie dzieje! Próbowalem róznych programów do odtwarzania ale żaden nie chce mi płyt audio cd otworzyc.
  • #6 2588357
    piooo
    Poziom 29  
    możesz go wziąźć np stąd : http://www.dlldump.com/download-dll-files_new...iles/S/System.dll/1.1.4322.5736/download.html , ale ten plik jest powiązany z net.framework , czy czasami tego nie instalowałeś? Spróbuj zainstalować najnowszą wersję DirectX , a także zrobić update systemu ze strony Microsoftu, pozdrawiam
    a tak właściwie to podstawa ,co samo się tak zrobiło ?coś musiałeś zrobić ,że wystąpiły takie objawy?
  • REKLAMA
  • #7 2588384
    wasylek2005
    Poziom 10  
    Ostatnio instalowałem sterowniki i oprogramowanie od nowej karty dźwiękowej. Poinstaluje jeszcze i dam znać!
    ------------------------------------------------
    DirectX pomógł! Teraz normalnie mogę otworzyć płytę audio CD. (Pokazuje nawet rozmiar płyty)
    A teraz takie techniczne pytanie- co ma DirectX do płyt audio CD??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku możliwości odczytu płyt audio CD w systemie Windows XP Pro SP2, gdzie właściwości płyty wskazywały rozmiar 0 bajtów, a programy do odtwarzania nie potrafiły otworzyć takich płyt. Objawy obejmowały brak autoodtwarzania, zawieszanie się odtwarzaczy (np. Winamp) oraz komunikat o braku pliku system.dll. Przyczyną problemu była prawdopodobnie niekompletna lub uszkodzona instalacja komponentów systemowych związanych z obsługą dźwięku i DirectX, co mogło nastąpić po instalacji sterowników nowej karty dźwiękowej. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja i reinstalacja DirectX oraz uzupełnienie brakujących plików systemowych, co przywróciło prawidłowe wykrywanie i odtwarzanie płyt audio CD oraz wyświetlanie ich właściwości z poprawnym rozmiarem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA