logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować zez dla tunerów Ferguson 3318SE i 7318?

The Player 30 Cze 2007 20:38 4714 22
REKLAMA
  • #1 4036611
    The Player
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Chciałbym odbierać kanały na HotBirdzie i Astrze, bez ruszania anteną czy włączania obrotnicy (po prostu kanały Astry/Hotbirda przełączałbym pilotem) słyszałem, ze jest taka możliwość i nazywa się tzw. "zez". Co musiałbym kupić (i co najlepiej kupić), abym bezproblemowo mógł cieszyć się ze wszystkich kanałów na dwóch tunerach (Ferguson 3318SE i 7318). Podobno muszę kupić 2 konwertery twin (lub jeden quad) co byłoby lepszym rozwiązaniem? Dodatkowo diseqc (tylko jaki?) i uchwyt. Aktualnie tak wygląda moja instalacja antenowa (kupno anteny raczej odpada, chyba, że jest to niezbędne ;)). I jeszcze jedno pytanie, jak się ten "zez" sprawdza? Czy nie ma z nim jakiś kłopotów w połączeniu z dwoma tunerami i inny perypetii ;)

Proszę o rady dotyczące sprzętu jaki mam zakupić (jakie modele) i informacje jak to wszystko poskładać do kupy. Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4036827
    The Player
    Poziom 12  
    Ten diseqc podany przez Ciebie jest lepszy do "zeza" na dwa tunery?
  • Pomocny post
    #6 4036838
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Na pewno dobry bo sprawdzony w praktyce.
  • #7 4036846
    The Player
    Poziom 12  
    A jeszcze jedna sprawa bo słyszałem, że niektóre tunery nie współpracują z diseqcami. Czy na tych tunerach Fergusona 3318 i 7318 wszystko będzie działać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4036874
    pajo21
    Poziom 35  
    Bedzie działać bez problemów.
  • #9 4037249
    The Player
    Poziom 12  
    Pajo21 chyba masz też tak ustawioną satelitę. Jak Ci się sprawuje w tej pozycji na "zeza" nie masz żadnych problemów? Wszystkie kanały HotBird i Astra śmigają?
  • Pomocny post
    #10 4037647
    pajo21
    Poziom 35  
    Osobiście mam bardziej rozbudowaną instalacje.
    Instalacje na disecqu 5/2 i dwóch fergusonach zrobiłem koledze dwa lata temu i do tej pory nie ma z nią żadnych problemów.
  • Pomocny post
    #11 4039303
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Zastanawia mnię tylko sens stosowania diseqa 5/2 skoro kolego w instalacje nie wrzuca sygnału naziemnego. Dwa diseq 2/1 to rozwiązanie tańsze. A najprostsze tylko droższe to: monoblok twin: np taki

http://www.phusaturn.com.pl/pokaz_towar.php?id=178
  • Pomocny post
    #12 4039621
    pajo21
    Poziom 35  
    Sens jest taki że nie zawsze dwa disecqi dobrze ze sobą współgrają a 5/2 jest specjalnie robiony pod twiny.Co do monoblocka to jest rozwiązanie najgorsze.
    Nie zawsze warto oszczędzać.
  • Pomocny post
    #13 4039970
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    zgadzam się z kolegą@pajo21
    5/2 + dwa twiny i nic dodać
    a z kombinowanie to ś tylko kłopoty
    pzdr
  • #15 4040283
    The Player
    Poziom 12  
    Sto lat nie ma :P. Ale jest wysłużony, pytanie czy to może przeszkadzać w odbiorze sygnału? Jakbym kupił tamtego monoblocka twina to nie musiałbym inwestować w diseqca?
  • Pomocny post
    #16 4040421
    zorbek
    Poziom 31  
    Czasza wygląda na wykonaną z włókien więc rdza jej nie grozi. Ustaw ja na Hotbirda zamontuj to co wybrałeś
    i powinno być ok. Zespół siłownika musisz zostawić ponieważ czasza nie ma żadnych regulacji.
  • #17 4041277
    The Player
    Poziom 12  
    Więc co lepiej wybrać? 2 konwertery czy monoblcoka twina? Jakbym wziął monoblocka twina to nie muszę kupować diseqca?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 4041432
    zorbek
    Poziom 31  
    Monoblok Twin diseq ma wbudowany więc tylko podłączasz dwa kabelki ustawiasz talerz, konfigurujesz tuner i po problemie.
  • #19 4041465
    The Player
    Poziom 12  
    Czyli wystarczy ze kupię Monoblocka twina i wszystko będzie hulać? Te kabelki o których mówiłeś znajdują się razem w zestawie z monoblockiem, czy trzeba je dokupować osobno?
  • #20 4041543
    zorbek
    Poziom 31  
    Mówiąc kabelki myślałem o przewodzie między tunerem a konwenterem:)) I nie ma ich w zestawie.
  • #22 4069479
    zorbek
    Poziom 31  
    Opis to tzw wodelejstwo :)) Zestaw standard :)) Jak chcesz zmienić też czaszę i nie masz żadnego sklepu TV-SAT w swojej okolicy to możesz kupować:))
  • #23 4187370
    voyvav
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    nie chcę powielać tematu w nowym wątku, więc zadam swoje pytanie tutaj:

Mam antenę 80cm z konwerterem Humax twin universal 0.4dB ustawionym na hotbirda a kilka miesięcy temu kupiłem sobie dodatkowy pojedynczy konwerter Golden Interstar 0.2dB i ustawiłem go w zezie na astrę.
    Po instalacji, tak jak chciałem, sygnał z HB był przesyłany do 2 dekoderów a z astry do jednego. Dekoder odbierajacy 2 satelity to ferguson 6018 i kable antenowe z 2 konwerterów przechodziły przez przełącznik disecq. Przez dłuzszy czas wszystko sprawowalo sie ok tzn sygnal z HB 99% a z Astry 40-60%.
    Niestety od kilku tygodni doswiadczam znacznego pogorszenia jakosci sygnalu z Astry, poczatkowo byly to wahania sie 20/50% bez zmiany ustawienia konwertera (?). Aktualnie mimo wszelkich manewrów ustawienia - jest to 10-20%. W praktyce sprawia to, że ogladanie kanalów jest niemozliwe. Tymczasem sygnal z HB nie zmienil sie.
    Dodam, ze w odleglosci kilkunastu metrów od anteny sa wysokie drzewa - nie sadze jednak, aby w kilka miesiecy przez to sygnal mogl sie tak znacznie zmienic, jeszcze dziwniejsze byly te wahania poziomow(?).

Jak sadzicie co moze byc przyczyna tak znacznego obnizenia jakosci sygnalu Astry w tym przypadku? Kable są ok. Przełącznik disecq chyba też, bo przełacza sygnał z HB i jest ok. Uszkodzenie konwertera? Zagłuszanie konwertera? Jak to najlepiej zdiagnozować?

Z góry dziękuję:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji tzw. "zeza" satelitarnego umożliwiającego odbiór kanałów z dwóch satelitów (HotBird i Astra) na dwóch tunerach Ferguson 3318SE i 7318 bez konieczności fizycznego obracania anteną. Zalecanym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch konwerterów twin (np. Golden Interstar lub Maximum) oraz przełącznika DiSEqC 5/2 (np. Viper), który jest bardziej niezawodny niż dwa przełączniki DiSEqC 2/1. Alternatywnie można użyć monobloku twin, który ma wbudowany przełącznik DiSEqC, co upraszcza instalację, ale jest to rozwiązanie droższe i mniej elastyczne. Do montażu potrzebny jest odpowiedni uchwyt na rurkę. Talerz antenowy może być używany istniejący, o ile jest w dobrym stanie i ustawiony na HotBirda, a siłownik pozostaje niezbędny ze względu na brak regulacji czaszy. Tuner Ferguson 3318SE i 7318 współpracują bez problemów z DiSEqC. W praktyce instalacje z DiSEqC 5/2 i dwoma konwerterami twin działają stabilnie i bez zakłóceń. W przypadku monobloku twin wystarczy podłączyć dwa kable od tunera do konwertera, jednak przewody antenowe należy dokupić osobno. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości sygnału i wpływu otoczenia na odbiór, zwłaszcza w kontekście sygnału z Astry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA