logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Unitrą - Jeden kanał się grzeje ale...

dafit906 04 Maj 2006 15:44 1242 7
REKLAMA
  • #1 2591060
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 515
    Witam, jest to ws 303 i mam dziwny problem, jeden kanał się grzeje więcej od drugiego - po prostu można na nim smażyć jajko. Tylko to jest dziwne ponieważ ten kanał gra tak samo jak ten drugi. Możecie mi powiedzieć gdzie szukać przyczyny ??

Dodano po 37 [sekundy]:

tak samo jak ten drugi - czyli dobrze, bez zadnych zniekształcen i innych takich.
  • REKLAMA
  • #2 2591126
    karolrogala
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Rozbierz i sprawdz czy sa te same koncowki mocy
  • REKLAMA
  • #3 2591428
    uglymaniek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Do sprwadzenia i ewentualnego wyregulowania prąd spoczynkowy.
    Powinien wynosić ok 25mA (mierzymy spadek napięcia na rezystorach emiterowych, bez obciążenia i sygnału na wejściu)
  • #4 2591564
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    Zmierz napięcie na bezpieczniku wyjściowym, powinno być 0V "+" "-" 50mV, reg. R177 innych Pr-ków nie ruszaj.
  • #5 2591789
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    Masz sprawna kolumne(glosnik) tego kanalu? Moze z jakis przyczyn masz za mala impedancje.
  • REKLAMA
  • #6 2592102
    tttggg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    No to sladem pomysłów kolegów - sprawdźmy, czy wina leży po stronie kolumn czy samego wzmacniacza. Jak zachowuje się wzmacniacz jeśli zamienisz kolumny?
    Jeśli nadal będzie się grzał ten sam kanał, to czy sprawdzałeś prąd spoczynkowy? Jeśli nie będziesz w stanie ustawić wartości optymalnej (patrz posty wcześniej) to zapewne mamy do czynienia z uszkodzeniem któregoś z elementów w końcówce.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #7 2599926
    dafit906
    Poziom 27  
    Więc tak. Kanał grzeje się również po odłączeniu kolumn. jest rownież w nim dziwny przydźwięk tak jakby mial gdzieś zwarcie (buczy w głośniku).
  • #8 2604282
    dafit906
    Poziom 27  
    OK znalazłem przyczyne, brakowało masy na jednym z kanałów. Teraz mam taki sam problem jednak jest to UNITRA PW 7010 jednak tutaj były spalone końcówki, więc wymieniłem je i tak samo, jeden kanał się grzeje i buczą obydwa kanały. Tym razem gdzie szukać uszkodzenia ???

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz UNITRA WS 303 ma problem z nadmiernym nagrzewaniem się jednego kanału, mimo że oba kanały grają poprawnie bez zniekształceń. Przyczyną może być różnica w końcówkach mocy lub nieprawidłowo ustawiony prąd spoczynkowy, który powinien wynosić około 25 mA, mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych bez obciążenia i sygnału. Zaleca się także pomiar napięcia na bezpieczniku wyjściowym (powinno wynosić 0V lub do 50 mV) oraz sprawdzenie impedancji kolumn głośnikowych. Po odłączeniu kolumn problem z nagrzewaniem i buczeniem nadal występuje, co wskazuje na uszkodzenie wewnątrz wzmacniacza. W innym modelu UNITRA PW 7010, po wymianie spalonych końcówek mocy, pojawił się podobny problem z nagrzewaniem i buczeniem obu kanałów, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki uszkodzonych elementów wzmacniacza, zwłaszcza w końcówce mocy i układzie masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA