logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie naprawić UPS APC Back UPS RS 500 we Wrocławiu? Szukam serwisu lub wskazówek.

pioit99 03 Maj 2006 22:28 3452 6
REKLAMA
  • #1 2589288
    pioit99
    Poziom 2  
    Gdzie naprawić UPS APC Back UPS RS 500 we Wrocławiu? Szukam serwisu lub wskazówek.
    Witam.
    Mam pytanie dotyczące autoryzowanego serwisu firmy APC lub serwisu, który naprawia UPS tej firmy. Ma może ktoś kontakt lub zna jakiś godny polecenia serwis we Wrocławiu, niekoniecznie powiązany z APC, ale znający się dobrze na tej materii.

W moim UPS-ie najprawdopodobniej padło ładowanie akumulatora napięcie po odłączeniu baterii na stykach jest równe zero coś tam buczy w układzie, ale bez akumulatora nie można włączyć UPS-a, schematu znaleźć nigdzie nie mogę, a układ jest dla mnie troszeczkę niejasny. Zatem więc pozostaje serwis, no chyba, że ktoś podeśle mi jakieś wskazówki gdzie szukać usterki.

Zasilacz zbudowany jest na układzie scalonym UC3843B i tranzystorze 2SK2608.

Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2590000
    Romson
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.

W wiekszości przypadków UPS-y nie dają sie włączyć ze słabym akumulatorem lub jego brakiem, wiec trudno stwierdzić czy ładuje.
    Co pokazują kontroli na obudowie? ( Jeżeli takowe posiada )

Pozdrawiam
    Romson
  • REKLAMA
  • #3 2590194
    pioit99
    Poziom 2  
    Witam

Jest to UPS firmy APC typ BACK-UPS RS500 wiec posiada 4 kontrolki. Co do stwierdzenia czy ładuje czy nie to można zrobić to bardzo prosto po włączeniu UPS-a odpinamy AKU i mierzymy napięcie na stykach powinno być około 13,6V jeżeli jest zero to chyba wszystko wiadomo.

Natomiast co do słabego AKU to zrobił się słaby ponieważ elektronika potrzebuje zasilania jak nie ma z zasilacza to pobiera z akumulatora i po jakimś czasie AKU jest wyzerowany. Po włożeniu dobrego AKU UPS zachowuje się normalnie nie ma żadnych oznak braku ładowania dopiero po dłuższym okresie czasu zaczyna świecić się kontrolka dotycząca wymiany AKU.

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedz i czekam na odpowiedzi z mojego pierwszego postu, lub podpowiedzi co sprawdzić żeby zdiagnozować usterkę...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2590327
    Romson
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Analizując kilka schematów ze strony napięcie ładowania przychodzi poprzez diody i LM317. Sam wymieniałem tego LM317 w UPS ETA1000 gdzie również nie było ładowania (dioda ładowania też się nie świeciła)...

Pozdrawiam
  • #5 2591707
    pioit99
    Poziom 2  
    Witam

Udało mi się przejrzeć wszystkie schematy UPS-ów firmy APC na podanej stronie Dzięki, ale niestety są to wszystko schematy starych UPS-ów z lat 1990 gdzie zasilacz był jeszcze na bazie transformatora i układu LM317. Gdybym ja miał takie rozwiązanie w ogóle nie zadawałbym takiego pytania na forum Elektroda.

Niestety mój UPS jest z roku 2004 i zasilacz jest już impulsowy na bazie układów, które wymieniłem w pierwszym poście, a schematu tego nie udało mi się zanieść jak dotychczas. Próba analizy ścieżka po ścieżce i element po elemencie nie prowadzi do niczego.

W dalszym ciągu czekam na jakieś wskazówki lub schemacik może być samego bloku zasilania

Pozdrawiam
  • #6 2593245
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Mam kilka UPS-ów APC nie do naprawy.
    Powód to: fatalna jakość druku i ścieżki odchodzą. Nowy UPS 600VA (nie APC) kosztuje ok. 200zł., a to na pewno mniej niż jakakolwiek ingerencja tzw. serwisu firmowego.
  • REKLAMA
  • #7 2594063
    Pio3
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam

Z jakością produktów firmy APC różnie bywa, jak do tej pory zepsucie zaliczył mi jeden UPS tej Firmy. Innych firm nie mam wiec nie wiem jak jest z jakością. Co do ceny naprawy to zawsze najpierw trzeba sprzęt oddać na diagnostykę, a dopiero później jak usłyszymy ile to kosztuje i co padło wtedy wyciągamy wnioski i naprawiamy lub nie. Zawsze przy naprawach pozostaje sprawdzić czy to się jeszcze opłaca.

Dlatego ciągle staram się znaleźć schemat lub fragment schematu dotyczący bloku ładowania, żeby sprawdzić co tak naprawdę mogło się zepsuć. Jak się takiego schematu nie posiada to trudno jest naprawiać zajmuje to naprawdę dużo czasu - zrozumienie jaki element do czego służy, takie proste rozumienie co autor miał na myśli zdecydowanie lepiej wychodzi mając przed oczami schemat.

Wiec może ktoś kto ma dojście do takich schematów prześle mi taki mały fragmencik samego bloku zasilania, bo te z elektrody dotyczą się UPS-ów z lat 1990...

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z UPS APC Back-UPS RS 500, który nie ładuje akumulatora – napięcie na stykach po odłączeniu baterii wynosi zero, a urządzenie nie uruchamia się bez akumulatora. Użytkownik poszukuje autoryzowanego lub doświadczonego serwisu we Wrocławiu oraz wskazówek diagnostycznych. Wskazano, że UPS-y zwykle nie startują przy słabym lub braku akumulatora, co utrudnia ocenę ładowania. Sugerowano pomiar napięcia na stykach akumulatora (około 13,6 V przy prawidłowym ładowaniu). Wspomniano o układzie scalonym UC3843B i tranzystorze 2SK2608 jako elementach zasilacza impulsowego w modelu z 2004 roku. Porównano starsze schematy UPS z lat 90., oparte na LM317 i transformatorze, które nie odpowiadają nowoczesnej konstrukcji. Jeden z uczestników podkreślił, że jakość wykonania płytek w UPS APC bywa niska, co może utrudniać naprawę. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania schematu bloku ładowania do skutecznej diagnostyki i naprawy. Koszty naprawy mogą przewyższać cenę nowego UPS-a o podobnej mocy. Wciąż oczekiwane są schematy lub fragmenty schematów dotyczące bloku zasilania i ładowania w modelu APC Back-UPS RS 500.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA