logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresory, bramki, limitery: zastosowanie i różnice DBX266 vs DBX166?

Dj.Wave 04 Maj 2006 14:32 1692 2
REKLAMA
  • #1 2590837
    Dj.Wave
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Mam następujące pytania:

1. Co podpinać do czego (np. co na stope, co na wokal itp.)?
    2. Jakie orientacyjne ustawienia sie stosuje ?
    3. Co powinienem kupić i ile jeśli chodzi o nagłaśnianie kapel 2 ligi, musi być conajmniej DBX, czy uda sie przepchnąć behringerka?
    4. Jakie są różniece międzi DBX266 a DBX 166?

Prosze o wypowiedzi ludzi będących w temacie.

dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2591261
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Aleś wybrał temat! Nie tak łatwo tłumaczyć ustawień urządzeń dynamicznych, niemniej jednak postaram się coś naskrobać.

Ad1. kompresory stosujemy głównie na vocale, rzadziej gitarę basową lub werbel (ja osobiście tego ostatniego nie pochwalam ale to moje widzi mi się), bramki to na pewno stopa i tom-y, Oczywiście to nie reguła a i zdarza się że kompresujemy np. klawisz (!), tak klawisz! Miałem przypadki że na scenę wyskakiwał facet, wyciągał masę analogów i wydawał przeróżne dźwięki o potężnej dynamice – w takim przypadku kompresor ratuje życie sprzętu i nerwy realizatora. Przykłady wymienione powyżej są standardami ale oczywiście zdarzają się różne dziwne sytuacje i należy intuicyjnie stosować te urządzenia.

Ad2.nie ma standardów w ustawieniach. Na pewno kompresor vocalowy będzie ustawiony w granicach kompresji 1,1.3:1 do 1,3:1 stopa bramkowana zaś będzie krótko ale to ogólniki. Faktyczne ustawienia to wynik wielu czynników: dynamiki instrumentu czy vocalu, charakteru muzyki, wydajności naszego sprzętu (a dokładniej kolumn), upodobań realizatora itd. Nie jestem w stanie zdecydowanie powiedzieć : jak ustawisz tak to będzie pięknie

Ad3. Behringer jako kompresor to porażka. Mówię tak być może że głównie mam do czynienia z DBX-em ale kiedyś tam kręciłem na Behringerze. Nie działa to tak jak powinno, coś tam nie gra a nie zapomnij że złym ustawieniem kompresora zrobisz bardzo dużo złego- lepiej już grać bez niego.

Ad4.DBX266 nie ma limitera
REKLAMA