logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kanały FTA odbiorę na Ferguson 2818 z konwerterem Monoblock MTI AK51?

pawka_pk 04 Maj 2006 19:54 25946 21
REKLAMA
  • #1 2591978
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Witam na allegro zaproponowali mi taki sprzęcik fergusona 2818 oraz konwerter Monoblock MTI AK51. I mam pytanie jakie kanały nie kodowane odbiorę na tym zestawie przy orginalnym sofcie, talerz mam trochę mały bo 60 niedługo zmienię na większy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2592259
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Fakt jest tego sporo :D

"Możesz mieć problemy z monoblokiem na antenie 60cm"

Rozumiem że mogę nie obierać część programów przy takiej antenie czy tez w ogóle mi nic nie ruszy?.
  • #5 2592341
    bnacha
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Monoblock to schematycznie dwa konwertery z przełącznikiem diseqc zamknięte w jednej obudowie. Odległości pomiędzy promiennikami tych dwóch konwerterów zostały tak dobrane, aby zagwarantować poprawny odbiór satelit oddalonych od siebie o 6* (np. Astra 19,2*E i Hotbird 13*E) na antenie o średnicy 80-90cm. Zamontowanie takiego konwertera na antenie o średnicy 60cm spowoduje, że najprawdopodobniej nie będzie możliwy odbior satelity z drogiego konwertera w monoblock'u
  • REKLAMA
  • #6 2598140
    pawka_pk
    Poziom 22  
    OK. Dzięki za info. To trza będzie sobie jeszcze tależ poszukać. POZDRAWIAM
  • #7 2598165
    bnacha
    Poziom 15  
    Jeśli nie szkoda ci kasy na antenę to polecam antenę triax - np. TD 78 lub TD 88 z mocowaniem FlexiBlock, czy jakoś tak. Są one "nieco" droższe od zwykłych anten, nie mniej są warte każdej wydanej złotówki na nie :)
  • REKLAMA
  • #8 2598184
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Z pewnością z korzystam z porady. Póki co zamontuje w.w zestaw na 60. Później zainwestuje w coś lepszego. W sumie pierwszy raz będę montował cyfrówke. Mam się spodziewać jakiś utrudnień czy samo uruchomienie niczym się nie różni od analogu?
  • #9 2598215
    bnacha
    Poziom 15  
    Montuje się to niemal identycznie. Wszystko zależy od tego "na co" będziesz ustawiał antenę. Możesz skorzystać z satfindera do w miarę precyzyjnego ustawienia anteny, jedyny jego mankament to to, że nie ma on wbudowanego tłumika i bardzo często trzeba w jakiś sposób skatować sygnał, bo nawet przy najmniejszym wzocnieniu wskazówka wychyla się na 100%. Ja zazwyczaj stosuję kilkadziesiąt metrów kabla, ale można także skorzystać ze zwykłego tłumika sygnału, z tym że może się on popalić.

Możesz także skorzystać ze wskaźnika poziomu sygnału tunera sat, ale jak dla mnie jest to mało ergonomiczne wyjście :)
  • #10 2598235
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Kolega się kiedyś zajmował montowaniem satek. Od niego chcę właśnie sobie pożyczyć taki miernik. Nie jest to wskazówkowy lecz jakiś elektroniczny z diodą. Nie wiem za bardzo o co chodzi ale wypróbuje.
  • #11 2598267
    bnacha
    Poziom 15  
    W skrócie pisząc:
    1) Wpinasz taki wskaźnik pomiędzy konwerter a tuner ( z niego będzie zasilany wskaźnik)
    2) Machasz anteną tak aby złapać sygnał na wskaźniku. Jeśli miałeś analoga, to pewnie miałeś go ustawionego na Astrę lub HB, czyli mniej-więcej wiesz gdzie celować anteną.
    3) Jeśli złapiesz jakiś w miarę mocny sygnał to wypinasz wskaźnik - przy wyłączonym tunerze - i podpinasz bezpośrednio konwerter pod tuner. Sprawdzasz na tunerze, czy wcelowałeś w odpowiedniego satelitę. Jeśli tak to na nowo podłączasz wskaźnik i tym razem precyzyjnie ustawiasz antenę, walcząć o każdą zapaloną diodę na wskaźniku :)
    4) Jeśli zdarzy się, że sygnał będziesz miał na wskaźniku na max'a przy minimalnym wzmocnieniu sygnału, to będziesz musiał w jakiś sposób "skatować" sygnał jak już wspomniałem np. wpinając tłumik sygnału pomiędzy konwerter a wskaźnik.

W sumie ustawianie anteny jest proste, nie mniej trzeba mieć trochę wprawy, aby pół dnia nie spędzić przy antenie :)
  • #12 2719812
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Witam. Wczoraj podłączałem powyższy zestaw i mam problem. Satelite złapałem jaką chciałem. Konwerter powinien łapać dwie satelity ustawiłem hotbirta ale astry niestety nie złapał bynajmniej kanały z astry były niedostępne. Antenę ustawiałem amatorsko czyli ze wskaźnika poziomu sygnału tunera sat, bo miernik trochę mi świrował. Jeszcze raz się do tego przyłożę bo myślę że złe parametry w tunerze wpisałem. Miałem w menu wybrać typ konwertera, nie wiedziałem jaki to ustawiłem uniwersalny. Jeżeli ktoś zna co mam wpisać w tunerze w menu to proszę o pomoc. Była tam opcja przełącznika "diseqc" czy mam ją włączyć?.
    [/url]
  • #13 2719871
    bnacha
    Poziom 15  
    Pierwsza sprawa:
    Główny konwerter masz ustawiony na HotBirda. Po której stronie (patrząc z za anteny) masz ustawiony dodatkowy konweerter w monoblock'u?

Druga sprawa:
    Konwerter dobrze, że wybrałeś uniwersalny. Musisz jeszcze włączyć opcje diseqc. Nie wiem jakie masz ustawienia w tunerze, ale dla HB daj w opcjach diseqc albo LNB1, albo np. A-A. Dla Astry daj, albo LNB2, albo np. B-B

Odpowiedź prawidłowa na pierwsze pytanie: Patrząc z za anteny konwerter na Astrę powinien być po prawej stronie względem głównego konwertera :)
  • REKLAMA
  • #14 2720036
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Dany konwerter traktowałem jako jeden więc funkcji diseqc nie włączyłem a znalazłem w menu taką opcje. Szkoda żę nie mam przy sobie tego tunera. Co do pierwszego pytania to mam problem z odpowiedzią ponieważ nie wiem który z tych konwerterów jest główny :-(. A instalowałem tak?
    Wybrałem w menu typ satelity czyli pasował mi hodbirt później kręciłem anteną aż złapałem sygnał na wskaźniku w tunerze było 90% więcej się nie dało.
  • #15 2720064
    bnacha
    Poziom 15  
    Jeśli nie miałeś ustawionych opcji diseqc, to ustawiłeś konwerter 1 na HB. (Dla pożądku przyjmijmy umownie, że konwerter lewy to 1, konwerter 2 to prawy).

Przemyślałem sprawę: jeżeli tylko nie zainstalowałeś konwertera do góry nogami, to zawsze będziesz miałe Astrę na drugim konwerterze (oczywiście pod warunkiem, że mowa o antenie 80-90cm).

Włącz tylko teraz ustawienia diseqc i wszystko powinno być ok :)
  • #16 2720089
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Zaraz spróbuje pokierować kolege przez telefon, któremu to montowałem. Dam znać. Pozdrawiam.
  • #17 2738347
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Witam. No niestety mojemu koledze nie udało się astry uruchomić razem z hodbirdem mimo że ponoć włączył opcje diseqc. Ale nic więcej tam nie ustawiał. Zacytuje

Cytat:
    Druga sprawa:
    Konwerter dobrze, że wybrałeś uniwersalny. Musisz jeszcze włączyć opcje diseqc. Nie wiem jakie masz ustawienia w tunerze, ale dla HB daj w opcjach diseqc albo LNB1, albo np. A-A. Dla Astry daj, albo LNB2, albo np. B-B

Z tego co pamiętam tam w opcjach są jakieś porty itd. Będę to ustawiał osobiście jak podane jest wyżej. A jak se nie poradzę porobię fotek menu tego tunera i zgłoszę się jeszcze raz. Póki co bardzo dziękuje za obszerne informacje.

[/quote]
  • #18 2738355
    bnacha
    Poziom 15  
    czyli prościej - podłącz HB pod port 1, a astrę pod port 2 i powinno chodzić :)
  • #19 2738419
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Dzięki wielkie. A pytanko. Orientujesz się czy do tego fergusona można dokupić jakieś urządzenie które by czytało karty np. polsat itp. Bo w sumie mogłem taki tuner swemu koledze od razu zamówić ale nie chciał. Teraz mu się trochę odwidziało :-).
  • #20 2738424
    bnacha
    Poziom 15  
    do tego modelu są dostępne bodajże czytniki na rs-232 na bodajże sece (czyli cyfra+), tyle że nie przepuszczają z tego co wiem uprawnień. Jeśli chcesz się bawić z kartami to polecam model 6318 lub 7318
  • #21 2738461
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Bardziej 7318 mi się podoba i z pewnością sobie go zakupie. Co do tego mojego kolegi ma talerz co prawda 90 ale niepokoi mnie jego uchwyt. Otóż kupił samą końcówkę uchwytu na ten konwerter monoblok, starą zdjął i założył nową. A zapewne odległość konwertra od talerza jest tu bardzo ważna. Mogło się okazać że dana końcówka na uchwyt jest za krótka albo za długa. Ale gdybać będę jak mu to wszystko ustawie bo się jutro do niego wybieram.
  • #22 2743378
    tapril
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Osobiście polecam 7318 - czyta kartonik cyfry, przepuszcza uprawnienia i z modułami dostępu CI też nie ma problemu na sofcie AB4 pięknie śmiga EPG Cyfry+ z polskimi ogonkami!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odbioru kanałów FTA na tunerze Ferguson 2818 z konwerterem Monoblock MTI AK51 oraz anteną o średnicy 60 cm. Użytkownik planuje wymianę anteny na większą, ponieważ monoblok zaprojektowany jest do pracy z antenami 80-90 cm, co zapewnia poprawny odbiór dwóch satelitów oddalonych o 6° (np. Astra 19,2°E i Hotbird 13°E). Na antenie 60 cm mogą wystąpić problemy z odbiorem sygnału z drugiego konwertera monobloku. Do ustawienia anteny zalecane jest użycie wskaźnika poziomu sygnału (satfinder) lub wskaźnika w tunerze, z uwzględnieniem konieczności stosowania tłumika sygnału ze względu na wysoką czułość miernika. W tunerze Ferguson 2818 należy ustawić typ konwertera na uniwersalny oraz aktywować funkcję DiSEqC, przypisując Hotbirda do portu 1 (LNB1) i Astrę do portu 2 (LNB2). Ważne jest prawidłowe umiejscowienie konwerterów w monobloku (Astra po prawej stronie patrząc z tyłu anteny). W przypadku problemów z odbiorem Astry na antenie 90 cm może mieć znaczenie odpowiedni uchwyt konwertera, który wpływa na odległość konwertera od talerza. Dodatkowo poruszono temat czytników kart do tunera Ferguson 2818 – dostępne są czytniki RS-232 na karty SECA (Cyfra+), jednak nie przepuszczają one uprawnień. Zalecane modele do obsługi kart to Ferguson 6318 lub 7318, z których model 7318 jest polecany ze względu na pełną obsługę kart Cyfry+ i modułów CI oraz poprawne działanie EPG z polskimi znakami na sofcie AB4.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA