logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SL45i zawiesza się po wpisaniu PIN-u po zmianie obudowy - co robić?

i_punkt 04 Maj 2006 15:22 1271 8
REKLAMA
  • #1 2591001
    i_punkt
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie...
    Jak w temacie mam problem z Siemensem SL45i....
    A oto jego historia:
    Przyszedł klient i mowi: "Panie zmieniłem obudowe i teraz po wpisaniu kodu PIN telefon sie zawiesza i na nic nie reaguje..."
    Faktycznie tak jest...Gośc chyba młotkiem go rozbierał...Nowa obudowa wyglada juz jak po spotkaniu z bulterierem...
    Panowie co może byc przyczyną takiego zchowania tego telefonu??

Wgrałem nowy eeprom i flash (modyfikowany) i nadal to samo... :(
    Wygrzałem płyte bardzo dokladnie, kilkukrotnie ją kompałem i nadal nic...

Skonczyły mi sie pomysły :(

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i rady bo nie ukrywam to juz chyba 3ci taki przypadek z jakim sie spotkałem.

Za każdą podpowiedz i zainteresowanie z góry bardzo serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam

i_punkt

Dodano po 13 [minuty]:

Zastanawiam sie jeszcze tylko czy mozliwym jest zeby tak sie działo od obudowy??Nie wiem juz sam co mam myslec w tej kwesti bo po SL45i wszystkiego mozna sie spodziewac...;/

Czekam na jakies wskazówki i z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2591596
    cheff
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    sprobuj wykasowac najpierw caly flash u mnie pomoglo
  • REKLAMA
  • #3 2591741
    i_punkt
    Poziom 12  
    Ale jak ja mam to zrobic??Mam N-Box i tym flashuje....Wykasowac caly a pozniej wgrac wszystko od początku tak??
  • #4 2595925
    i_punkt
    Poziom 12  
    Panowie czy zaden z Was nie potrafi tego naprawic??
  • REKLAMA
  • #5 2596278
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Tak. Możesz wykasować cały a później wgrać od początku.

Możesz też wskazać plik z softem i kliknać FLASH.

pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 2596419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3046867
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Podpinam sie do tematu, trafil dzis do mnie identyczny (nie padał i sie nie topił). Stan igła, nigdy nie rozbierany. Myty, grzany, przekulkowany proc, dialog i flash. Flashowany od podstaw (mcu+eeprom), ustawiany IMEI i usuwane locki - nadal to samo. Po wpisaniu pinu slychac dalej pojedyncze klikania jak naciskam klawisze, dluzsze przytrzymaje czerwonej sluchawy powoduje normalne wylaczenie sluchawy. Czyzby proc do wymiany? Udalo sie komus naprawic taka usterke?

pozdrawiam
  • #8 3047558
    bluczek
    Poziom 13  
    Powód może być prozaiczny, sprawdz czy karta sim dobrze styka - wyczyść i dokładnie dognij styki, a pomiędzy kartę sim a baterię spróbuj włożyć jakis złożony papierek. Kiedys też nie mogłem dojść co było powodem zwiechy slki po wpisaniu pinu, ale co dziwne ten zabieg zrobiony na samym końcu pomógł - w slce jest kiepsko pomyślane rozwiązanie mocowania karty sim i czasami słabo styka co moze zwiesic telefon podczas wpisywania pinu.
  • #9 3047598
    patrony
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Spróbuj zalogowc się bez karty pamięci MMC (lub SD)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telefonem Siemens SL45i polega na zawieszaniu się urządzenia po wpisaniu kodu PIN, co pojawiło się po wymianie obudowy, prawdopodobnie po nieprofesjonalnym demontażu. Próby naprawy obejmowały wgranie nowego, modyfikowanego EEPROM i flasha, wielokrotne podgrzewanie płyty oraz formatowanie, jednak problem pozostał. Sugerowano całkowite wykasowanie pamięci flash i ponowne wgranie oprogramowania od podstaw, jednak narzędzie N-Box jest niewystarczające do Siemensów. Zalecane jest użycie kabla COM i oprogramowania Freia do wgrania pełnego softu, ustawienia IMEI oraz usunięcia blokad. Dodatkowo wskazano na możliwe uszkodzenia mechaniczne procesora lub płyty głównej spowodowane niewłaściwym montażem obudowy. Inne sugestie to sprawdzenie i poprawienie styku karty SIM, np. poprzez wyczyszczenie styków i zastosowanie podkładki z papieru między kartą a baterią, co może zapobiec zawieszaniu się telefonu podczas wpisywania PIN-u. Również rekomendowano uruchomienie telefonu bez karty pamięci MMC/SD, aby wykluczyć problemy z pamięcią zewnętrzną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA