Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

cd-rom nie odtwarza plyt audio

BolzZ 05 Lut 2006 21:38 2865 25
  • #1 05 Lut 2006 21:38
    BolzZ
    Poziom 26  

    witam.
    mam problem z odtwarzaniem plyt audio... kiedy wlacze np. winamp albo jakikolwiek odtwarzacz, to w momencie gdy chce odtwarzac plyte zapala sie na chwile dioda od stacji dyskietek(!) i kreci silnieczek. dzieje sie to tyle razy ile utworow jest na liscie do odtwarzania... nawet nie wiem kiedy pojawil sie problem, bo jakis czas temu dokupilem karte muzyczna(oem soundblastera live, bez sterownikow) i nie wiem czy na niej zawsze tak mialem, czy to sie popsulo ostatnio... dotyczy to zarowno transmisji cyfrowej jak i normalnej, tzn. bez wzgledu na te ustawienia efekt jest dokladnie taki sam.
    natomiast plyty z danymi czyta bez problemu.
    czy ktos moglby jakos pomóc?

    0 25
  • #2 05 Lut 2006 21:41
    tronic1
    Spec od komputerów

    A próbowałeś tak: otwórz w explorerze płytę,zaznacz utwory,prawoklik-odtwórz.

    0
  • #3 05 Lut 2006 22:07
    BolzZ
    Poziom 26  

    tak, to nic nie daje. tworzy sie lista, targa stacja dyskietek tyle razy, ile jest utworow(nie wiem czmu akurat stacja dyskietek...), przy kazym wyswietla jakis dziwny czas, np. 4572:26 i tyle...

    0
  • #4 05 Lut 2006 22:19
    tronic1
    Spec od komputerów

    Sprawdź w menadżerze urządzeń Status CD - właściwości.Sprawdź też co będzie jak odłączysz stację dyskietek ( przy wyłączonym kompie oczywiście).

    0
  • #5 06 Lut 2006 13:26
    BolzZ
    Poziom 26  

    sprawdzalem to juz. jest tak samo, tzn. tez przeskakuje bardzo szybko kolejne utwory, tyle ze nie kreci stacją ;) dzis przyniose z piwnicy cd-rom ze starego komputera, i zobacze jak on bedzie sie zachowywal...

    0
  • #6 06 Lut 2006 15:46
    tronic1
    Spec od komputerów

    Podejrzewam że tak samo.W menadżerze urzadzeń usuń kanał IDE na którym jest CD i zrestartuj.Jak masz słuchaweczki to możesz sprawdzić odtwarzanie samego napędu.Słuchawki wtykasz do CD i wciskasz PLAY i powinno odtwarzać.

    0
  • #7 06 Lut 2006 17:21
    przekrent
    Poziom 32  

    tronic1 napisał:
    Podejrzewam że tak samo.W menadżerze urzadzeń usuń kanał IDE na którym jest CD i zrestartuj.Jak masz słuchaweczki to możesz sprawdzić odtwarzanie samego napędu.Słuchawki wtykasz do CD i wciskasz PLAY i powinno odtwarzać.

    Pod warunkiem, że nie włączy cyfrowego odtwarzania(chyba, ze miałeś na myśli przycisk play w napędzie...).
    Ciekawy przypadek :) Może brakuje Ci sterowników ASPI, często przy ich braku bądź niepoprawnej instalacji w systemie występują problemy z napędami CD.

    0
  • #8 06 Lut 2006 21:25
    BolzZ
    Poziom 26  

    przynioslem stary sidiromek, bo on ma gniazdo na sluchawki. zachowuje sie tak samo jak tamten. natomiast w zwiazku z tym ze ma gniazdo sluchawek ma tez przycisk "play" no i po wcisnieciu gra (slychac to w sluchawkach i slychac w glosnikach ).
    oba cd mam na IDE2. usuniecie IDE nic nie zmienilo, doinstalowalo sie samo po restarcie i jest tak samo jak bylo.

    nie kojarze natomiast pojecia "sterowniki ASPI" czy szukac ich wsrod sterownikow karty dziwekowej, czy plyty glownej, czy czegos innego?
    btw. moze ktos ma sensowne sterowniki do SBlive CT4830? ona jest sprzedawana bez sterownikow, a te ktore sciagnalem nie dzialaja tak jak trzeba, wiec uzywam sterownikow z windowsa.


    edit
    zainstalowalem aspi, ale nic nie pomoglo, jest tak samo jak bylo :/

    0
  • #9 06 Lut 2006 21:44
    tronic1
    Spec od komputerów

    Przyznam że z takim przypadkiem nie miałem do czynienia.Ale skoro płyty z danymi czyta bez problemów to zamięszane z przypisaniem plików.Wejdź jeszcze w panel sterowania-opcje folderów-typy plików-pierwsza pozycja to będzie AudioCD-zaawansowane i zobacz jaką akcję masz przypisaną,kliknij na opcję -powinno byc odtwórz i wybierz Edytuj i tu powinneś mieć odtwarzacz,domyślnie jest WindowsMediaPlayer.

    0
  • #11 07 Lut 2006 09:15
    BolzZ
    Poziom 26  

    Tronic-> bez wzgleduna to jakim odtwarzaczem otwieram nie dziala. w winampie przy utworze wyswiatla sie dlugosc np. 5677:49 , w mediaplayerze komunikat "nieprawidlowy identyfikator urzadzenia MCI. uzyj identyfikatora zwroconego podczes iotwierania irzadzenia MCI" a allplayer poprostu nie odtwarza.

    0
  • #12 08 Lut 2006 09:40
    wojtek60
    Poziom 22  

    moze warto jednak uporac sie z zainstalowaniem wlasciwych sterownikow...dla mnie ta zaleznosc jest dosc oczywista...
    kolega ma sblive value..moze uzyc sterownikow creativa jak i kx projekt wiec wybor duzy...

    0
  • #13 08 Lut 2006 10:58
    BolzZ
    Poziom 26  

    zainstalowalem sterowniki dziwiekowki, creative'a bo karta jest tej firmy, ale nic to nie zmienilo.

    jak znajde chwile, to wyjme ta karte, wlacze zintegrowaną, i zainstaluje. zobacze czy z tamtą kartą bedzie ok.
    :/

    0
  • #14 08 Lut 2006 11:23
    qutrit
    Poziom 19  

    Witam.

    A czy ta plyta audio jest orginalna czy nagrywana.Bo jesli jest nagrywana,to moze za duzą predkoscia jest nagrana.
    Poza tym zdarza sie tak (przy plytach nagrywanych) ze jedne cd-romy ja czytaja a inne nie. Sprobuj moze te same utwory przegrac na plyte innej marki (z mozliwie mala predkoscia) i wtenczas zobaczysz.

    Pozdrawia.

    0
  • #15 08 Lut 2006 11:40
    BolzZ
    Poziom 26  

    nie ma znaczenia jaka jest plyta, czy oryginalna, czy nagrywana. ponad to, jak pisalem wyzej, na starym cd-romie, ktory na pewno odtwarzal, tez nie dziala :/ moze cos z tymi standardowymi sterownikami do cd z windowsa xp jest nie tak...

    0
  • #16 08 Lut 2006 11:58
    qutrit
    Poziom 19  

    Witam.

    Czy to wina windy czy cd-romu,to najszybciej dowiesz sie jak wezmiesz cd-rom do kolegi i u niego sprawdzisz.Bo w wyrzszych postach to juz chyba wszystko napisane odnosnie ustawien windowsa.
    Poza tym jest to dla mnie pierwszy przypadek w ktorym bycmoze zachodzi koniecznosc instalowania jakis specjalnych sterownikow do
    cd-romu.

    Pozdrawiam.

    0
  • #17 08 Lut 2006 12:16
    BolzZ
    Poziom 26  

    to nie jest wina cd-romu(poza tym co pisalem wyzej sprawdzilem cd w innym komputerze- u brata, na win98- i dziala), nie jest tez to wina karty dzwiekowej, bo sprawdzilem, wyjalem SB i zainstalowalem zintegrowaną, i jest tak samo.

    co oznacza komunikat "nieprawidlowy identyfikator urządzenia MCI" ?

    0
  • #18 08 Lut 2006 12:31
    ictorn
    Poziom 20  

    Witam
    To troche przypomina leczenie baby przez telefon, za mało informacji co czym masz podłączone do czego.
    -Podłącz CD-ROM i SBlive! kabelkiem do wejść SPDIF
    -Pobierz stery z Creative ale, przy wyborze sterów nie wybieraj SB Live xxxx tylko na dole wpisz SB4830.
    Jeśli stery masz ok w Play Center (ustawienie wejść, głośności itp.)będziesz miał regulacje i możliwość wyciszania CD AUDIO i CD DIGITAL zmiana tych ustawień ew. jeszcze popatrz do Creative Surround Mixer.
    Jeśli to nie pomoże zdemontuj SB Live i zobaczy czy będzie dźwięk na zintegrowanej karcie dźwiękowej.

    0
  • #19 08 Lut 2006 12:50
    BolzZ
    Poziom 26  

    ok, to ja napisze po kolei jak jest:
    -karta dzwiekowa SBlive dziala poprawnie, odtwarza wszystko, ale nie da sie odtworzyc plyt audio, przelaczanie na digital nic nie zmienia.
    -dokladnie tak samo jest, kiedy korzystam z karty zintegrowanej.
    -sterowniki mam ze strony creative'a i wszystkie dodatki dzialaja prawidlowo, mikser tez jest odrobine inny od standardowego systemowego, i tez dobrze dziala.
    -bez wzgledu na to czy jest to nagrywarka samsunga, czy stary cd-rom ktory wygrzebalem w piwnicy, efekty sa takie same.
    -stary cd-rom ma przycisk "play" i po wcisnieciu tego przycisku odtwarza, i jak jest podlaczony kabelek do karty to slychac to w glosnikach.
    -problem jest taki, ze zaden odtwarzacz(winamp, mediaplayer, allplayer) nie chce odtwarzac plyt audio, ponadto mediaplayer wyswiatla komunikat "nieprawidlowy identyfikator urzadzenia MCI. uzyj identyfikatora zwroconego podczes otwierania irzadzenia MCI"
    -poza tym naped dziala prawidlowo, pliki danych da sie kopiowac etc. ale nie da sie np. konwertowac plikow audio z plytki do mp3 przy pomocy programu audiocatalister(akurat tego uzywam) ale Nero jest w stanie odtworzyc plyte audio i konwertowac ją...

    0
  • #20 10 Lut 2006 21:18
    BolzZ
    Poziom 26  

    nadal nie ma rozwiazania problemu... (przepraszam za tego posta, ale moze ktos zuwazy i jednak pomoze, obiecuje wiecej nie podnosic w ten sposob ;) )

    0
  • #21 10 Lut 2006 21:55
    Xyrovaqs
    Poziom 23  

    Jak dla mnie to windows ma cos namieszanie konkretnie w rejestrze. Wejdz w tryb awaryjny i usun wszystko co masz w menedzerze urzadzen pod multimediami i zainstaluj od nowa. Ale usun koniecznie w trybie awaryjnym. Swoja droga ciekawy przypadek...

    0
  • #22 10 Lut 2006 22:08
    tronic1
    Spec od komputerów

    To że w systemie namięszane to jasne.Nie wiem czy pomoże usuniecie multimediów w rejestrze .Najpewniejsza była by nowa instalka,nieststy.

    0
  • #23 11 Lut 2006 09:58
    BolzZ
    Poziom 26  

    wiec chyba nie ma wyjscia... :(
    btw jak w trybie awaryjnym probuje uwuwac z multimediow cokolwiek, to sie zawiesza. w normalnym trybie da sie usunac.

    0
  • #24 11 Lut 2006 10:10
    qutrit
    Poziom 19  

    Witam.

    Pozostaje wiec "format c:", najlepiej z poziomu DOS-u ( przy uzyciu plyty lub dyskietki startowej -ja uzywam 98), a nie w momencie instalowania Windowsa.
    "format c:" zawsze pomaga :)

    Pozdrawim.

    0
  • #25 11 Lut 2006 12:53
    BolzZ
    Poziom 26  

    a ja uzywam format c: /s :D tez zawsze dziala, i robi odrazu dysk systemowy :D teraz malo wazne, bo dyskietka stratowa etc. ale za starych dobrych czasow czasow niejednego kumpla z osiedla po jego format c: musialem ratowac :D

    a moze naucze sie zyc bez sluchania plyt(zaczalem myslec o odtwarzaniu z cdromu, bo mi odtwarzacz cd padł) bo mam jakas wersje xp ktora sie instaluje na juz istnniejacy windows, a po sesji nie mam cierpliwosci :D nerwy zszarpane ;)

    0
  • #26 31 Gru 2014 11:59
    karol4444
    Poziom 10  

    witam

    późno ale lepiej późno niż później...

    Jeżeli jest to komp. stacjonarny to niezbędne jest podłączenie PRAWIDŁOWO kabelka AUDIO =nie mylić z taśmą od przesyłu danych do kontrolera !!!
    Nie każdy zarobiony kabel pasuje kolejnością pinów do każdej karty dźwiękowej czy to SB_live czy na płycie ważna kolejność +, audio, -, masa
    gdy to jest właściwie = zgodnie z instrukcją karty dźwiękowej spięta a nadal nie ma ochoty na odtwarzanie to wówczas
    winę za brak odtwarzania ponosi niezainstalowany AGENT WinAmpa!!!
    sprawdzone doświadczalnie.

    Gdy go pominiemy w instalacji nie mamy możliwości skojarzenia *.cda audio z odtwarzaczem.

    I to tyle z mojego poligonu doświadczalnego.
    Pozdrowienia dla tych co walczą i nie wierzą w zbawczą siłę FORMAT C:\ z ewentualnym indeksem S...

    0
  Szukaj w 5mln produktów